Door een goede samenwerking tussen de brancheorganisaties in de sector winkelambacht en collectieve beheersorganisaties Buma/Stemra, Sena, Videma en Stichting Reprorecht is meer duidelijkheid geschapen over het waarom, hoe, wanneer en de hoogte van vergoedingen voor gebruik van muziek, tv-beelden of kopieën van teksten. 

In het kader van de maatwerkaanpak Winkelambacht van het ministerie van Economische Zaken is gebleken dat bakkers, schoenherstellers, slagers, bloemisten en kappers vragen hebben over het betalen voor auteursrecht. Vragen die ongetwijfeld ook bij andere ondernemers spelen, die niet de tijd hebben zich hierin te verdiepen.
Vertegenwoordigers van de brancheorganisaties en van de collectieve beheersorganisaties zijn onder auspiciën van het ministerie van EZ met elkaar in gesprek gegaan om het voor ondernemers gemakkelijker te maken. 

Als eerste stap is in samenwerking tussen de brancheorganisaties in de coalitie winkelambacht en VOI©E, de vereniging van collectieve beheersorganisaties, een handige wegwijzer met praktische informatie tot stand gebracht.
De toegankelijke en overzichtelijke infographic “Alles wat u moet weten over het gebruik van muziek, beeld en tekst in uw bedrijf” is vanaf vandaag beschikbaar. Met een klik komt de ondernemer bij nadere informatie, veelgestelde vragen en antwoorden of bij het direct aanvragen van een licentie. Het gemak van collectief beheer
Het is voor ondernemers ondoenlijk om persoonlijk met elke maker afspraken te maken over een vergoeding voor zijn of haar werk. Dat regelen de collectieve beheersorganisaties. VOI©E heeft een nieuwe website laten maken om de ondernemers beter te informeren, onder meer met een filmpje van 2 minuten over “het gemak van collectief beheer”.

 

04-11-2016