Bedrijfsleven krijgt één loket voor het regelen van auteursrechten

Op ‘www.mijnlicentie.nl’ kunnen ondernemingen voortaan het gebruik van muziek, beeld en tekst via één loket regelen.

Buma en Sena (voor het openbaar maken van muziek), Videma (voor vertoningsrechten op tv-beelden) en Stichting Reprorecht (voor het kopiëren uit boeken, tijdschriften en dagbladen) hebben vandaag gezamenlijk een digitaal loket geopend voor het bedrijfsleven. Hier kunnen ondernemers hun licenties aanschaffen, inzien en beheren. Voor Buma, Sena en Videma kan de ondernemer desgewenst één (elektronische) factuur aanvragen. Voor reprorecht wordt men automatisch doorgelinkt naar de portal van stichting Reprorecht, die reeds in 2010 beschikbaar was. Op deze manier maken de rechtenorganisaties het aanvragen en beheren van licenties eenvoudiger en transparanter.

Een gezamenlijke basisregistratie van bedrijfs- en gebruiksgegevens en één portal van deze vier organisaties, die verantwoordelijk zijn voor het overgrote deel van de facturen aan het bedrijfsleven inzake auteursrechten en naburige rechten, was een van de wensen van VNO-NCW en MKB-Nederland die opgepakt is door de werkgroep Pastors. Deze werkgroep is geďnitieerd door het ministerie van EL&I en is samengesteld uit vertegenwoordigers van het Gebruikersplatform van VNO-NCW en MKB-Nederland en van de vereniging van collectieve beheersorganisaties VOI©E.

Op 21 juni zijn de werkzaamheden van werkgroep Pastors afgerond. Eerdere tastbare resultaten van de werkgroep waren het CBO-Keurmerk en het Onderhandelingsprotocol.
Een volledig overzicht van de activiteiten van VOI©E is opgenomen in het vandaag verschenen jaarverslag van deze vereniging van collectieve beheersorganisaties.

De lancering van ‘mijnlicentie.nl’ is volgens VOI©E-voorzitter Aad Kosto een markering van een nieuw begin: “Het gezamenlijk overleg en de samenwerking met het bedrijfsleven gaat verder. Niet ter discussie staat dat er betaald moet worden voor het gebruik van het werk van makers en uitvoerende kunstenaars. Maar daar waar de collectieve rechtenorganisaties eenvoudiger en transparanter kunnen maken hoe er moet worden betaald, zet VOI©E zich met de leden in om dat te bevorderen.”

“Dit is een mooi resultaat van onze gesprekken. Het wordt voor ondernemers met deze portal een stuk gemakkelijker om aan hun auteursrechtelijke verplichtingen te voldoen”, aldus Hans Onno van den Berg, voorzitter van het Platform Auteursrecht van VNO/NCW en MKB-Nederland.

27-06-11

X

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Hartelijk dank voor uw aanmelding.

U heeft niet alle velden ingevuld.

U heeft een ongeldig e-mailadres ingevoerd.