Lira Fonds komt op voor belang auteurs in moeilijke tijden

Het Lira Fonds verhoogt per 1 januari 2011 de tarieven voor subsidiëring van honoraria van auteurs met 14 tot 17 procent. De tarieven zijn sinds de invoering van de euro in 2002 niet meer verhoogd. Tijd voor een inflatiecorrectie, zeker nu de overheid heeft aangegeven drastisch op de culturele sector te willen bezuinigen en het BTW-tarief voor een avondje uit te verhogen.

Het Lira Fonds vindt dat schrijvers, dichters, vertalers en bewerkers fatsoenlijk betaald moeten worden voor hun werk en subsidieert daarom de honoraria van deze professionele doelgroep, met de bedoeling een redelijke beloning voor literaire makers te garanderen.

Het Lira Fonds verstrekt subsidies voor voordrachten van schrijvers en dichters op literaire avonden en festivals. Maar ook schrijfopdrachten voor het creëren van nieuwe gedichten, toneelstukken, hoorspelen, opera’s, operettes en musicals worden ondersteund. Daarnaast subsidieert het Lira Fonds literaire prijzen: de Woutertje Pieterse-prijs (jeugdliteratuur), de Jan Hanlo-essayprijs, de Gouden Strop (het spannende boek) en de Lira Scenarioprijs. Zo blijft het culturele aanbod rijk en gevarieerd.

Het Lira Fonds is een initiatief van Stichting Lira, de auteursrechtorganisatie voor schrijvers en vertalers. Het is een zelfstandige stichting die als doel heeft om Nederlandse literaire, literair-dramatische en muziek-dramatische werken te stimuleren.

Bron: Lira

17-02-11

X

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Hartelijk dank voor uw aanmelding.

U heeft niet alle velden ingevuld.

U heeft een ongeldig e-mailadres ingevoerd.