VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 27/08/2014

  Een werkbaar verbod op kabeldoorgifte

  Rechtbank Amsterdam 27 augustus 2014, IEF 14143 (Stichting LIRA tegen UPC c.s. en RODAP). Uitspraak ingezonden door Jacqueline Seignette en Marijn Kingma, Höcker advocaten. Auteursrecht. Contractuele overdracht. Uitvoerbaar bij voorraad. LIRA en UPC hebben in het verleden Kabelovereenkomsten met elkaar gesloten, welke ten einde of niet zijn vernieuwd.
  Bron: IE-Forum

 • 26/08/2014

  Amazon koopt gamestreamingdienst Twitch voor 1 miljard dollar

  Amerikaanse webwinkel-gigant Amazon neemt streamingdienst Twitch, een site die zich specialiseert in het streamen van game-video's, over voor bijna 1 miljard dollar. Dat maakte Amazon maandagavond bekend. De overnamesom ligt op 970 miljoen dollar (735 miljoen euro). Eerdere geruchten spraken nog over een overname door Google voor een soortgelijk bedrag.
  Bron: Nutech.nl

 • 25/08/2014

  Game idee juridisch beschermen

  Een veel gestelde vraag van game-ontwikkelaars is of het mogelijk is om een idee/concept voor een game juridisch te beschermen. Een logische vraag omdat (startende) ontwikkelaars vaak in gesprek moeten met opdrachtgevers en/of investeerders.
  Bron: ICTRecht

 • 25/08/2014

  ? 3.335 schadevergoeding voor auteursrechtinbreuk op foto's Masterfile door vijf gedaagden

  (Met dank aan Lucia van Leeuwen, Köster Advocaten) Auteursrechtelijke vorderingen. Masterfile jegens twee gedaagden afgewezen: geen inbreuk door gedaagde resp. geen overdracht auteursrecht aan Masterfile. T.a.v. overige vijf gedaagden wel inbreuk aangenomen: schadevergoeding van € 510, € 545, € 480, € 840 en € 960.
  Bron: IEPT

 • 25/08/2014

  Wikipedia mag makaak-selfie laten staan

  Online encyclopedie Wikipedia krijgt van Amerikaanse auteursrechteninstanties gelijk als het stelt dat een fotograaf niet het copyright kan claimen op een foto die is gemaakt door een aap. Natuurfotograaf David Slater maakte bezwaar tegen het gebruik van een foto van een kuifmakaak bij het betreffende lemma in Wikipedia. De foto was gemaakt door de kuifmakaak zelf met Slaters camera.
  Bron: Villamedia

 • 25/08/2014

  AUTEURSRECHTDEBAT: Svensson funest voor inkomen van makers

  Door Charlotte Meindersma, Charlotte's Law & Fine Prints. Thema: Hyperlinken en embedden. Auteurs vrezen voor hun werken én voor hun inkomsten na het Svensson-arrest. Als het Svensson-arrest betekent dat alle (soorten) werken geëmbed mogen worden, hebben makers geen controle meer over hun werken, kosten en inkomsten. Voor hen zal het internet juist niet meer vrij zijn en hen beperken in hun werk of in het genereren van werk en inkomsten.
  Bron: IE-Forum

 • 22/08/2014

  Britse piraat krijgt 33 maanden cel voor maken en verspreiden camopname

  Een Britse man moet 33 maanden de cel in omdat hij heimelijk een bioscoopfilm had opgenomen en deze zogeheten 'cam' via diverse torrentsites in omloop had gebracht. De auteursrechthebbenden hebben tevreden op het vonnis gereageerd. De Brit werd in mei 2013 opgepakt. Hij zou verantwoordelijk zijn voor een cam van de actiefilm Fast & Furious 6.
  Bron: Tweakers

 • 22/08/2014

  Effectieve Notice & Take Down procedure en aanvullende maatregelen tegen illegaal aanbod verplicht voor Usenet provider

  In 2009 benaderde BREIN de, naar eigen zeggen, grootste Usenet provider van Europa News-service Europe (NSE) met de vraag welke maatregelen zij bereid waren te nemen tegen de overweldigende hoeveelheid illegale entertainment content op hun dienst. Geen enkele, was kort gezegd het antwoord, waarop BREIN een bodemprocedure aanspande.
  Bron: Stichting Brein

 • 19/08/2014

  Vier jaar foto-auteursrecht in 40 columns

  J. Becker, 'eBook Foto's en Auteursrecht - 4 jaar foto-auteursrecht in 40 columns 2010-2014', Dirkzwager bibliotheek. In de jaren 2010-2014 is er veel aandacht geweest voor auteursrechten op foto's. De 40 bijdragen die Joost Becker van Dirkzwager de afgelopen 4 jaar op het gebied van foto-auteursrecht voor de bekende fotowebsite Photoq.nl publiceerde, zijn in een nieuw eBook 'Foto's en Auteursrecht' gebundeld.
  Bron: IE-Forum

 • 19/08/2014

  Films en series streamen in plaats van illegaal downloaden

  RCC 31 juli 2014, IEF 14124, dossiernr. 2014/00455 (DIT is TV Box) Gedeeltelijke aanbeveling. Misleiding. Het betreft reclame op https://ditistv.nl voor de DIT is TV Box.
  Bron: IE-Forum

 • 18/08/2014

  Jaarverslag 2012 College van Toezicht collectieve beheersorganisaties Auteurs- en naburige rechten Rapport | 14-08-2014 | VenJ

  Dit document is een bijlage bij: Aanbiedingsbrief bij het jaarverslag van het College van Toezicht collectieve beheersorganisaties Auteurs- en naburige rechten 2012 Kamerstuk | 14-08-2014 Rapport | 14-08-2014
  Bron: Rijksoverheid.nl

 • 15/08/2014

  AUTEURSRECHTDEBAT: Hyperlinken naar illegaal materiaal - een huishoudelijke mededeling

  Door Mark Buijnsters, BRight advocaten. Thema: Hyperlinken & embedden. Enkele maanden geleden ontplofte het internet. In goede zin, welteverstaan. Het Europese Hof van Justitie had in de vermaarde Svensson-zaak uitspraak gedaan en bepaald dat met hyperlinken geen auteursrechtinbreuk werd gepleegd. Het was feest; de hyperlink en zelfs het hele internet was gered. Uiteraard ligt de zaak genuanceerder en zijn er nog wel de nodige valkuilen – en vragen.
  Bron: IE-Forum

 • 15/08/2014

  Voorproefje Sena Performers POPnl Award 15 augustus 2014

  Beluister nu de 14 bands die op 30-08 de strijd met elkaar aangaan. Wie wint de meeste optredens? Zaterdag 30 augustus 2014 spelen veertien bands om de Sena Performers POPnl Award in de Melkweg. Afgevaardigd door de provincies en grote steden in Nederland, spelen deze acts voor een jury bestaande uit programmeurs van poppodia in Nederland.
  Bron: Sena