Zakelijk muziekgebruik op het web gaat in goed overleg

In berichtgeving vandaag op onder anderen Tweakers.net over het betalen aan Buma/Stemra voor het embedden van muziekstreams is een aantal zaken door elkaar gehaald, waardoor een verkeerde voorstelling van zaken wordt gegeven. VOI©E zet de feiten op een rij.

Allereerst wordt gesteld dat Buma/Stemra en VNO-NCW recht tegenover elkaar staan als het gaat om betalen voor embedden van muziek op websites. Dat ligt wat genuanceerder. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn sinds september van dit jaar in onderhandeling met VOI©E, de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties, waarin ook Buma/Stemra vertegenwoordigd is. Het doel is te komen tot meer transparantie en harmonisering in de auteursrechtvergoedingen die de (zakelijke) gebruikers van muziek en beeld aan vier rechtenorganisaties betalen, namelijk Buma/Stemra, Sena, Videma en Reprorecht. Binnen dit onderhandelingsproces wordt onderscheid gemaakt naar soorten van gebruik, bijvoorbeeld live muziek, muziek op het werk, muziek in het openbaar. Bij elke soort van gebruik praten de meest relevante brancheorganisaties van gebruikers in het bedrijfsleven mee. De onderhandelingen hebben tot dusverre een verkennend karakter; alle partijen kunnen hun standpunten naar voren brengen. Dat die standpunten op een aantal terreinen uiteenlopen, was te verwachten. Van “hard tegen hard” is echter geen sprake; op 15 december wordt na deze eerste ronde “het net opgehaald” en dan pas kunnen conclusies worden getrokken over het verdere verloop van dit proces. Dat partijen er voor het einde van dit jaar nog niet helemaal uit zullen zijn is hoogstwaarschijnlijk correct. Maar dat was ook niet de inzet.

Techniek onafhankelijk
Verder  worden in de berichtgeving twee zaken door elkaar gehaald. Buma/Stemra heeft, geheel in lijn met het tussen VOI©E en VNO-NCW en MKB-Nederland afgesproken onderhandelingsprotocol, in overleg met het “gebruikersplatform” de regeling voor het gebruik van achtergrondmuziek op zakelijke websites afgestemd. In die regeling wordt voor 2010 geen vergoeding gevraagd voor embedded files. De gesprekken lopen nog over een techniekonafhankelijke regeling. Mochten partijen behoefte aan juridische duidelijkheid over “embedden”, dan is het niet uitgesloten dat de rechter wordt gevraagd zich hierover uit te spreken, maar ook dan als onderdeel van het gezamenlijk overleg. Muziekportals die geld verdienen of meerwaarde creëren door primaire inzet van muziek dienen een R/TV-licentie af te sluiten. Deze R/TV-licentie is techniekonafhankelijk: het al dan niet gebruik maken van embedded files speelt daarbij geen rol. 

Geen particuliere websites
VOI©E wil benadrukken dat het hier nergens gaat over het factureren van particulieren dan wel particuliere websites. Het gaat in beide gevallen om zakelijke websites.

Zie ook:
Onenigheid over betalen voor embedden muziekstreams, Tweakers, 23-11-10
Medio december duidelijkheid over embedtarief, Nu.nl, 23-11-10
Buma/Stemra vraagt geen geld voor embedden muziek, Buma/Stemra, 17-11-10

23-11-10

X

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Hartelijk dank voor uw aanmelding.

U heeft niet alle velden ingevuld.

U heeft een ongeldig e-mailadres ingevoerd.