Baanbrekend vonnis voor rechthebbenden: Ziggo en XS4ALL moeten toegang tot The Pirate Bay blokkeren

De rechtbank ’s-Gravenhage heeft vandaag uitspraak gedaan in een zaak die stichting BREIN had aangespannen tegen de internetproviders Ziggo en XS4ALL. Op vordering van BREIN heeft de rechtbank Ziggo en XS4ALL bevolen om de toegang van hun abonnees tot de website The Pirate Bay te blokkeren.

BREIN en buitenlandse rechthebbendenorganisaties hebben de afgelopen jaren op verschillende manieren opgetreden tegen (de beheerders van) The Pirate Bay omdat naar hun oordeel via The Pirate Bay op grote schaal mediabestanden, zoals muziek, films en games, worden uitgewisseld zonder toestemming van de rechthebbenden. In Zweden zijn de beheerders strafrechtelijk veroordeeld. Civielrechtelijk is hun een verbod opgelegd, waaraan de beheerders evenwel geen gevolg hebben gegeven. Ook procedures tegen de hosting providers van The Pirate Bay hebben niet kunnen verhinderen dat The Pirate Bay nog steeds online is.

Down- én uploaden
In deze procedure spreekt BREIN Ziggo en XS4ALL aan omdat deze providers een dienst aanbieden (internettoegang) die volgens BREIN door een aantal abonnees wordt gebruikt om mediabestanden uit te wisselen via The Pirate Bay en zodoende inbreuk te maken op auteursrechten. De rechtbank volgt BREIN daarin. De rechtbank acht bewezen dat circa 30% van de abonnees van Ziggo en 4,5% van de abonnees van XS4ALL recentelijk muziek, films of games hebben uitgewisseld via The Pirate Bay. Vanwege de aard van het zogeheten BitTorrent protocol dat daarbij wordt gebruikt, gaat de rechtbank ervan uit dat die abonnees die bestanden niet alleen hebben gedownload, maar ook hebben geüpload en aldus inbreuk hebben gemaakt op auteursrechten.

De inbreuk door de abonnees rechtvaardigt naar het oordeel van de rechtbank in dit geval het gevorderde bevel tot blokkering van The Pirate Bay door Ziggo en XS4ALL. Andere mogelijkheden om de inbreuken via The Pirate Bay te stoppen, zoals procedures tegen de beheerders en hosting providers van die website, zijn namelijk niet effectief gebleken. Het treffen van rechtsmaatregelen tegen vele duizenden abonnees die in Nederland via The Pirate Bay bestanden uitwisselen is naar het oordeel van de rechtbank geen minder ingrijpende maatregel die Brein eerst dient te benutten.

Beperkt belang
De rechtbank onderkent dat de bevolen blokkade ook abonnees treft die geen inbreuk hebben gemaakt. Het door de blokkade geschade belang van deze abonnees is volgens de rechtbank beperkt omdat het legale aanbod op The Pirate Bay marginaal is en omdat dat legale aanbod in het algemeen ook via andere websites beschikbaar is. Dat beperkte belang weegt naar het oordeel van de rechtbank niet op tegen de bescherming tegen de in aantal omvangrijke inbreuken op auteursrechten die door toewijzing van de blokkade kunnen worden voorkomen. Daarbij neemt de rechtbank in aanmerking dat het gaat om het blokkeren van de toegang naar een website die op grond van een eerder tegen de beheerders gewezen vonnis al volledig ontoegankelijk had moeten zijn.

Lees hier de hele uitspraak.

11-01-12

X

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Hartelijk dank voor uw aanmelding.

U heeft niet alle velden ingevuld.

U heeft een ongeldig e-mailadres ingevoerd.