Get Aggregated RSS

Mariana Sanchotene nieuwe directeur Amsterdam Dance Event

vrijdag 17 augustus 2018

x

De IE-rechtspraak van de zomer van 2018

vrijdag 17 augustus 2018

Roderick Chalmers zal spreken over op opkomst van het vereiste van onderscheidend vermogen en bijkomende omstandigheden in het handelsnaamrecht. Ady van Nieuwenhuizen zal spreken over de ontwikkelingen in het modellenrecht, met name over de EasyDrain en Doceram-arresten van het Hof van Justitie van de EU.

Een kerklied op je site? Dat mag dus niet zomaar

vrijdag 17 augustus 2018

Een organist wilde op een site de melodie van een lied uit het Liedboek uit 2013 beluisteren. Toen hij keek, bleek dat de site alle liederen van die bundel had verwijderd, "In verband met auteursrechten." De regels zijn duidelijk: zomaar een melodie of bewerking op een site zetten, mag niet. Daar moet je toestemming van de componist voor hebben, behalve als die minimaal zeventig jaar geleden overleed. Organist Henri Kiel uit Emmen is teleurgesteld.

Blockchain doet voor bezittingen wat web deed voor content

vrijdag 17 augustus 2018

En daarom gaan gevestigde banken uitgevers en platenmaatschappijen achterna. De blockchain-vraag waar technologen mee worstelen is wat de nieuwe datatechnologie blockchain precies gaat toevoegen aan de wereld. Los van de hype om bepaalde valuta, ligt de werkelijke waarde ergens tussen de enorme interesse van sommige bedrijven en het wegwuiven van de technologie door sceptici.

FOX overtreedt mediawet; wedstrijd Feyenoord ten onrechte achter decoder

donderdag 16 augustus 2018

x

Online nieuwsmedia bereiken 2 op 3 Nederlanders

donderdag 16 augustus 2018

x

Update website Auteursrechtgids

donderdag 16 augustus 2018

x

Pathé Thuis verkort releasewindow van Nederlandse film Redbad

woensdag 15 augustus 2018

x

Universiteiten kunnen wat betreft open access veel leren van het hbo

woensdag 15 augustus 2018

15 augustus 2018 | Nederlandse universiteiten zijn nog te veel ingericht op de impactfactor van wetenschappelijke tijdschriften, wat een beweging naar open access in de weg staat. Universiteiten kunnen op dit vlak nog veel leren van het hbo. Bibliotheek HvA, Kohnstammhuis Boekenbrug Nieuw onderzoek toont aan dat de HvA veel meer vooruitgang heeft geboekt op het gebied van open access dan haar voormalig bestuurlijke partner, de Universiteit van Amsterdam.

RTL XL Premium wordt onderdeel Videoland

dinsdag 14 augustus 2018

x

Gebruik WEPUBLISH is deloyaal gelet op de voorgaande maar beëindigde samenwerking in Publ.sh

dinsdag 14 augustus 2018

Categories: Auteursrecht - Droit d'auteur, Merkenrecht - Droit des marques Nederlandse jurisprudentie - Jurisprudence néerlandaise 13 aug 2018, IEFBE 2703; ECLI:NL:RBDHA:2018:9747 (Online Publisher tegen Netmedia c.s.) Vzr. Rechtbank Den Haag 13 augustus 2018, IEF 17913; IEFbe 2703; ECLI:NL:RBDHA:2018:9747 (Online Publisher tegen Netmedia c.s.) Partijen hebben samenwerkt voor het opstarten van het nieuwe merk Publ.sh en later het merk Wepublish.

'Stoppen met Seatwave door Ticketmaster stap in goede richting'

maandag 13 augustus 2018

x

Auteursrechtinbreuk op constructietekeningen staken, maar onvoldoende maatregelen getroffen om van bedrijfsgeheim te spreken

donderdag 9 augustus 2018

3.19. Naar het voorlopig oordeel van de rechtbank zijn de constructietekeningen van Wärtsila c.s. te kwalificeren als auteursrechteljk beschermd werk.

Geen certificering accountant nodig voor omvang opgave auteursrechtinbreuk

donderdag 9 augustus 2018

5.10. De vraag die partijen verdeeld houdt is of van Esveco kan worden verlangd dat zij méér overlegt dan een rapport van feitelijke bevindingen. [geïntimeerde] stelt zich op het standpunt dat, voor zover een accountantsverklaring niet mogelijk is, een beoordelingsopdracht zou kunnen worden gegeven.

Jacques Hoendervangers nieuwe managing director Pathé Nederland

donderdag 9 augustus 2018

x

Partijen reageren op de Conclusie AG in BREIN / NSE zaak (aanhangig voor HR)

donderdag 9 augustus 2018

Onlangs nam de Advocaat Generaal conclusie in de zaak van BREIN tegen de commerciële usenet provider NSE die voor de Hoge Raad aanhangig is. De AG adviseert de HR vragen van uitleg te stellen aan de hoogste Europese rechter, het Hof van Justitie van de EU (HvJEU).  Deze vragen komen er kort gezegd op neer of de vrijstelling van aansprakelijkheid uit de e-Commerce richtlijn in de weg staat aan een verklaring voor recht, stakingsbevel of verbod. Oorspronkelijk van: Stichting Brein

Omstreden gamewebsite stopt met illegale roms uit angst voor rechtszaken

donderdag 9 augustus 2018

Dat schrijft EmuParadise-oprichter MasJ in een bericht op de site. Emuparadise bood de afgelopen 18 jaar downloadlinks naar roms van oude games. Hierdoor was het mogelijk om klassiekers voor klassieke spelcomputers van bijvoorbeeld Nintendo, Sega en Sony te spelen op een computer, smartphone of tablet. Nintendo klaagde in juli twee vergelijkbare websites aan voor het aanbieden van roms. De sites zouden het auteursrecht van Nintendo schenden, omdat ze hun games aanbieden zonder licentie.

Warner Music verkoopt volledig aandeel in Spotify voor 504 miljoen dollar

woensdag 8 augustus 2018

x

HvJ EU: Foto in werkstuk met bronvermelding op schoolwebsite is een mededeling aan het publiek

dinsdag 7 augustus 2018

HvJ EU 7 augustus 2018, IEF 17800; IEFbe 2687; IT 2616; ECLI:EU:C:2018:634; C-161/17 (Land Nordrhein-Westfalen tegen Renckhoff; Cordoba)Auteursrecht en naburige rechten in de informatiemaatschappij - Begrip ,mededeling aan het publiek' - Beschikbaarstelling op een website van een voor alle internetgebruikers op een andere website toegankelijk beschermd werk - Geval waarin het werk zonder toestemming van de houder van het auteursrecht op een server is gekopieerd.

Nieuwe streamingdienst voor korte video's haalt miljard dollar op

dinsdag 7 augustus 2018

x

Inbreukmakende Kodi repository XvBMC-NL gesloten op last van BREIN

dinsdag 7 augustus 2018

Eind juli staakte de Nederlandse ontwikkelaar/beheerder Z zijn Kodi repository XvBMC-NL nadat de deurwaarder een sommatie van BREIN aan zijn woonadres betekende.  De vindplaatsen Facebook en Github vermelden dat de afsluiting "op last van BREIN" plaats vindt. De beheerder maakte inbreuk omdat zijn repository add-ons bevatte met toegang tot illegaal aanbod van films, series, betaalkanalen (onder meer IPTV Bonanza en Covenant) en muziek.

Conclusie AG: Stel vragen aan HvJ EU: Is er sprake van mededeling aan het publiek door exploitant van platform voor Usenetdiensten?

maandag 6 augustus 2018

Conclusie AG HR 13 juli 2018, IEF 17899; IEFbe 2686; IT 2615; ECLI:NL:PHR:2018:789 (Stichting Brein tegen News-Service Europe) Auteursrecht. Tussenpersoon (Usenet-provider). Hof in haar tussenarrest in 2014: Geen filter voor usenet mits efficiënte NTD-procedure Hof Amsterdam 19 augustus 2014 [IEF 14126]. Verhouding tussen de Auteursrechtrichtlijn en de Richtlijn elektronische handel. Reikwijdte aansprakelijkheidsvrijstelling art. 6:196c BW. Mededeling aan het publiek.

Drie grote platenlabels klagen downloadsites voor YouTube-video's aan

maandag 6 augustus 2018

De sites zouden beheerd worden vanuit Rusland en gebruikmaken van servers in Duitsland, meldt muziekblad Billboard op basis van rechtbankdocumenten. Door de twee sites, FLVTO.biz en 2conv.com, offline te halen, willen de platenlabels het zogenaamde 'rippen' van muziek tegengaan. Daarbij wordt muziek uit legale bron illegaal gekopieerd, waardoor de labels inkomsten uit streaming mislopen. FLVTO.biz en 2conv.

Leven van schrijven: wie kan dat nog?

vrijdag 3 augustus 2018

Fokke Obbema 3 augustus 2018, 15:00 Foto Martyn F. OverweelZo'n twintig weken stond schrijver-journalist Pieter Waterdrinker (56) dit jaar met zijn autobiografische roman Tsjaikovskistraat 40 in de Bestseller 60. Hoogste notering: een zevende plaats, aantal verkochte exemplaren ruim 35 duizend. 'Ik ben enorm verheugd, het is de resultante van een kwart eeuw zwoegen. Na elf boeken heb ik voor het eerst de wind in de zeilen', meldt hij opgewekt vanuit Moskou.

Piraterij daalt door legaal aanbod; blokkering illegale platforms effectief

vrijdag 3 augustus 2018

Onderzoek van de UvA onder consumenten in verscheidene EU landen concludeert dan piraterij tussen 2014 en 2017 is gedaald. In Nederland downloadde cq streamde 37% van de internet gebruikers (ook) uit illegale bron. Het is niet verrassend dat koopkracht en prijs worden genoemd als de belangrijkste motivator voor illegaal gebruik. Evenmin verrassend is dat groeiend legaal aanbod wordt genoemd als oorzaak voor de daling van gebruik uit illegale bron.