Werkgroep Gerkens presenteert 'Auteursrechten, een rapport'

In de oude Zaal op het Binnenhof bood de voorzitter van de parlementaire werkgroep, Arda Gerkens (SP), ‘een rapport’ aan over auteursrechten aan de Vaste Kamercommissies van Justitie en Economische Zaken. Hoewel de titel bescheidenheid veronderstelt, concludeert de werkgroep dat het auteursrecht aan vernieuwing toe is en dat Nederland het voortouw moet nemen om dat ook op Europees niveau te realiseren. De werkgroep bestond verder uit Pauline Smeets (PvdA), Fred Teeven (VVD) en Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA).

Arda Gerkens lichtte toe dat de werkgroep er veel langer over heeft gedaan dan aanvankelijk gedacht (1,5 jaar) omdat de problematiek ‘erg ingewikkeld’ was. De werkgroep is ook niet over één nacht ijs gegaan. Er is met veel mensen gesproken, ook in Brussel en met deskundigen uit de Verenigde Staten. Zij raadde iedereen aan het rapport eerst goed te lezen, omdat er veel afgewogen beslissingen in staan, die ook in hun onderlinge samenhang moeten worden gezien. Zij hekelde in dit verband de ongenunanceerde berichtgeving in de Telegraaf over de strafrechtelijke aanpak van jongeren die illegaal downloaden.

Conclusies
De volgende conclusies werden door Arda Gerkens kort aangestipt:
- De auteurswetgeving is verouderd, vernieuwing is niet te verwachten vanuit Brussel;
- Er is niets mis met het draagvlak voor auteursrecht: er is bereidheid om te betalen, maar er zijn veel vragen over de wijze waarop vergoedingen worden geďnd door collectief beheer organisaties; de oprichting van VOI©E is een goede poging tot verbetering, maar er is meer nodig;
- De entertainmentindustrie heeft de neiging om vast te houden aan verouderde modellen: er is sprake van een commercieel probleem dat de wetgever niet kan oplossen.

Aanbevelingen
De aanbevelingen die de werkgroep daarvoor doet zijn:
- Nederland moet het voortouw nemen om met de andere lidstaten van de EU de Europese regelgeving te moderniseren;
- Er moet één incasso-organisatie komen waardoor er één loket voor het midden- en kleinbedrijf ontstaat;
- Als de entertainmentindustrie de komende jaren voor een goed licentiemodel zorgt, dat niet meer uitgaat van dragers en apparatuur, kan de thuiskopieregeling vervallen en kan Justitie het op grote schaal gebruik maken van illegaal aanbod strafrechtelijk gaan aanpakken.

17-06-09


Gerelateerde berichten:

17-06-09

Hoe verder met rapport Gerkens?

17-06-09

Enkele citaten en het volledige rapport Gerkens

17-06-09

Eerste reactie Aad Kosto op rapport Gerkens

29-05-09

Rapport Gerkens nu echt in aantocht


X

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Hartelijk dank voor uw aanmelding.

U heeft niet alle velden ingevuld.

U heeft een ongeldig e-mailadres ingevoerd.