Auteursrechtbelangen in de Week van de Mediawijsheid

Vandaag gaat de Week van de Mediawijsheid van start. Tot en met 12 november wordt in scholen en bibliotheken aandacht gevraagd voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. De Federatie Auteursrechtbelangen brengt het belang van auteursrecht voor kinderen als maker en als consument onder de aandacht onder de vlag van “wijs met media omgaan”.
De Federatie Auteursrechtbelangen is sinds 2016 partner van het Netwerk Mediawijsheid en neemt sindsdien ook actief deel aan de Week van de Mediawijsheid. De Federatie heeft ook dit jaar weer vragen over auteursrecht aangeleverd voor de game Mediamasters die door duizenden groepen 7 en 8 basisonderwijs wordt gespeeld. Voor het antwoord moeten de deelnemers bijvoorbeeld de video “auteursrecht in 2 minuten” en een video uit het lesmateriaal van Wijs met media omgaan op auteursrechtvoorjou.nl bekijken.
Wij hebben een paar jaar geleden een extra les begrijpend lezen van Nieuwsbegrip laten maken over vloggen (met vragen over auteursrecht) op twee leesniveaus die in de Week van de Mediawijsheid extra onder de aandacht van docenten worden gebracht. Overigens blijken deze lessen het hele schooljaar te worden gebruikt, tijdens het vorige schooljaar door meer dan 46.000 leerlingen.
Striped Elephant, die voor de Federatie de social media campagne uitvoert om docenten te wijzen op ons lespakket Wijs met media omgaan, beschikbaar op KlasseTV en Gynzy, plaatst posts op het door hen voor dit onderwijsproject ontwikkelde kanaal Tips voor Juf en Meester. Dit kanaal heeft reeds een bereik van 14.500 leerkrachten in het basisonderwijs.
KlasseTV zelf heeft gisteren een nieuwsbrief-special doen uitgaan over ons lespakket, waarin leerlingen van groep 7 en 8 via korte, leuke lessen over onderwerpen die kinderen en docenten aanspreken (en dat is dus niet auteursrecht) er via de opdrachten en discussiethema’s achter komen dat het respect voor auteursrecht daarbij een nuttige rol speelt. In het vorig schooljaar hebben meer dan 118.000 leerlingen ten minste een les uit dit pakket gekregen.

05-11-2021