Deze week heeft KlasseTV het nieuwe lespakket ‘Beroemd worden’ gelanceerd. Met dit lespakket leren leerlingen van groep 7 en 8 wat er allemaal bij komt kijken als je beroemd wordt en hoe auteursrecht je helpt om je werk te beschermen. Daarbij krijgen de kinderen tips van ‘beroemdheden’ uit verschillende creatieve sectoren: DJ Armin van Buuren, Spangas-actrice Stephanie van Eer, en Maranke Rinck en Martijn van der Linden, de schrijver en illustrator van het prentenboek van de Kinderboekenweek 2017: “Knikkeruil”. Zanger en The Voice of Holland-finalist Vinchenzo introduceert het lespakket.

Het lespakket ‘Beroemd worden’ is gemaakt door KlasseTV in nauwe samenwerking met de Federatie Auteursrechtbelangen in het kader van het project Mediawijsheid. Het sluit aan op een eerder gemaakt lespakket ‘Auteursrecht ontdekken’, waarin ‘vlogger Tobias’ zich bewust wordt van het auteursrecht op muziek, geschriften, foto’s, beeldende kunst en film en stapje voor stapje leert dit te respecteren. In het nieuwe lespakket wil Tobias zelf beroemd worden en gaat hij op bezoek bij succesvolle BN’ers die door hun talent beroemd zijn geworden. Van hen hoort hij hoe zij beroemd zijn geworden, hoe het is om beroemd te zijn en te blijven en hoe mediawijsheid en auteursrecht hen daarbij helpt. Naar aanleiding van de filmpjes van Tobias gaan de kinderen aan de slag met opdrachten waarin zij meer leren over auteursrecht en portretrecht. Het perspectief ligt daarbij vooral op het kind als creatieve maker. Het lespakket bevat tevens een handleiding voor de docent en een ouderbrief.

Beide lespakketten zijn het hele jaar door gratis beschikbaar via de website van KlasseTV, maar kunnen bij uitstek worden ingezet tijdens de Week van de Mediawijsheid die loopt van 17 tot en met 24 november. Voor de interactieve game MediaMasters die tijdens deze week door 150.000 basisschoolleerlingen wordt gespeeld, heeft de Federatie Auteursrechtbelangen ook dit jaar weer vijf ‘mediamissies’ aangeleverd met opdrachten over auteursrecht.

14-11-2017