Get Aggregated RSS

Commissie Plagiaat: melodie leader 'Westenwind' vrijwel exact overgenomen van leader 'Nieuwslijn'

vrijdag 13 juli 2018

10. De VCP overweegt als volgt. De VCP stelt vast dat het beroep op verjaring door de beklaagden geen steun vindt in het Reglement op de behandeling van plagiaatgeschillen tussen deelnemers van Buma en Stemra. Voorts is de VCP van mening dat het feit dat componist [c] bestuurslid is geweest van Buma/Stemra, niet ter zake doet voor het plagiaatgeschil.

Populaire YouTube-kanalen krijgen middel tegen copyrightschending

donderdag 12 juli 2018

Dat maakt het bedrijf donderdag bekend in een blogpost. YouTube noemt de nieuwe functie Copyright Match en wil het middel op termijn voor alle gebruikers beschikbaar maken die via het partnerprogramma van de videodienst inkomsten genereren. De functie is vanaf volgende week beschikbaar voor de kanalen met ruim 100.000 abonnees.

Rotterdamse YouTuber krijgt copyrightmelding over zijn eigen liedje

donderdag 12 juli 2018

De Rotterdamse YouTuber Paul Davids (31) wist niet wat hij meemaakte toen hij eind vorige maand een e-mail kreeg van YouTube waarin stond dat hij het auteursrecht schond van een andere gitarist. Hij had het bewuste nummer zelf geschreven. Hij besloot er een vlog...

Spotify en Anchor brengen podcasts naar massa; Michiel Veenstra #3FM: 'Dit kan een podcastrevolutie veroorzaken'

woensdag 11 juli 2018

Eind 2017 jaar startte Spotify Nederland met het uitzending podcasts van nieuwszender BNR. De streamingdienst was toen ook al met diverse andere partijen in gesprek. 3FM-radiodj en podcastspecialist Michiel Veenstra denkt dat dit een podcastrevolutie kan veroorzaken nu het populaire platform Anchor ook individuele podcasts naar Spotify brengt. Spotify is met meer dan 170 miljoen maandelijkse actieve gebruikers het grootste muziekplatform wereldwijd.

'Door iets weg te geven, krijg je meer terug'

dinsdag 10 juli 2018

Als een van de weinige Nederlandse advocatenkantoren heeft bureau Brandeis zich gespecialiseerd in litigation, oftewel procederen. Founding partner en advocaat Hans Bousie staat steeds vaker muziekuitgeverijen bij in geschillen over contracten. "De oplossing is gelukkig relatief eenvoudig: pas de duur van de overeenkomst aan." De toename in geschillen tussen publishers en hun auteurs is goed te verklaren, vertelt Hans Bousie.

NVF-leden uiten zorgen tijdens ledenbijeenkomst

dinsdag 10 juli 2018

NVF-leden maken zich zorgen over de algemene voorwaarden en tarieven van de Persgroep, dalende tarieven in het algemeen, het falen van de Wet Auteurscontractenrecht en de gevolgen van de overname van Hollandse Hoogte door het ANP. NVF-leden scharen zich achter de campagne 'Fotojournalistiek heeft een prijs'. Zij willen naast de politieke lobby ook publieksacties om aandacht te vragen voor de slechte onderhandelingspositie van zelfstandige fotojournalisten. NVF.

Arnhemse plaat 'X' een miljard keer bekeken

dinsdag 10 juli 2018

ARNHEM De plaat 'X', geproduceerd door de Afro Bro's uit Arnhem, is sinds deze week een miljard keer bekeken op YouTube. Het lied kwam afgelopen maart online en is gemaakt door Giordano Ashruf (27), Rashid Badloe(28) en Sharif Badloe (26) uit Arnhem-Zuid...

stcrt-2018-38099 : Ministerie van Justitie en Veiligheid

dinsdag 10 juli 2018

(Staatscourant) Samenstelling commissie auteursrecht, Ministerie van Justitie en Veiligheid De commissie auteursrecht heeft een vacature voor een nieuw lid. Deze vacature wordt ingevolge artikel 11, derde lid, van de Kaderwet adviescolleges door deze advertentie openbaar gemaakt. Een geschikte kandidaat heeft zich reeds bereid verklaard de vacature te vervullen. Contactpersoon: mr. dr. C.B. van der Net, tel. 06-52877082.

Utrechts Archief publiceert beeldmateriaal met verbeterde gebruikslicenties

dinsdag 10 juli 2018

Het Utrechts Archief heeft een groot project afgerond om te komen tot heldere gebruiksvoorwaarden voor de collectie beeldmateriaal. Aan de bijna 200.000 afbeeldingen die online staan, zijn nu uitgebreide voorwaarden voor gebruik gehangen. Alle afbeeldingen zijn voorzien van een licentie met een heldere uitleg over wat er met de afbeelding gedaan mag worden. Zo weet een gebruiker precies welke voorwaarden er gelden bij hergebruik van de afbeelding.

Grieven tegen toepassing tarieven van Stichting Foto Anoniem slagen niet

zaterdag 7 juli 2018

Hof Den Haag 3 juli 2018, IEF 17818 (P tegen iFacilitate) Auteursrecht. Op de foto van iFacilitate is zonder toestemming de tekst "Fortunate Gold" toegevoegd, wat kan worden aangemerkt als een wijziging ex 25 lid 1 sub c Aw. De kantonrechter hanteert de tarieven conform Stichting Foto Anoniem voor foto's van een model op site en facebook [IEF 16481]. Geen van de grieven slagen. Het hof verwijst de zaak naar de rol voor akte om zich uit te laten over de proceskosten.

AO Auteursrecht geagendeerd op 4 oktober

donderdag 5 juli 2018

x

Conclusie AG: Livestreaming van televisieprogramma's is geen aanbieding van een communicatienetwerk naar het publiek

donderdag 5 juli 2018

2) Richtlijn 2002/22, zoals gewijzigd bij richtlijn 2009/136, moet aldus worden uitgelegd dat deze richtlijn niet eraan in de weg staat dat een lidstaat aan ondernemingen die op het internet het bekijken van televisieprogramma's via livestreaming aanbieden, een verplichting tot doorgifte van specifieke televisieprogramma's oplegt.

Inbreng verslag schriftelijk overleg commissie OCW over media en journalistiek

donderdag 5 juli 2018

x

Vraag VVD aan staatssecretaris EZK over verbetering auteursrechtrichtlijn tbv gebruikers

donderdag 5 juli 2018

x

Beantwoording Kamervragen over de uitvoering van het Besluit zorgvuldig onderzoek verweesde werken

donderdag 5 juli 2018

x

Europarlement stemt voorlopig tegen copyrightplan

donderdag 5 juli 2018

Het Europees Parlement heeft vandaag met een kleine meerderheid tegen de EU-plannen gestemd om de wetgeving rond het auteursrecht aan te scherpen. Het voorstel wordt nu aangepast. In september wordt naar alle waarschijnlijkheid opnieuw gestemd. 318 Europarlementariërs stemden donderdagmiddag tegen de plannen, terwijl 278 leden voor stemden. De overige 31 leden onthielden zich van hun stem.

Vlammetje voor Onno Kalverda

donderdag 5 juli 2018

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 16 juni is Onno Kalverda onderscheiden met het Vlammetje, de erepenning voor leden van de Auteursbond. Onno stond in 2006 aan de wieg van de Vereniging van Educatieve Auteurs en was jarenlang een actief bestuurslid. "Het is altijd fijn om waardering te krijgen en even in het middelpunt te staan.

EU auteursrechten stemming: meer dan 1.000 artiesten roepen Leden van het Europees Parlement op om deze kans te grijpen

donderdag 5 juli 2018

x

RTL Nederland reorganiseert en schrapt 85 arbeidsplaatsen

donderdag 5 juli 2018

x

Uitlevering van Kim Dotcom aan de VS dichterbij

donderdag 5 juli 2018

Internetondernemer Kim Dotcom mag door Nieuw-Zeeland worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft een Nieuw-Zeelands hof bepaald. De oprichter van Megaupload werd ruim zes jaar geleden bij een spectaculaire operatie in Auckland opgepakt, maar kwam al snel weer vrij. De VS probeert sindsdien hem uitgeleverd te krijgen. Met Megaupload, waarop bestanden (muziek, films, etcetera) gedeeld konden worden, zou hij op grote schaal auteursrechten hebben geschonden.

Universal Music: 'Winnend Eurovisie Songfestival-nummer Israël is plagiaat'

woensdag 4 juli 2018

x

Facebook zegt in rechtbank mediabedrijf te zijn

woensdag 4 juli 2018

x

Universal Music: 'Winnend Eurovisie Songfestival-nummer Israël is plagiaat'

woensdag 4 juli 2018

De auteurs die het winnende liedje van de afgelopen editie van het Eurovisie Songfestival hebben geschreven, worden door Universal Music Group mogelijk aangeklaagd. Toy, uitgevoerd door de Israëlische zangeres Netta, zou te veel lijken op Seven Nation Army van het Amerikaanse rockduo The White Stripes. Volgens Israëlische media heeft de manager van Netta een brief ontvangen waarin wordt gedreigd met een rechtszaak. De gelijkenissen zouden vooral te maken hebben met het ritme.

Platform Makers: Tussenstand Auteurscontractenrecht zou aanleiding moeten zijn voor actief beleid

dinsdag 3 juli 2018

x

FDN: Rapport Nederlandse Films 2013-2017

dinsdag 3 juli 2018

x