VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 27/11/2015

  Directievoorzitter Hein van der Ree verlaat Buma/Stemra per 1 februari 2016

  Directievoorzitter Hein van der Ree verlaat Buma/Stemra per 1 februari 2016. Aanleiding voor het vertrek van Van der Ree is een verschil van inzicht over de consequenties van de Wet Normering Topinkomens (WNT), die via de Wet Toezicht op Buma/Stemra van toepassing is verklaard.
  Bron: Buma/Stemra

 • 27/11/2015

  BBC sluit tv-zender, 'geen interesse jeugd'

  BBC3 stopt ermee als tv-zender, omdat de jeugd ‘niet geïnteresseerd’ blijkt in televisie. De zender gaat door op internet. Eigenlijk gaat het hier om een ingreep voor de BBC om jaarlijks 40 miljoen euro te besparen.
  Bron: Emerce

 • 27/11/2015

  Duitse hoogste rechter baant weg voor blokkering illegale sites

  Het Bundesgerichtshof (BGH), de Duitse Hoge Raad, heeft gisteren in twee arresten de weg geëffend voor de blokkering van illegale sites. Zowel GEMA, de Duitse BumaStemra, als de fonografische industrie organisatie IFPI, hadden daar in twee aparte zaken om gevraagd. Het BGH legde de voorwaarden neer waaronder blokkering kan worden toegewezen.
  Bron: Stichting BREIN

 • 27/11/2015

  Hoe kan ik een opensourcemodule opnieuw implementeren?

  Auteursrecht rust alleen op code zelf. Op functionaliteit of ideeën kun je geen auteursrecht claimen. Als persoon A een module van persoon B opnieuw implementeert zonder naar B's code te kijken, dan heeft hij geen auteursrecht geschonden. Dit bewijzen is natuurlijk erg ingewikkeld als B's code vrij op internet staat. Bewijs maar eens dat je die niet gezien hebt. Mogelijk is er een beter argument.
  Bron: InternetRecht

 • 27/11/2015

  Betrapte webpiraat moet 200.000 views 'betalen'

  Een gesnapte verspreider van illegale software in Tsjechië mocht kiezen: ruim 200 duizend euro betalen, of 200 duizend views binnenhalen voor een anti-piraterij-spot.
  Bron: BNR Nieuwsradio

 • 26/11/2015

  In memoriam Jan Verhagen

  Door Willem Wanrooij. Jan Verhagen is begin deze maand overleden, op 80-jarige leeftijd. Op de iPhone heb ik een filmpje staan van Jan in enthousiaste discussie met Gerrie Heevel, toen hij een flink aantal vrienden had uitgenodigd om zijn nieuwe dichtbundel feestelijk ten doop te houden. Zijn opvallende sonore stemgeluid met uithalen waarin de lach doorklinkt ligt daarmee digitaal vast, op een paar klikken afstand.

 • 26/11/2015

  cCloud is 'Popcorn Time voor tv-zenders'

  Je zou denken dat je na Popcorn Time eigenlijk helemaal geen tv meer hoeft te kijken, maar als je dat toch wil doen kun je het beste van twee werelden combineren met cCloud, 'de Popcorn Time van televisie'.cCloud bestaat al een tijdje, maar is nog steeds in de lucht - een unicum in de tijd dat auteursrechtenorganisaties de ene na de andere website offline halen.
  Bron: Computer Idee

 • 26/11/2015

  Suzanne Poelmann directeur Commissariaat voor de Media

  Suzanne Poelmann is de nieuwe algemeen directeur van het Commissariaat voor de Media, zo heeft het college van commissarissen van de toezichthouder besloten. De benoeming van Poelmann, die de afgelopen maanden al waarnemend directeur was, gaat per direct in.
  Bron: Commissariaat voor de Media

 • 26/11/2015

  Prejudiciële vragen over blokkeren van The Pirate Bay

  De Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het HvJEU: (1) doen de beheerders van een torrent index website een 'mededeling aan het publiek', ook al zijn op de website geen beschermde werken aanwezig en (2) zo nee, bieden Europese richtlijnen dan toch een grondslag voor een bevel tot blokkade van een dergelijke site door internetproviders?
  Bron: Cassatie Blog

 • 26/11/2015

  Amsterdam Dance Event presenteert: RESONATE

  Het Amsterdam Dance Event (ADE), ’s werelds grootste club festival en conferentie voor elektronische muziek, lanceert een unieke korte documentaire die samen met inspirerende artiesten en gepassioneerde muziekprofessionals reflecteert op de wereldwijde elektronische muziekcultuur.
  Bron: Buma/Stemra

 • 26/11/2015

  NWO scherpt subsidievoorwaarden voor open access aan

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) scherpt per 1 december haar subsidievoorwaarden op het gebied van open access aan. Dit betekent dat alle publicaties die voortkomen uit een 'call for proposals’ die NWO na deze datum openstelt, op het moment van publicatie direct openbaar toegankelijk moeten zijn.
  Bron: IP Online

 • 25/11/2015

  Kamerbrief over eindrapportage project Beelden voor de Toekomst

  Minister Bussemaker (OCW) stuurt de Tweede Kamer de eindrapportage van het project Beelden voor de Toekomst. Deze eindrapportage bestaat uit een inhoudelijke eindpublicatie ‘Beelden van het verleden’ en het rapport ‘Zelfevaluatie Beelden voor de Toekomst’.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 25/11/2015

  Auteursrecht: wat te doen met 'directe injectie'?

  Het orakel heeft gesproken. Stop de persen! Directe injectie is geen 'mededeling aan het publiek' door de omroep! Het Europese Hof van Justitie (het 'HvJ') heeft uitspraak gedaan in een zaak tussen SBS België en de Belgische auteursrechtorganisatie SABAM. Het nieuwe arrest is de volgende stap in wat bekend staat als 'de kabeloorlog' (zie onder andere hier, hier, en hier.
  Bron: Kracht advocatuur juridische blog

 • 25/11/2015

  Politicologie pakt uittreksels aan

  Het instituut Politieke Wetenschap gaat de strijd aan met betaalde college-uittreksels. En met succes. Een van de aanbieders, Stichting Intermediair Leiden (SIL), is gedwongen om politicologieverslagen terug te trekken. 'Ze weten dat wat ze doen niet deugt.'
  Bron: Mare

 • 25/11/2015

  Adele is toch zeker Sinterklaas niet?

  Uit die doodverklaarde cd’s, dvd’s en lp’s haal ik 85 procent van mijn inkomsten. Ik begrijp daarom Adele’s verzet tegen Spotify, want deze streamingdienst is nauwelijks beter dan gratis downloaden, aldus artiest Wim Kerkhof.
  Bron: NRC

 • 25/11/2015

  Ik stream je toch wel, Adele

  Adele krijgt veel kritiek omdat ze haar nieuwe album niet op Spotify deelt. Bijvoorbeeld in dit stuk van Bob Lefsetz.
  Bron: NRC

 • 25/11/2015

  BREIN stopt grote uploader op illegale site KickAssTorrents

  Brein heeft op 5 november bij de Rechtbank Breda een bevel tegen een grote torrent uploader op de illegale website KickAssTorrents verkregen. De 20-jarige student had in een relatief korte tijd zo'n 800 torrents geüpload met populaire entertainment content. De uploader richtte zich voornamelijk op de Nederlandstalige markt omdat de meeste van zijn video uploads Nederlandse ondertiteling bevatte.
  Bron: Stichting BREIN

 • 25/11/2015

  TU-promovenda maakt klassieke muziek toegankelijker door technologie

  Pianiste en promovenda Cynthia Liem, werkzaam in de Multimedia Computing Group aan de Delftse faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI), houdt zich bezig met Music Information Retrieval: technieken voor analyse, indexering en doorzoekbaarheid van digitale muziekgegevens. Het is haar doel om gedigitaliseerde muziek toegankelijker en beter doorzoekbaar te maken door middel van slimme technologie.
  Bron: TU Delft

 • 25/11/2015

  Kamervragen SP over het bericht dat gebruikers van Popcorn Time schadeclaims kunnen verwachten

  Kamervragen van het lid Gesthuizen (SP) over het bericht dat gebruikers van Popcorn Time schadeclaims kunnen verwachten.
  Bron: Tweede Kamer

 • 25/11/2015

  Tjibbe Joustra nieuwe bestuursvoorzitter Koninklijke Bibliotheek

  Per 1 november 2015 is Tjibbe Joustra de nieuwe voorzitter van het Algemeen Bestuurscollege van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Staatssecretaris Dekker (wetenschap) benoemt Joustra met terugwerkende kracht per 1 november voor een periode van 5 jaar op voordracht van het Algemeen Bestuurscollege. Joustra volgt Elco Brinkman op die de functie 11 jaar bekleedde.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 24/11/2015

  Het nieuwe auteurscontractenrecht. Wat heeft de nieuwe wet muziekauteurs en artiesten te bieden?

  Wat heeft de nieuwe wet muziekauteurs en artiesten te bieden?, Muziekwereld 2015-3, Bijdrage ingezonden door Björn Schipper, Schipper Legal. Na jarenlange discussie is op 1 juli 2015 eindelijk de nieuwe Wet auteurscontractenrecht in werking getreden(1). Deze wet ziet in het algemeen toe op de verbetering van de positie van makers in relatie tot exploitatiecontracten met exploitanten.
  Bron: IE-Forum

 • 24/11/2015

  'Meer aandacht voor digital proof maken EU-wetgeving'

  VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de stappen die Eurocommissaris Andrus Ansip zet met de nieuwe Digitale Interne Markt strategie. Het versterken van de digitale economie is essentieel voor het verbeteren van de Europese concurrentiepositie. Daarom is het belangrijk dat Europese regelgeving op het gebied van digitale handel gelijk getrokken wordt.
  Bron: VNO-NCW

 • 24/11/2015

  Bibliotheken in Brussel: geef ons leenrecht voor e-boeken

  De Europese Commissie presenteert volgende maand haar standpunt over de benodigde hervorming van het auteursrecht. Voor de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) was dit het juiste moment om in Brussel te pleiten voor een wettelijk vastgelegd leenrecht voor e-boeken.
  Bron: Vereniging van Openbare Bibliotheken

 • 24/11/2015

  Museum claimt copyright op foto's van schilderijen zonder auteursrecht

  Een Duits museum klaagt Wikimedia aan omdat daar foto's op staan van schilderijen zonder auteursrecht. Als je op Wikimedia Commons zoekt naar foto's van kunst kan je handenvol bekende klassieke werken vinden. Logisch zou je denken, want op die schilderijen zit helemaal geen auteursrecht meer. Toch wordt Wikimedia door een museum uit het Duitse Mannheim voor de rechter gesleept.
  Bron: RTL Z