Stichting de Thuiskopie start bodemprocedure tegen de Staat

De door de Staat opgelegde AMvB heeft de tarieven bevroren en daarmee de mogelijkheid tot uitbreiding van de Thuiskopieregeling naar mp3-spelers en dvd/hd recorders tijdelijk stilgelegd. Stichting de Thuiskopie is een bodemprocedure gestart tegen de Staat om deze AMvB van tafel te krijgen.

In Nederland kennen wij, net als in de meeste EU-lidstaten, een wettelijk systeem waarin het maken van een privékopie voor eigen gebruik is toegestaan. Dit is in feite een beperking van het auteursrecht van de maker, die normaal gesproken toestemming moet kunnen geven voor de exploitatie van zijn werk. Tegenover die mogelijkheid van het maken van een privékopie door de consument staat dat daarvoor aan de rechthebbende een redelijke vergoeding moet worden betaald. Sinds 1991 (na invoering van de Thuiskopieregeling) worden deze vergoedingen via de importeurs doorbelast aan de consument op onder meer blanco videocassettes, en sinds de komst van nieuwe media zoals cd-r en dvd-r zijn ook daar de tarieven voor vastgesteld. In de hoogte van de tarieven wordt rekening gehouden met het feit dat die producten ook worden gebruikt voor andere doeleinden dan privé kopiŽren (bv. opslag van privéfotoís).

PrincipiŽle onjuistheid
De door de Staat opgelegde AMvB heeft de tarieven bevroren en daarmee mogelijkheid tot uitbreiding van de Thuiskopieregeling naar mp3-spelers en dvd/hd recorders tijdelijk stilgelegd. Stichting de Thuiskopie is een bodemprocedure gestart tegen de Staat om deze AMvB van tafel te krijgen. Zolang er sprake is van een bevriezing op tarieven ontvangen rechthebbenden niet de vergoeding waar zij wettelijk gezien recht op hebben. Bovendien belet de AMvB verdere tariefonderhandelingen binnen de SONT (Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen). Het gaat Stichting de Thuiskopie vooral om de principiŽle onjuistheid van de AMvB. Over het verloop van de zaak en wanneer deze dient of wanneer er een uitspraak verwacht kan worden kunnen nog geen mededelingen gedaan worden. De gestarte bodemprocedure heeft om bovenstaande actuele redenen relevantie.

Zie hier het jaarverslag van Stichting de Thuiskopie.

29-06-09

X

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Hartelijk dank voor uw aanmelding.

U heeft niet alle velden ingevuld.

U heeft een ongeldig e-mailadres ingevoerd.