Net als vorig jaar is auteursrecht weer een van de thema's in de Week van de Mediawijsheid (18 - 25 november). Tijdens deze week spelen naar verwachting 100.000 leerlingen van groep 7 en 8 dagelijks mee met de interactieve game MediaMasters, waarin vijf opdrachten -'mediamissies' - over auteursrecht zijn verwerkt.

De 'mediamissies' over auteursrecht in de interactieve game MediaMasters zijn ontwikkeld in samenwerking met de Federatie Auteursrechtbelangen. MediaMasters is een initiatief van Mediawijzer.net en heeft tot doel leerlingen in groep 7 en 8 een basisniveau mediawijsheid mee te geven. Bekijk hier de trailer van MediaMasters:

Mediamissies over auteursrecht
De mediamissies voor dit jaar zijn gemaakt rond de volgende onderwerpen:
- legaal gebruik stimuleert creativiteit (verwijzend naar de trailer van de Engelse site Get it right from a genuine site; met uitleg wat 'genuine' en 'dodgy' betekenen, verder spreekt het filmpje voor zich);
- legaal betekent met toestemming van de makers (verwijzend naar thecontentmap.nl);
- de uitzonderingen in het auteursrecht, zoals eigen gebruik en onderwijs (verwijzend naar filmpje Auteursrecht in 2 minuten);
- gebruik van afbeeldingen die je op internet vindt (verwijzend naar auteursrecht.nl);
- auteursrecht beschermt ook jouw portretrecht (verwijzend naar auteursrecht.nl).

Project KlasseTV
Ook het onderwijsproject dat de Federatie in samenwerking met KlasseTV ontwikkelt zal dit najaar live gaan. Dit nieuwe lespakket 'Dossier Auteursrecht' kan eveneens in de Week van de Mediawijsheid worden gebruikt, maar blijft het hele jaar door beschikbaar voor het onderwijs.

Zie ook:
Workshop van Gers Pardoel als wedstrijdprijs in 'Dossier Auteursrecht'

09-09-16