Kamervragen over het bericht dat lokale poppodia dreigen te verdwijnen

vrijdag 15 maart 2019

x

Nieuwsitems met foto's van dieren in nood overnemen zonder bronvermelding of link

vrijdag 15 maart 2019

5.3. [gedaagde] heeft subsidiair aangevoerd dat hij gerechtigd is om gebruik te maken van de nieuwsberichten met foto's op grond van het citaatrecht ex art. 15a Auteurswet. Zo maakten de foto's deel uit van de oorspronkelijke nieuwsberichten op de website van RTV Noord-Holland. Die nieuwsitems zijn hem aangeleverd en op zijn website geplaatst, met bronvermelding en link naar het nieuwsbericht op de oorspronkelijke bronsite. De nieuwsitems en foto's zijn door hem niet bewerkt.

OCW Vraag en antwoord: Kan ik als popartiest gebruikmaken van de regeling Upstream?

vrijdag 15 maart 2019

x

Duitse overheid verwacht dat uploadfilters nodig zijn na hervorming EU-auteursrecht

vrijdag 15 maart 2019

De Duitse minister van Justitie, Christian Lange, denkt dat online platforms niet zullen ontkomen aan het gebruik van upload-filters voor door gebruikers gegenereerde inhoud, meldt Heise Online. De nieuwe Europese regels zorgen voor een strikt aansprakelijkheidsregime.

Apple over klachten Spotify: 'Ze willen lusten zonder lasten'

vrijdag 15 maart 2019

x

Gebruikers Videoland meer dan verdubbeld

vrijdag 15 maart 2019

x

EU-rapporteur twijfelt aan bestaansrecht YouTube inzake auteursrechtrichtlijn

donderdag 14 maart 2019

Axel Voss, een Europarlementariër die de onderhandelingen voor de auteursrechtrichtlijn heeft geleid, stelt dat als platforms als YouTube tot doel hebben om mensen toegang te geven tot auteursrechtelijk beschermd materiaal, we moeten nadenken of ze wel bestaansrecht hebben.

Commissariaat onderzoekt representatie van mannen en vrouwen op tv

donderdag 14 maart 2019

x

Rakuten rolt streamingdienst Europees uit

donderdag 14 maart 2019

x

Programmering Sena Performers Stage Bevrijdingsfestival Limburg bekend

donderdag 14 maart 2019

x

Database voor gezichtsherkenning blijkt gewoon van Flickr geschraapt

donderdag 14 maart 2019

Kunstmatige intelligentie wordt getraind op gezichten van mensen die daar nooit toestemming voor hebben gegeven. Dat melden privacygroepen. Kop van jut is hier de IBM-database Diversity in Faces. Die blijkt te bestaan uit foto's die van fotodienst Flickr werden gehaald. IBM gaf in januari een collectie vrij van een miljoen foto's van gezichten. Bedoeling van de database is om diversiteit te verbeteren bij het opleren van algoritmes die kunstmatige gezichtsherkenning moeten uitvoeren.

Scenarioschrijvers onderscheiden minister Van Engelshoven

woensdag 13 maart 2019

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven krijgt de Zilveren Pen 2019. Het Netwerk Scenarioschrijvers reikt deze prijs uit aan personen of instanties die een positieve bijdrage leveren aan de zichtbaarheid en de werkomstandigheden van Nederlandse scenaristen. De minister neemt de pen op 17 maart in ontvangst tijdens de jaarlijkse uitreiking van scenariovakprijzen de Zilveren Krulstaarten.

Tommy Wieringa op Longlist Man Booker International Prize

woensdag 13 maart 2019

Op de longlist van de Man Booker International Prize, de prestigieuze literaire prijs voor niet Engelstalige schrijvers, staat de Engelse vertaling van De dood van Murat Idrissi van Tommy Wieringa. De Man Booker International Prize is een jaarlijkse prijs ter bekroning van een in het Verenigd Koninkrijk gepubliceerde Engelse vertaling van een roman of verhalenbundel. De prijs bedraagt 50.000 pond (ruim 58.000 euro) en wordt verdeeld over de auteur en de vertaler.

Spotify dient klacht over regels Apple in bij Europese Commissie

woensdag 13 maart 2019

x

Digitale EU-belasting voor techbedrijven is voorlopig van de baan

woensdag 13 maart 2019

x

Amerikaanse Spotify Premium-abonnees krijgen gratis Hulu

woensdag 13 maart 2019

x

Creatieve sector: "Neem Europese auteursrechtenrichtlijn aan"

woensdag 13 maart 2019

De laatste maanden zijn de ontwikkelingen rondom de Europese auteursrechtenrichtlijn in een stroomversnelling gekomen. Naar verwachting zal het Europees Parlement in de week van 25 maart stemmen over de nieuwe richtlijn. De creatieve sector loopt alvast vooruit op de stemming en roept het EU Parlement op om voor het voorstel te stemmen.

Inktaap 2019 voor schrijver Murat Isik

woensdag 13 maart 2019

Schrijver Murat Isik heeft De Inktaap 2019 gewonnen. In de Rotterdamse Doelen kreeg hij de prijs dinsdag uitgereikt voor zijn roman Wees onzichtbaar. In het boek worden de belevenissen beschreven van de jonge Turkse Metin die met zijn ouders en zus naar Nederland komt en in de Bijlmermeer gaat wonen. De Inktaap is de jongerenprijs van de Nederlandse literatuur.

John Ewbank ontvangt Lifetime Achievement Award tijdens Buma Awards 2019

dinsdag 12 maart 2019

Vanavond werden de Buma Awards uitgereikt in Studio 21 in Hilversum. Tijdens de jaarlijkse gala-avond worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. Componist en tekstschrijver John Ewbank werd geëerd met de Lifetime Achievement Award voor zijn hele oeuvre. De eervolle prijs kreeg hij uitgereikt door niemand minder dan Marco Borsato. Andere winnaars van de avond waren onder meer FAÏS, Josylvio, Armin van Buuren en Wulf.

ACM initieert internationale oproep aan Apple en Google over appstores

dinsdag 12 maart 2019

x

VN-expert uit forse kritiek op nieuwe EU-auteursrechtrichtlijn en uploadfilters

dinsdag 12 maart 2019

David Kaye, de speciale VN-rapporteur voor de vrijheid van meningsuiting, vindt dat de nieuwe EU-auteursrechtrichtlijn niet in lijn is met de internationale standaarden voor de vrijheid van meningsuiting. Hij heeft vooral kritiek op artikel 13 en de daaruit voortvloeiende uploadfilters.

De Bezige Bij en Triple A-boekhandels lanceren literair boekenabonnement

dinsdag 12 maart 2019

x

Aanklachten over opnemen van dansjes in Fortnite zijn voorlopig van de baan

maandag 11 maart 2019

Het Amerikaanse advocatenbureau Pierce Brainridge gaat voorlopig niet door met de verschillende aanklachten van rappers en acteurs, waarin zij Fortnite-maker Epic Games op de korrel nemen voor het in Fortnite opnemen van door hen geclaimde dansjes.

Guus Meeuwis wint Lennaert Nijgh Prijs 2019

maandag 11 maart 2019

Het is een nacht die je normaal alleen in films ziet. Een van de bekendste zinnen uit het Nederlandse lied zorgde in 1995 voor de grote doorbraak van Guus Meeuwis en is na al die jaren nog steeds een begrip in de Nederlandse taal. In bijna 25 jaar heeft componist, zanger en gitarist Guus Meeuwis ruim 150 liedjes en songteksten geschreven. Zijn werk werd al onderscheiden met talloze prijzen en vanavond kan de zanger een nieuwe award aan zijn indrukwekkende prijzenkast toevoegen.

Rectores magnifici delen wetenschappelijke artikelen in open access

maandag 11 maart 2019

x