VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 17/10/2014

  Kabinet: thuiskopieheffingen gaan omlaag

  De thuiskopieheffingen dalen met ingang van 1 januari 2015 met 30%. Dit betekent een heffing van € 3,50 op desktop pc’s, notebooks, smartphones, telefoons met mp-3 spelers, tablets, hdd recorders en settopboxen met harde schijf. Portable audio-/videospelers krijgen een heffing van € 1,40. Voor externe hdd-drives en e-readers geldt straks een bedrag van € 0,70. Bij de aanschaf van een cd-rom of dvd geldt het laagste tarief: 2 eurocent.
  Bron: Rijksoverheid

 • 17/10/2014

  Deense ISP's hebben gedragscode voor blokkering illegale sites

  Terwijl Nederlandse access providers zich nog altijd verzetten tegen blokkeren van toegang tot illegale sites, is in Denemarken op verzoek van de regering een gedragscode over blokkering afgesproken. Wanneer een blokkeringsbevel tegen één van hen wordt gegeven conformeren ook de anderen zich daar binnen 7 dagen aan. Blokkering van illegale websites is een van de maatregelen die genomen worden om de omvang van inbreuken terug te dringen.
  Bron: Stichting BREIN

 • 17/10/2014

  Afschaffing onpersoonlijke geschriftenbescherming ook in Eerste Kamer hamerstuk

  De vaste commissie voor veiligheid en justitie van de Eerste Kamer heeft de wijziging van de Auteurswet in verband met de afschaffing van bescherming van geschriften zonder oorspronkelijk karakter of persoonlijk stempel van de maker onderzocht en dit onderzoek heeft de commissie geen aanleiding gegeven tot het maken van opmerkingen. De afhandeling als hamerstuk is voorzien voor 28 oktober 2014.

 • 17/10/2014

  Ter overname aangeboden: topjournalistiek!

  In de rest van de wereld bestaat het al decennia, hier doen fotobureaus het ook al sinds ver in de vorige eeuw en vanaf nu kan het in Nederland ook met artikelen: syndicaten. Dat je, als uitgever, als bedrijf of zelfs als particulier, elders gepubliceerde artikelen na een korte wachttijd (een week, in dit geval) op je eigen media overneemt. Voor geld, wel te verstaan, niet gewoon omdat het kan.
  Bron: ThePostOnline

 • 17/10/2014

  Auteursrechtdebat: Een nieuw publiek, subjectief of objectief getoetst?

  Door: Dennis Scheffers, LinkedIn-profiel. Thema: Hyperlinken & embedden. Het HvJ EU lijkt er in de Svensson zaak geen doekjes om te winden: het plaatsen van een hyperlink zorgt er niet voor dat een nieuw publiek wordt bereikt, waardoor er dus ook geen sprake kan zijn van een openbaarmakingshandeling. De uitspraak van het Hof heeft betrekking op hyperlinks die verwijzen naar content die met toestemming van de rechthebbende, openbaar op internet is geplaatst.
  Bron: IE-Forum

 • 17/10/2014

  14 december 2014: uitreiking Buma Boy Edgarprijs aan Jeroen van Vliet in het Bimhuis

  Op zondag 14 december aanstaande ontvangt pianist en componist Jeroen van Vliet de Buma Boy Edgarprijs 2014. Deze prijs, de belangrijkste in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van €12.500.
  Bron: Buma/Stemra

 • 16/10/2014

  NLkabel reorganiseert, directeur vertrekt

  Vanwege een reorganisatie van branchevereniging NLkabel zal deze organisatie afscheid nemen van een aantal medewerkers, waaronder haar huidige directeur Rob van Esch. Dat heeft NLKabel donderdag gemeld.
  Bron: Broadcast Magazine

 • 15/10/2014

  Cultuurministers uit AziŽ en Europa bijeen over creatieve industrie

  Van 18-21 oktober 2014 vindt de zesde Asia Europe Meeting (ASEM) voor cultuurministers plaats. Op deze bijeenkomst zijn ministers of afgevaardigden uit bijna vijftig Aziatische en Europese landen bijeen om te spreken over de creatieve industrie. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent de conferentie met een toespraak. Minister Bussemaker (OCW) is gastvrouw.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 15/10/2014

  Vergoedingen voor kunstuitleen gaan omhoog

  De onderhandelingen tussen Stichting Leenrecht en de kunstuitleenbranche zijn met succes afgerond! Stichting Leenrecht heeft overeenstemming bereikt over een hogere vergoeding voor de kunstenaars. Het huidige tarief van € 1,50 per uitlening wordt in jaarlijkse stappen van 0,25 euro verhoogd tot € 2,50!
  Bron: Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK)

 • 15/10/2014

  Auteursrechtdebat: ACI/Thuiskopie-uitspraak is van groot belang voor aanpak illegale diensten

  Door: Tim Kuik, Stichting BREIN. Thema: Downloadverbod&thuiskopie. Ik verwijs naar de opinie van Joost Poort [Auteursrechtdebat IEF 14277] naar aanleiding van de uitspraak van het HvJ EU dat downloaden uit illegale bron illegaal is. Ik ben het eens met zijn stelling dat het aanbieden van een aantrekkelijk legaal alternatief een vereiste is om illegaal downloaden/streamen terug te dringen.
  Bron: IE-Forum

 • 15/10/2014

  Strijd tegen voetbalvine's niet eenvoudig

  De voetbalvine's zullen komend weekend weer als een razende over internet vliegen. Na de interlandperiode worden de topcompetities hervat en zitten de liefhebbers wederom met hun smartphone in de aanslag om filmpjes van zes seconden te maken van goals, zware overtredingen en blunders.
  Bron: Metro

 • 15/10/2014

  Vijf vragen en antwoorden over Amsterdam Dance Event (en tips)

  Fans tijdens het optreden van Armin van Buuren, vorig jaar in een volle Rai tijdens het Amsterdam Dance Event. Vandaag tot en met zondag zijn in de hoofdstad de voor het evenement kenmerkende gele vlaggen weer gehesen: het jaarlijkse Amsterdam Dance Event (ADE) is weer neergestreken.
  Bron: NRC

 • 15/10/2014

  Tweede Kamer neemt wetsvoorstel verlaging bezoldigingsnorm WNT aan

  De wetsvoorstellen Wet verlaging bezoldigingsmaximum WNT (33.978) en Reparatiewet WNT (34.017) zijn op 16 oktober door de Tweede Kamer aangenomen. Alle ingediende amendementen en moties zijn verworpen. De verlaging moet 1 januari 2015 ingaan als de Eerste Kamer daarmee instemt.

 • 15/10/2014

  PvdA wil lager btw-tarief digitale krant

  De PvdA heeft naar aanleiding van het Belastingplan 2015 vragen gesteld over de verschillende btw-tarieven voor digitale en papieren kranten. Momenteel wordt een digitale krant veel zwaarder belast dan een papieren krant, terwijl ze vaak exact hetzelfde zijn.
  Bron: NUV

 • 15/10/2014

  Kamerbrief Voorstel van Wet verlaging bezoldigingsmaximum WNT

  Brief van minister Plasterk (BZK) met een reactie over het voorstel van Wet verlaging bezoldigingsmaximum WNT.
  Bron: Ministerie van BZK

 • 14/10/2014

  Auteursrechtdebat: Tijd voor meer legale popcorn

  Door: Joost Poort, IViR. Thema: Downloadverbod&thuiskopie. Op 10 april van dit jaar oordeelde het Europese Hof van Justitie dat downloaden uit illegale bron niet toelaatbaar is onder de thuiskopie-uitzondering.
  Bron: IE-Forum

 • 14/10/2014

  'Overheid dwingt hostingproviders tot censuur'

  Nederlandse hostingproviders roepen de overheid op minder vaak te vragen websites offline te halen zonder gerechtelijke toetsing. Dat laat de Dutch Hosting Provider Association (DHPA), brancheorganisatie van de Nederlandse hostingindustrie, weten aan het Financiele Dagblad.
  Bron: Nu.nl

 • 13/10/2014

  Onderscheidende onafhankelijke programmering, betrekken publiek en bereiken van jongeren centraal

  Een onderscheidende, slagvaardige publieke omroep die een breed publiek bereikt, dat is de ambitie die het Kabinet met de brief van staatssecretaris Sander Dekker uitspreekt.
  Bron: NPO

 • 13/10/2014

  De nieuwe publieke omroep: onderscheidender en creatiever

  Om het publiek in de toekomst te voorzien van de allerbeste programma’s, staat de publieke omroep een grote verandering te wachten. De publieke omroep moet zich meer onderscheiden van de commerciëlen. De taak voor de publieke omroep wordt aangescherpt: informatie, educatie en cultuur.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 13/10/2014

  Bibliotheekwet versus Auteurswet

  Wat zijn de auteursrechtelijke implicaties van de nieuwe Bibliotheekwet? Bibliotheekwet versus Auteurswet in het digitale domein (Vicky Breemen, IViR.nl) Wetsvoostel stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen.
  Bron: Recht.nl

 • 13/10/2014

  Auteursrechtinbreuk door verkoop van illegale kopieŽn van Bollywood film 'Blue'

  (Met dank aan Derya Ada, Kneppelhout & Korthals). Niet geslaagd in bewijsopdracht dat KMI de film 'Blue' heeft verkocht: onvoldoende onderbouwd. Auteursrechtinbreuk: voldoende aangetoond dat [B], [D] en [C] illegale kopieën van 'Blue' hebben verkocht.
  Bron: IEPT

 • 12/10/2014

  Hollandse Meesters uit dance-industrie mee op handelsmissie

  Nederland is binnen vijf jaar het grootste muziekexporterende land van Europa. Om dit extra te bevorderen, moet de regering succesvolle Nederlandse dj's als ambassadeurs van de muziek meenemen op handelsmissies.
  Bron: Metro

 • 11/10/2014

  Rechtbank doet poging tot oplossing in rechtszaak VEVAM vs ZIGGO, UPC en RODAP

  Tijdens de behandeling gisteren van het hoger beroep dat VEVAM ingesteld heeft in het kort geding tegen UPC, Ziggo en RoDAP, om de vergoedingenstroom voor regisseurs weer op gang te brengen, is besloten de rechtszaak aan te houden. De zitting is verdaagd naar 6 januari 2015.
  Bron: VEVAM

 • 10/10/2014

  Auteursrechtdebat: Blokkeer het elektronisch vergiet!

  Door Victor Bouman, Wieringa advocaten. Een groot gejuich ging in januari 2014 op in het kamp van de voorvechters van “het vrije internet": het Hof ’s-Gravenhage had de blokkade van The Pirate Bay opgeheven, het vrije web zou van de ondergang gered zijn. Inmiddels zijn we meer dan een half jaar verder en is het vrije web van toen, als gevolg van de Europese arresten in de zaken rond de thuiskopieheffing en kino.to, voorgoed verleden tijd.
  Bron: IE-Forum