Dutch FilmWorks in beroep om gegevens illegale downloaders te achterhalen

vrijdag 15 februari 2019

x

Buma Cultuur en Adformatie slaan handen ineen met award 'Beste Reclamemuziek'

vrijdag 15 februari 2019

Stuur nú werk in voor de categorie 'Beste Originele Compositie in Reclamemuziek'.

Geen copyright op dans Fresh Prince-acteur uit Fortnite-rechtszaak

vrijdag 15 februari 2019

De Amerikaanse acteur Alfono Ribeiro krijgt geen auteursrecht op zijn dans uit de televisieserie The Fresh Prince of Bel Air. De dans zou niet uniek genoeg zijn, aldus de US Copyright Office. De acteur stapte eerder naar de rechter, omdat zijn dans wordt gebruikt in de populaire game Fortnite zonder daarvoor toestemming te vragen. Met het copyright hoopte Ribeiro te bewijzen dat de dans zijn bezit is, maar het Amerikaanse copyrightbureau gaat hier niet in mee.

ACM onderzoekt of kwetsbare zzp'ers collectieve tariefafspraken met opdrachtgevers mogen maken

vrijdag 15 februari 2019

x

Kost illegaal een film downloaden jou straks 150 euro?

vrijdag 15 februari 2019

In De Week van NUtech bespreekt de techredactie van NU.nl elke week een actueel techonderwerp. Deze week duikt de redactie in het plan van Dutch FilmWorks om een brief te sturen naar mensen die vermoedelijk illegaal een film hebben gedownload. Nadat Dutch FilmWorks de IP-adressen van downloaders had verzameld, klopte de filmdistributeur aan bij internetprovider Ziggo met het verzoek om de gegevens te koppelen aan namen, adressen en woonplaatsen (NAW-gegevens).

Oproep tot inzenden voor Buma Awards 'Music in Media' categorieën

donderdag 14 februari 2019

Op 21 en 22 mei vindt Buma Music in Motion plaats, deze jaarlijkse conferentie in Amsterdam richt zich op het gebruik van muziek in film, games, televisie en reclame. Om de succesvolste mensen die de muziek voor deze media componeren te onderscheiden, worden er gedurende dit event Buma Awards uitgereikt. Een deskundige 20-koppige jury, met onder meer gevierd componist Bob Zimmerman, Gouden Kalf winnaar Alex Simu en producent Danielle Guirguis bepaalt de winnaars.

Topman VodafoneZiggo: 'Betalen aan zender raakt achterhaald'

donderdag 14 februari 2019

x

Foto van publiek figuur op omslag van boek onrechtmatig doordat geen redelijke vergoeding was aangeboden

donderdag 14 februari 2019

x

? 735,68 voor verkoop inbreukmakend babyboek en ? 10.894,40 proceskosten

donderdag 14 februari 2019

x

Rechtbank Den Haag vraagt aanvullende verklaringen aan Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers

donderdag 14 februari 2019

Rechtbank Den Haag 13 februari 2019, IEF 18234; ECLI:NL:RBDHA:2019:1253 (Stobi cs tegen de Staat). Thuiskopievergoeding. Bodemzaak. Tussenuitspraak. Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers (hierna te noemen: Stobi cs) behartigt de belangen van alle partijen die geraakt worden door de zogenaamde thuiskopieheffing. In deze hoedanigheid stelt Stobi cs dat individuele eisers en haar eigen achterban teveel vergoeding hebben betaald en daardoor schade hebben geleden.

Weglaten naam en wijzigen maatvoering zijn inbreuk op persoonlijkheidsrechten

woensdag 13 februari 2019

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 6 februari 2019, IEF 18231; ECLI:NL:RBZWB:2019:541 (X tegen Kwantum). Auteursrecht. Bodemzaak. Eiseres heeft voor haar eenmanszaak een kerstkaart ontworpen en biedt deze te koop aan. Kwantum verkoopt zonder toestemming van eiseres ook kerstkaarten met hetzelfde ontwerp. Eiseres stelt dat dit een inbreuk is op haar auteurs- en persoonlijkheidsrechten, en vordert dat de inbreuk wordt gestaakt en aan haar een schadevergoeding wordt toegekend.

Nederlandse muzieksector komt met landelijke Kindermuziekweek

woensdag 13 februari 2019

x

Nederlandse game-industrie wil meer duidelijkheid over norm inzake lootboxes

dinsdag 12 februari 2019

x

'Toezichthouder moet nieuws op Facebook en Google reguleren'

dinsdag 12 februari 2019

Een toezichthouder moet ervoor zorgen dat nieuws dat wordt verspreid via bedrijven als Facebook en Google betrouwbaar is. Dat stelt een onafhankelijk onderzoek dat de Britse overheid liet uitvoeren. De Cairncross Review van bekende journalist en econoom Frances Cairncross kijkt naar de toekomst van de nieuwsindustrie in het Verenigd Koninkrijk, en adviseert over de rol die de overheid daarin moet spelen.

De blinde vlek in het Heksenkaas vs Witte Wievenkaas arrest

maandag 11 februari 2019

Er is al veel geschreven over het "Heksenkaas"-arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie ("HvJEU") van 13 november 2018 (Levola Hengelo BV tegen Smilde Foods BV). Behalve tot veel woordgrappen - zie bijvoorbeeld boek9 (Over smaak valt niet te twisten, maar over clichés wel, B915578) - leidde dit arrest van het HvJEU tot nogal wat meer serieuze beschouwingen vanuit juridisch oogpunt.

This is Film! Film Heritage in Practice

maandag 11 februari 2019

x

Cijfers over genderongelijkheid in de Nederlandse kunstwereld

maandag 11 februari 2019

Het doel van het onderzoek van Mama Cash was om de huidige positie van vrouwelijke kunstenaars in de Nederlandse kunstwereld in kaart te brengen. De intentie van het onderzoek was daarnaast om te achterhalen of genderongelijkheid huist in een bepaalde kunstdiscipline, of dat de ongelijkheid een sectorbreed fenomeen is. Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van bestaand kwalitatief en kwantitatief onderzoek, dat waar nodig door Salet en Kerchman met eigen tellingen is aangevuld.

Rechtbank oordeelt: eigenaar van website is degene die openbaar maakt

maandag 11 februari 2019

4.2 Naar het oordeel van de kantonrechter is Dijkstra auteursrechthebbende van de foto. Maker [betrokkene] was destijds in dienst bij Dijkstra en daarom geldt Dijkstra op grond van art. 7 Aw als maker van de foto.  Voor bescherming op grond van de Auteurswet dient beoordeeld te worden of er sprake is van een fotografisch werk, met een eigen, oorspronkelijk karakter die het persoonlijk stempel van de maker draagt.

Anne de Jong: 'Ik kan mij geen wereld zonder Edison indenken'

maandag 11 februari 2019

x

C-682/18 en C-683/18 YouTube e.a. - Prejudiciële hofzaak

maandag 11 februari 2019

x

Childish Gambino grote winnaar en afwezige bij uitreiking Grammy's

maandag 11 februari 2019

Dankzij het nummer This Is America is Childish Gambino de grote winnaar geworden van de Grammy's, die in de nacht van zondag op maandag werden uitgereikt. De Amerikaanse rapper ging naar huis met in totaal vier beeldjes. Het confronterende This is America van Childish Gambino, artietstennaam van Donald Glover, won de prijs voor beste nummer van het jaar en 'Record of the year'. Het is de eerste keer dat de eerstgenoemde prijs naar een rapnummer gaat.

Roma beste film bij BAFTA's, The Favourite grote winnaar met zeven prijzenRoma beste film bij BAFTA's, The Favourite grote winnaar met zeven prijzen

zondag 10 februari 2019

x

Nieuwe docu verbeeldt hoe leven Anne Frank had kunnen worden

zondag 10 februari 2019

In Italië is een documentaire in de maak waarin een idee wordt gegeven hoe het leven van Anne Frank eruit had kunnen zien als ze het concentratiekamp Bergen Belsen had overleefd. De film is getiteld #Anne Frank Parallel Stories en komt nog dit jaar uit, meldt het Amerikaanse entertainmentmagazine Variety. De film belicht de levensverhalen van vijf joodse vrouwen die net als Anne werden weggevoerd, maar de Holocaust hebben overleefd: Sarah, Edith, Helga en de zusters Tatiana en Andra.

Ziggo hoeft gegevens vermeende downloaders niet aan Dutch FilmWorks te geven

vrijdag 8 februari 2019

x

'Britse tv-zenders wellicht uit de lucht in Europa bij harde brexit'

vrijdag 8 februari 2019

'Als Britse omroepen hun zaken niet op tijd geregeld hebben, dan zou dit kunnen gebeuren', zegt Dirk Visser, hoogleraar Intellectueel Eigendomsrecht bij BNR Nieuwsradio. 'Ik ben zelf advocaat en we hebben al drie omroepen aan het bureau gehad die zeiden dat ze vanuit Engeland toch een probleem hebben.' Er bestaan Europese regels die zeggen dat als je binnen Europa uitzendt, dat je dan de uitzendrechten maar in één land hoeft te regelen bij de plaatselijke Buma/Stemra.