VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 29/09/2016

  Basisonderwijs maakt kennis met auteursrecht

  Veel kinderen zullen zich niet bewust zijn van het bestaan van auteursrecht, terwijl ze hier regelmatig mee te maken hebben. Ze zijn maker, ze maken gebruik van auteursrecht en zij delen foto’s van anderen en van zichzelf met elkaar. KlasseTV biedt in samenwerking met de Federatie Auteursrechtbelangen een gratis lespakket aan voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs.

 • 23/09/2016

  Win 'De grote Mees Kees Show' met lespakket over auteursrecht

  Deze week heeft KlasseTV bekendgemaakt wie de bekende kinderboekenschrijver is die basisscholen kunnen 'winnen' als ze meedoen met het lespakket Dossier Auteursrecht van KlasseTV: Mirjam Oldenhave, schrijver van de populaire Mees Kees serie, die ook een drievoudig bioscoopsucces is.

 • 23/09/2016

  Kunsteconoom Pim van Klink pleit voor kunstenaarsbeleid

  'De kunstenaar is de economische paria van deze tijd. Er wordt op ze bezuinigd, hun auteursrecht wordt geschonden, het publiek is niet meer bereid om op internet te betalen voor hun creaties. De situatie is alarmerend', aldus Van Klink in een interview met de NRC.

 • 23/09/2016

  Vacature lid College van Toezicht Auteursrechten

  Het College van Toezicht Auteursrechten (CvTA) is op grond van de op 15 juli 2003 in werking getreden Wet toezicht collectieve beheersorganisaties auteurs- en naburige rechten belast met het toezicht op een aantal collectieve beheersorganisaties (“Wet toezicht"). Collectieve beheersorganisaties innen gelden voor auteurs- en nabuurrechthebbenden bij gebruikers van hun beschermde prestaties.
  Bron: Algemene Bestuursdienst Rijksoverheid

 • 23/09/2016

  Wat betekent blockchain voor uw exploitatie van rechten?

  Deze vraag staat centraal op de bijeenkomst die VOI©E organiseert op vrijdagmiddag 30 september. Gaat deze techniek het mogelijk maken dat makers zelf hun rechten kunnen exploiteren en zijn intermediairs als uitgevers, producenten en collectieve beheersorganisaties straks niet meer nodig? Of kunnen ze hierin juist een ondersteunende rol gaan spelen voor de rechthebbenden als ze op tijd inspringen?

 • 23/09/2016

  FILM.NL nieuwe zoekmachine voor films en series

  FILM.NL is de naam van een nieuw online platform dat consumenten naar alle beschikbare content van films en series gidst. Vanuit de gehele sector hebben de verschillende contentaanbieders gezamenlijk het initiatief genomen om dit platform te ontwikkelen.
  Bron: Filmproducenten Nederland FPN

 • 23/09/2016

  IFRRO World Congress International Conference 2016

  IFRRO World Congress International Conference 'At a Crossroads: Copyright and Collective Management', 1 November 2016 / 9:00 – 13:30, Novotel Amsterdam. Registration required by 21 October.
  Bron: IFFRO

 • 23/09/2016

  Britse uitgevers willen ook minder macht voor Google en Facebook

  Nu Groot-Brittannië uit de Europese Unie wil stappen ondernemen Britse uitgevers zelf actie om de macht van internetgiganten als Google en Facebook in te dammen. De Europese Commissie wil de rechten van uitgevers versterken, maar daar hebben de Britse uitgevers straks niets aan.
  Bron: Villamedia

 • 23/09/2016

  Kamerbrief met reactie op het voorstel tot herziening audiovisuele mediadienstenrichtlijn

  Staatssecretaris Dekker (OCW) stuurt een reactie aan de Tweede Kamer op het verslag van een schriftelijk overleg over het voorstel tot herziening van de richtlijn audiovisuele mediadiensten van de Europese Commissie. Tevens stuurt hij een reactie op het verzoek uit de vergadering van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 15 september 2016 om een procesbrief.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 22/09/2016

  Geld voor behoud digitaal filmerfgoed

  Minister Bussemaker (cultuur) stelt dit jaar 8 ton beschikbaar aan het EYE Filmmuseum voor de digitalisering van filmerfgoed én het beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed. Vanaf 2017 investeert de bewindsvrouw hier jaarlijks 1 miljoen euro in. Zij maakte dit vandaag bekend tijdens de opening van het EYE Collectiecentrum in Amsterdam.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 22/09/2016

  De Staat wint 3voor12 Award 2016

  Het album O van De Staat heeft de 3voor12 Award 2016 gewonnen. De prijs voor het beste Nederlandse album van de afgelopen 12 maanden werd donderdagavond 22 september uitgereikt tijdens de Award Show in Paradiso Noord in de Tolhuistuin, Amsterdam. Het is de dertiende keer dat deze muziekprijs is uitgereikt.
  Bron: VPRO

 • 21/09/2016

  ACM: Online video platforms onder de loep!

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een marktstudie naar platforms op internet waarop video’s worden aangeboden. Denk aan YouTube, NL-ziet, Facebook en Dumpert. ACM kijkt niet alleen naar de platforms zelf, maar ook naar de bedrijven eromheen, zoals mediabureaus, digitale marktplaatsen waarop advertentieruimte wordt gekocht en verkocht, en producenten van inhoud van de sites.
  Bron: ACM

 • 20/09/2016

  Eerste Europese artiesten voor Eurosonic Noorderslag bevestigd

  Eurosonic Noorderslag bevestigt de eerste 28 namen voor Eurosonic Noorderslag 2017, dat van 11 tot en met 14 januari 2017 in Groningen plaatsvindt. Het festival presenteert de meeste actuele Europese acts en wordt actief ondersteund en uitgezonden door ruim 25 radiostations van de European Broadcasting Union (EBU) - daarmee is Eurosonic Noorderslag tevens een van de belangrijkste radio-events in Europa.
  Bron: Buma/Stemra

 • 20/09/2016

  Voorstellen Europese Commissie fikse tegenvaller

  De woorden van de commissie zijn mooi. 'I want journalists, publishers and authors to be paid fairly for their work, whether it is made in studios or living rooms, whether it is disseminated offline or online, whether it is published via a copying machine or commercially hyperlinked on the web.' aldus EC President Juncker in het Europese Parlement. Maar de plannen blijven achter.
  Bron: IE-Forum

 • 20/09/2016

  Meer geld voor meer cultuur

  Door een extra investering van € 10 miljoen in de culturele sector kunnen meer culturele instellingen subsidie van het rijk ontvangen. Hiermee kiest minister Bussemaker voor talentontwikkeling, voor het bereiken van een divers publiek en voor meer regionale spreiding in het culturele landschap.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 20/09/2016

  Gouden Notekrakers voor Douwe Bob en Thekla Reuten

  Zanger Douwe Bob en actrice Thekla Reuten zijn de winnaars van de Gouden Notekraker 2016. Bij Sena en NORMA aangesloten collega-artiesten en -acteurs bestempelden hun prestaties als de meest bijzondere van het afgelopen seizoen.
  Bron: Sena

 • 19/09/2016

  Muziek, innovatie en media speerpunten Eurosonic Noorderslag conferentie

  Eurosonic Noorderslag lanceert in samenwerking met VPRO Medialab een programmalijn over de Future of Media en er worden uitgebreide programma's gepresenteerd over innovatie in de muzieksector. Daarnaast verzorgt de legendarische Duitse promotor Ossy Hoppe een keynote. Eurosonic Noorderslag is het Europese muziekplatform, met een internationale conferentie, verschillende awardshows en de showcasefestivals Eurosonic en Noorderslag.
  Bron: Buma/Stemra

 • 19/09/2016

  NUV neemt deel aan Europese btw-consultatie

  In voorbereiding op een voorstel tot wijziging van de Btw-richtlijn om het verlaagde tarief op digitale uitgeefproducten mogelijk te maken, heeft de Europese Commissie stakeholders bevraagd. Ook het NUV heeft deelgenomen aan deze consultatie.
  Bron: NUV