VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 25/07/2014

  EC brengt rapport uit over EU consultatie auteursrecht

  De Europese Commissie heeft een rapport uitgebracht over de Europese consultatie aangaande de herziening van het auteursrecht. Op de consultatie zijn ruim 9.500 reacties gekomen, en daarnaast er zijn meer dan 11.000 mailberichten over het onderwerp ontvangen. Het rapport behelst een algemene samenvatting van de reacties, het bevat geen officieel standpunt van de EC over de toekomst van het auteursrecht.

 • 25/07/2014

  Auteur of muzikant? Geef je mening!

  Ben jij auteur of muzikant en werkzaam in het muzikale of audiovisuele veld? Jouw mening is van belang voor de toekomstige bescherming van artiesten en auteurs. Deel je visie via een enquête van de Europese Commissie. Zij doet onderzoek doet naar de vergoeding voor artiesten en auteurs voor het gebruik van hun werken. Deelnemen aan de enquête kan tot 8 augustus.
  Bron: Sena

 • 25/07/2014

  Bij het Stadsarchief is er geen sprake van verweesde werken

  Bij het Stadsarchief is er geen sprake van verweesde werken. Rechtbank Amsterdam 23 juli 2014, IEF 14071 (Pictoright tegen Stadsarchief). Uitspraak ingezonden door Olaf van Haperen, Kneppelhout & Korthals Advocaten. Tussenvonnis. Auteursrecht. Bewijsaanbod. Geen verweesde werken.
  Bron: IE-Forum

 • 25/07/2014

  Schrijf je NU in voor de Sena Grote Prijs van Rotterdam

  Inschrijven kan tot 1 augustus. De Sena Grote Prijs van Rotterdam is dé competitie voor alle Rotterdamse Bands, Singer/Songwriters, Urban en Electronic acts. Wil jij je muzikale carrière een impuls geven en denk jij de jury te kunnen overtuigen van je muzikale kwaliteiten? Schrijf je dan snel in.
  Bron: Sena

 • 24/07/2014

  The Pirate Bay lanceert mobiele website

  The Pirate Bay lanceert donderdag zijn mobiele versie van de populaire torrentwebsite: The Mobile Bay. Dat meldt The Pirate Bay tegenover Torrentfreak. De torrentwebsite had nog geen voor mobiele apparaten geoptimaliseerde interface. The Mobile Bay is middels een eigen webadres te bereiken.
  Bron: Nutech.nl

 • 24/07/2014

  Buma NL zoekt interactiviteit met bezoekers

  Een deel van de Buma NL-panels zal tijdens de editie van 2014 interactief gaan worden. Hiervoor worden in de zaal stemkastjes op de stoelen van de bezoekers gelegd. Doel is om op deze manier een breed gedragen reactie op scherpe stellingen te formuleren. Met Buma NL hebben Buma Cultuur en Buma een platform gecreëerd voor de Hollandse muziek, waarbij professionals, publiek en artiesten elkaar ontmoeten en inspireren.
  Bron: Entertainment Business

 • 24/07/2014

  'Kiest u maar: vaste boekenprijs of verschraling van het aanbod'

  Opinie Martin de Haan: 'Maar dan de feiten. Puur economisch: 10 dollar per maand uitgeven aan iets waaraan je vroeger een veelvoud uitgaf, en tegelijk willen dat de kwaliteit en variatie van het aanbod gelijk blijft, dat is pure luchtfietserij.'
  Bron: Volkskrant

 • 24/07/2014

  Impliciete licentie op in opdracht gebouwde website, omdat geen betalingsvoorwaarde is overeengekomen

  (Met dank aan Ilse Werts en Wim Maas, Deterink) Opdrachtnemer Media Monkeys auteursrechthebbende op gebouwde website: uit correspondentie blijkt dat zij eigen creatieve keuzes heeft gemaakt. Impliciete licentie, want niet overeengekomen dat licentie aan betalingsvoorwaarden was verbonden.
  Bron: IEPT

 • 24/07/2014

  Fotograaf buitenspel?

  M.R.A. Poulie, 'Fotograaf buitenspel? - Aan foto ontleend voetballersilhouet geen overname van auteursrechtelijke trekken', IEF 14066. Een redactionele bijdrage ingezonden door Marieke Poulie, Hogan Lovells.
  Bron: IE-Forum

 • 23/07/2014

  Filtering away infringement: copyright, injunctions & the role of ISPs

  On 2-4 July 2014 Information Influx, the 25th anniversary conference of IViR was held in Amsterdam. As part of the conference a panel was set up as a mini mock trial of a topic that has been especially controversial in the area of online copyright infringement in recent years, particularly in Europe: that of injunctive orders imposed on internet intermediaries for the purposes of copyright enforcement.
  Bron: KLuwer Copyright Blog

 • 23/07/2014

  NUV bereidt verdere juridische stappen voor tegen Tom Kabinet

  Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) is bereid de dialoog aan te gaan met de verkoopsite van tweedehands e-boeken Tom Kabinet, zegt NUV-directeur Geert Noorman in een gesprek met Boekblad. Tegelijkertijd bereidt de brancheorganisatie verdere juridische stappen voor.
  Bron: IP Online

 • 22/07/2014

  Creative Commons Nederland vraagt feedback op vertaling CC 4.0

  Eind vorig jaar is er een nieuwe versie van de Creative Commons-licenties gelanceerd. Deze nieuwste versie speelt in op de ontwikkelingen op het gebied van het auteursrecht en aanverwante rechten, en de nieuwe technologische mogelijkheden van het internet. Om de kwaliteit en leesbaarheid van de Nederlandse vertaling te garanderen houdt Creative Commons een publieke consultatie. Deze feedbackperiode loopt tot 1 september 2014.
  Bron: Kennisland

 • 22/07/2014

  Internationale merken en artiesten naar Amsterdam voor ADE Playground

  Tijdens de komende editie van het Amsterdam Dance Event (ADE) fungeert Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond als centrale ontmoetingsplaats. Het Amsterdamse cultuurcentrum wordt omgedoopt tot 'Producers Hub', waar producers, dj's en merken samenkomen. De Brakke Grond zal het ADE Playground Gear-programma en de ADE MusicTalks hosten.
  Bron: Entertainment Business

 • 21/07/2014

  Rechter weigert inhoudelijke beoordeling 'tweedehands' e-books

  De voorzieningenrechter in Amsterdam doet geen inhoudelijke uitspraak over de toelaatbaarheid van het verkopen van ‘tweedehands’ e-books en laat dit aan de bodemrechter. Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) beraden zich nu op vervolgstappen, maar zullen Tom Kabinet aansprakelijk houden voor de schade die de bij hen aangesloten uitgevers lijden als gevolg van de handelwijze van Tom Kabinet.
  Bron: Nederlands Uitgeversverbond

 • 21/07/2014

  CB: kwart van alle online in Nederland verkochte boeken is een e-book

  CB, voorheen Centraal Boekhuis, meldt dat de verkoop van e-books in Nederland weer in de lift zit en dat inmiddels een op de vier online bestelde boeken een digitale versie betreft. Ook is het gebruik van Adobe-drm sterk teruggedrongen.
  Bron: Tweakers

 • 21/07/2014

  Bevel tot elektronische toegang tot geactualiseerde databank

  Vzr. Rechtbank Noord-Holland 18 juli 2014, IEF 14052 (Creditline tegen Gerechtsdeurwaarderskantoor Baldinger). Uitspraak ingezonden door Bert Gravendeel, Gravendeel advocaten. Hoger beroep is ingesteld, mogelijk gevoegd. Databankrecht. Auteursrecht. Privacy. Creditline vordert met succes elektronische toegang tot Databank-D en het geactualiseerd houden van deze databank.
  Bron: IE-Forum

 • 19/07/2014

  UK Creative Industries and ISPs Partner in Major New Initiative to Promote Legal Online Entertainment

  Representatives from the UK's creative industries and major Internet Service Providers (ISPs) have come together with the support of government to launch Creative Content UK, a ground-breaking new partnership that will boost consumer awareness of the wide array of legitimate online content services and help reduce online copyright infringement.
  Bron: British Recorded Music Industry

 • 19/07/2014

  Kim Dotcoms Mega geblokkeerd in Italië

  Een Italiaanse rechtbank heeft geoordeeld dat Kim Dotcoms populaire cloudopslagdienst Mega moet worden geblokkeerd. Dat meldt Torrentfreak. Mega is een Dropbox-concurrent die bestanden versleuteld opslaat en waarmee gebruikers versleuteld bestanden kunnen delen via een speciale privé-link.
  Bron: Nu.nl

 • 18/07/2014

  Amazon introduceert Kindle Unlimited-dienst voor onbeperkt e-books lezen

  Amazon heeft zijn Kindle Unlimited-dienst voor het onbeperkt lezen van e-books en het beluisteren van audiobooks voor een vast bedrag per maand officieel aangekondigd. De dienst is er voor Amerikanen, maar Amazon is van plan deze naar andere landen te brengen.
  Bron: Tweakers

 • 18/07/2014

  AUTEURSRECHTDEBAT: In het belang van de vooruitgang, cultuur ?n creatieve makers: het auteursrecht op de schop

  Door Niels Aalberts. Het auteursrechtendebat laaide afgelopen jaar flink op. De Britse premier David Cameron, vice-voorzitter van de Europese commissie Neelie Kroes en GroenLinks zetten op basis van economische argumenten en ontwikkelingen op internet vraagtekens bij de waarde en werkbaarheid van het auteursrecht in zijn huidige vorm.
  Bron: IE-Forum

 • 18/07/2014

  CBS lanceert Open data-portal: volledige databank nu beschikbaar als Open data

  Vanaf vandaag stelt het CBS zijn volledige databank - in totaal 3400 dataverzamelingen - als Open data beschikbaar. De statistische informatie wordt hierdoor beter bereikbaar en makkelijker te hergebruiken. Grootverbruikers van CBS-data kunnen door directe koppelingen tijd en geld besparen.
  Bron: CBS

 • 18/07/2014

  ADE maakt nieuwe conferentiesprekers bekend

  ADE vindt van 15 tot en met 19 oktober plaats in Amsterdam. Michael Lang, medeoprichter van het 1969 Woodstock Festival is een van de bevestigde sprekers voor het vorig jaar gelanceerde ADE Green.
  Bron: Entertainment Business

 • 17/07/2014

  AUTEURSRECHTDEBAT: Auteursrecht is noodzakelijke voorwaarde voor innovatie

  Pim van Klink: 'De prachtige stad Havana doet op sommige plaatsen denken aan oorlogsgebied. En nog erger is de weerlegging van de socialistische premisse dat ieder naar vermogen bijdraagt aan de collectieve welvaart. Ik hoorde van een Cubaanse arts dat de jeugd massaal kiest voor banen in de toeristenindustrie in plaats van academische studies te volgen, omdat je als ober vele malen meer verdient door fooien in buitenlandse valuta.'
  Bron: IE-Forum

 • 17/07/2014

  Amazon lijkt met all-you-can-read-abonnementen te komen

  Amazon test abonnementen voor e-books en audiobooks die 10 dollar per maand gaan kosten en die klanten ongelimiteerd toegang geeft tot een collectie van 600.000 titels, blijkt uit pagina's die het online warenhuis kortstondig online had staan, maar die inmiddels offline zijn.
  Bron: Tweakers