VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 20/03/2015

  Commissie Auteursrecht brengt tweede advies uit rond flexibel systeem van beperkingen in auteursrecht

  De Commissie Auteursrecht heeft een tweede advies uitgebracht over een flexibel systeem van beperkingen op het auteursrecht. Het advies heeft betrekking op een aantal knelpunten in de praktijk die uit een analyse van SEO/IViR uit 2012 naar voren waren gekomen.

 • 20/03/2015

  Waar ligt grens van auteursrecht? Saskia Noort wil discussie voortzetten

  De termijn verloopt volgende week, dus ze hebben nog even. Toch gaan Saskia Noort en haar uitgever Chris Herschdorfer niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, die Noort begin dit jaar ongelijk gaf in een plagiaatrechtszaak die ze had aangespannen tegen een collega. In NRC Handelsblad spreken Noort een haar uitgever zich vandaag voor één keer over de zaak uit. Omdat ze 'de discussie' willen voortzetten.
  Bron: NRC

 • 20/03/2015

  Secretaris-generaal van Veiligheid en Justitie treedt terug

  Mr.drs. P. (Pieter) Cloo heeft in goed overleg met minister Blok (minister voor Wonen en Rijksdienst en minister van Veiligheid en Justitie) besloten per vandaag terug te treden als secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
  Bron: Ministerie van V&J

 • 20/03/2015

  Hof verbiedt citeren uit dagboek moeder Marianne Vaatstra

  Hof Amsterdam 17 maart 2015, IEF 14778 (Dagboek moeder Marianne Vaatstra) Uitspraak ingezonden door Yehudi Moszkowicz, Moszkowicz advocaten Utrecht. Auteursrecht. Citaatrecht. Zie eerder IEF 13354 en IEF 13491. Het auteursrecht van Terpstra moet in casu niet wijken voor vrijheid van meningsuiting van eiser.
  Bron: IE-Forum

 • 19/03/2015

  Architectenselectie cultuurcluster Zutphen abrupt ten einde

  Bierman Henket architecten krijgt de opdracht voor het nieuwe cultuurcluster aan 's-Gravenhof in Zutphen, nadat twee van de drie architecten, Hans van Heeswijk architecten en Attika Architekten, zich hebben teruggetrokken uit de aanbesteding.
  Bron: Architectuur.nl

 • 19/03/2015

  Pirate Bay omzeilt Britse blokkade via https

  The Pirate Bay legt via een slimme truc de Britse internetproviders in de luren. Door gebruikmaking van de SSL-webservices van CloudFlare wordt de site als 'veilig' gezien en wordt de blokkade van de isp's omzeild.
  Bron: WebWereld

 • 19/03/2015

  Digitaliseren Nederlands erfgoed 25 miljoen te duur

  Het digitaliseren van honderd jaar Nederlandse foto-, film-, radio- en tv-geschiedenis heeft 25 miljoen euro meer gekost dan verwacht. Het gedigitaliseerde erfgoed zou bovendien direct beschikbaar worden voor het publiek, maar dat is niet gelukt.
  Bron: Volkskrant

 • 18/03/2015

  Valse start e-bookplatform Vlaamse bibliotheken

  Vanaf 6 mei is het gedaan met het lezen en lenen van e-books via de app en de websites van Vlaamse bibliotheken. Belangrijkste oorzaak voor dit opvallende besluit zijn de niet te verhelpen technische mankementen aan de app, zo maakten Jan Braeckman, directeur Operationeel management, en Abel Ruiz-Vazquez, projectleider E-boekplatform, van Bibnet bekend tijdens de ‘Denk- en Discussiedag e-boeken’ op 17 maart in Brussel.
  Bron: Bibliotheekblad

 • 18/03/2015

  Zuid-Afrikaans nieuws bedreigd

  De Zuid-Afrikaanse persdienst Sapa heeft in een brief al zijn abonnees verzocht de nieuwsartikelen die afkomstig zijn van Sapa te verwijderen. Sapa stopt op 31 maart en volgens het persbureau eindigt dan automatisch de gebruikersovereenkomst. Vooral internetsites, grootgebruikers van Sapa-nieuws, zullen hieronder lijden. Auteursrechtelijk beschermd materiaal van andere persdiensten moet ook verwijderd worden. Het is nog de vraag of Sapa dit mag eisen.
  Bron: NRC

 • 18/03/2015

  Buma Awards voor Dotan, Mr. Probz en Pierre Kartner

  Singer-songwriters Dotan en Mr. Probz zijn vanavond winnaar geworden van een Buma Award, dé muziekprijs voor Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. Het nummer Home geschreven door Dotan Harpenau won de award voor de meest gekochte, gestreamde en gedraaide Nederlandse song in eigen land.
  Bron: Buma/Stemra

 • 18/03/2015

  Pas op: onderzoeksplicht bij plaatsen van foto's op uw website

  Op de meeste (bedrijfs)websites worden foto's getoond. Veel ondernemers zullen zich er van bewust zijn dat een foto niet zomaar van internet kan worden gehaald en op de website kan worden geplaatst. Maar dat geldt niet in alle gevallen. Zo ook in een zaak die recent door de rechtbank Overijssel is behandeld.
  Bron: Boel Zanders

 • 18/03/2015

  Oproep: deelname stakeholders survey on Digital Education and Copyright

  De Public Policy and Management Institute (PPMI) doet namens het European Commission's Directorate-General for Education and Culture (DG EAC) een onderzoek naar het effect van de huidige europese copyright framework op digitale educatie. Ze doen hiervoor een oproep om deel te nemen aan de survey.
  Bron: Digitaal Erfgoed Nederland

 • 18/03/2015

  Beantwoording Kamervragen over Beleidsdoorlichting Mediabeleid

  Staatssecretaris Dekker (OCW) beantwoordt vragen van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Tweede Kamer over de Beleidsdoorlichting Mediabeleid 2010-2013. De staatssecretaris heeft deze beleidsdoorlichting op 17 december 2014 naar de Tweede Kamer gestuurd.
  Bron: Minsterie van OCW

 • 17/03/2015

  Geluidsopnames Zeist 2015 AIPPI-Symposium

  Luister hieronder streaming naar de bewerkte opnames van het VIE / AIPPI-Symposium van 11 maart 2015. Met dank aan het Eggens Instituut en de VIE / AIPPI.
  Bron: IE-Forum

 • 17/03/2015

  Belgische providers hoeven geen auteursrecht aan Sabam af te dragen

  Internetaanbieders in België hoeven geen deel van hun inkomsten uit breedbandverbindingen af te dragen aan auteursrechtenorganisatie Sabam. Dat heeft de rechtbank van Brussel 13 maart geoordeeld. Sabam gaat tegen het vonnis in beroep.
  Bron: Tweakers

 • 17/03/2015

  'Budapest' meest gedraaide track in 2014

  George Ezra's hit 'Budapest' is de meest gedraaide track van 2014. Dit blijkt uit het top-10 overzicht van Sena. 'Home' van Dotan bekleedt de tweede plaats op de ranglijst. De derde plek is voor 'Rather Be' van Clean Bandit ft. Jess Glynne. De top-10 bestaat nagenoeg volledig uit uptempo nummers.
  Bron: Sena

 • 17/03/2015

  HEKSENKAAS-smaak voldoet aan auteursrechtvereisten

  Vzr. Rechtbank Den Haag 13 januari 2015, IEF 14767 (Levola tegen European Food Company) + verzoekschrift. Uitspraak ingezonden door Josine van den Berg en Sven Klos, Klos Morel Vos & Reeskamp. Auteursrecht op smaak. Gerekwestreerde produceert onder de naam 'Magic Cheese' een product waarvan de smaak is nagebootst van de smaak van het product dat Levola onder de merknaam HEKSENKAAS® verhandelt.
  Bron: IE-Forum

 • 17/03/2015

  Feitelijke resultaten bepalen winnaars Buma Awards

  Vanavond worden in Studio 21 in Hilversum voor de tweede maal de Buma Awards uitgereikt. De winnaars worden bepaald op basis van de behaalde resultaten in binnen- en buitenland.
  Bron: Entertainment Business

 • 16/03/2015

  Frankrijk scherpt antipiraterijwetten aan

  De Franse minister van Cultuur en Communicatie, Fleur Pellerin, heeft een plan gepresenteerd om piraterij in Frankrijk tegen te gaan. Pellerin wil de inkomstenstromen van illegale sites aanpakken door onder meer adverteerders en betaaldiensten te verbieden zich met dergelijke sites in te laten.
  Bron: Entertainment Business

 • 16/03/2015

  Wanneer mag een uniek exemplaar van een werk worden vernietigd?

  Hoge Raad Jelles/Zwolle revisited, IER 2015/2. Bijdrage ingezonden door Paul Geerts, Rijksuniversiteit Groningen en Joost Becker, Dirkzwager. In het Jelles/Zwolle-arrest heeft de Hoge Raad beslist dat de vernietiging van een werk niet kan worden aangemerkt als een aantasting van het werk in de zin van art. 25 lid 1 onder d Aw. Maar, zo vervolgt de Hoge Raad in r.o. 4.6: [...]
  Bron: IE-Forum

 • 13/03/2015

  Auteursrechtdebat: Auteurscontractenrecht: Paasei of lege dop?

  Door: Joost Poort, IViR, Thema: Wetsvoorstel Auteurscontractenrecht. Na elf jaar discussie over het Auteurscontracten-recht is de kogel bijna door de kerk. Gelet op de rimpelloze behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer, lijkt instemming van de Eerste Kamer slechts een formaliteit.
  Bron: IE-Forum

 • 13/03/2015

  Fotograferen en filmen met drones juridisch belicht

  Niet alleen journalisten maar ook bedrijven, hobbyisten en privé-personen maken steeds vaker gebruik van drones voor video- en foto-opnames. Welke media- en auteursrechtelijke aspecten kleven er aan het gebruik van foto- en filmmateriaal gemaakt met drones? Waar liggen de kansen en de bedreigingen van drones?
  Bron: Dirkzwager IE&IT

 • 13/03/2015

  Kamervragen PvdA over de bezoldiging van de directie van Buma/Stemra

  Vragen van de leden Oosenbrug en Kerstens (beiden PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de bezoldiging van de directie van Buma/Stemra (ingezonden 13 maart 2015).
  Bron: Tweede Kamer

 • 12/03/2015

  Blendle in zee met Amerikaanse kranten

  De digitale kranten- en tijdschriftenkiosk Blendle wordt uitgebreid met de Amerikaanse kranten The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post. De kranten komen op korte termijn voor Nederlandse lezers beschikbaar.
  Bron: NVJ