VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 21/11/2014

  Geen bescherming meer voor 'alle' andere geschriften

  Welhaast geruisloos heeft een historische aanpassing van de Auteurswet plaatsgevonden. De wet van 5 november 2014 tot wijziging van de Auteurswet in verband met de afschaffing van bescherming van geschriften zonder oorspronkelijk karakter of persoonlijk stempel van de maker is op 14 november jl. in het Staatsblad verschenen. Deze wetswijziging zal 1 januari 2015 in werking treden.

 • 21/11/2014

  StOP NL aangemerkt als CBO in de zin van de Wet Toezicht

  StOP NL (Stichting Onafhankelijke Producenten Nederland) wordt bij besluit van 10 november 2014 aangemerkt als een collectieve beheersorganisatie in de zin van de Wet Toezicht. Dit betekent dat het College van Toezicht Auteurs- en naburige rechten toezicht gaat houden op de activiteiten van StOP NL.

 • 21/11/2014

  Rechtbank Amsterdam: antiquair die Mein Kampf te koop aanbood niet strafbaar

  De Amsterdamse antiquair die het boek Mein Kampf te koop aanbood, is niet strafbaar. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vandaag bepaald. Een veroordeling van deze eigenaar van The Totalitarian Art Gallery zou indruisen tegen artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), dat de uitingsvrijheid waarborgt.
  Bron: Rechtspraak.nl

 • 21/11/2014

  Muziek kan een bezoek aan een kledingwinkel maken of breken 21 november 2014

  Kledingwinkels houden jongeren binnen met top 40. Vooral de generatie tot 35 jaar hecht veel waarde aan muziek tijdens het winkelen. 52 procent van de consumenten onder de 35 jaar zegt de muziek in een kledingwinkel (zeer) belangrijk te vinden.
  Bron: Sena

 • 21/11/2014

  'Over the top televisie explodeert'

  De markt voor Over the Top televisiediensten zoals Netflix en Hulu gaat de komende jaren fors groeien, van 5,8 miljard naar 10 miljard dollar. Dat verwacht het Amerikaanse marktbureau Campbell.
  Bron: Emerce

 • 21/11/2014

  Kamerbrief over Zwarte Piet en de Mediawet

  Brief van staatssecretaris Dekker (OCW) aan de Tweede Kamer met een reactie op de brief van de heer Bosma (PVV) van 6 november 2014 over de ‘frontale aanval’ van de publieke omroep (Sinterklaasjournaal, NTR) op Zwarte Piet.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 21/11/2014

  Rb Amsterdam, Eredivisie v Café Hegeraad

  Auteursrechtinbreuk: Eredivisiewedstrijden zonder zakelijke licentie in elk geval viermaal openbaar gemaakt. Kort geding. Eiseressen zijn auteursrechthebbende op beelden van de in hun eigen stadion gespeelde Eredivisiewedstrijden, promofilmpjes en studioprogramma's. Gedaagde exploiteert als eenmanszaak Café Hegeraad.
  Bron: Boek9

 • 21/11/2014

  Prejudiciële vragen over financiering thuiskopie uit staatsmiddelen

  Zaak C-470/14: EGEDA. Prejudiciële vragen Tribunal Supremo (Spanje)Auteursrecht. 'A reference from the Spanish Court concerning its domestic scheme for the payment of fair compensation for private copying.'
  Bron: Boek9

 • 21/11/2014

  Heeft het verbod op Mein Kampf zijn langste tijd gehad?

  De zaak tegen een Amsterdamse galeriehouder heeft de discussie over Mein Kampf weer doen oplaaien. Het boek van Adolf Hitler mag in Nederland niet worden verkocht, maar heeft dat verbod nog wel zin? 'Je hoeft echt niet Mein Kampf gelezen te hebben om antisemiet te worden', stelt directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) nuchter vast.
  Bron: Nu.nl

 • 21/11/2014

  Kamerbrief over toekomst publieke mediabestel

  Brief van staatssecretaris Dekker (OCW) aan de Tweede Kamer over de toekomst van het publieke mediabestel. Deze visie vormt de derde stap van het kabinet om het publieke mediabestel toekomstbestendig te maken.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 21/11/2014

  Information Influx Conference - IViR's 25th Birthday

  Verslag met foto's en videobeelden van de Information Influx Conference in juli 2014 bij de 25ste verjaardag van IViR.
  Bron: IViR

 • 20/11/2014

  Nieuwe afspraken bibliotheken en uitgevers over uitleen recente e-booktoptitels

  Stichting Bibliotheek.nl (BNL) heeft met een aantal uitgevers nieuwe afspraken gemaakt over het uitlenen van recente e-booktoptitels. Dat laat de organisatie weten in een persbericht. BNL handelt hierbij in opdracht van de inkoopcommissie digitale content van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB).
  Bron: IP Online

 • 20/11/2014

  Hoge Raad hoort pleidooi in The Pirate Bay blokkeringszaak

  Vrijdag 14 november hoorde Nederlands hoogste rechter de pleidooien van BREIN en de access providers Ziggo en KPN dochter XS4ALL (de ISP's) over de door BREIN gevraagde blokkering van toegang tot de (veroordeelde) illegale site The Pirate Bay. De Advocaat-Generaal (AG) zal op 17 april volgend jaar conclusie nemen alvorens de Hoge Raad haar beslissing neemt, hetgeen waarschijnlijk rond de zomer zal zijn.
  Bron: Stichting Brein

 • 20/11/2014

  'YouTube Music Key pleegt inbreuk op copyright'

  Kort na de lancering van YouTube Music Key ligt de muziekdienst al onder vuur. Global Music Rights heeft YouTube in een brief beschuldigd van 'opzettelijke inbreuk op copyright'. Global Music Rights (GMR) beweert dat YouTube Music Key nummers op de dienst aanbiedt waarvoor geen rechten zijn afgedragen.
  Bron: Entertainment Business

 • 20/11/2014

  Afronding vrijhandelsverdrag CETA en beantwoording kamervragen over TTIP

  Minister Ploumen van Buitenlandse Handel heeft de Tweede Kamer een appreciatie toegezonden van de gepubliceerde tekst van het recent uitonderhandelde vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Canada, het Comprehensive Economic and Trade Agreement, kortweg CETA-verdrag. Hieronder een selectie uit de IE-paragraaf. Ook zijn deze week kamervragen over het handelsverdrag tussen de VS en de EU (TTIP) beantwoord.

 • 20/11/2014

  Auteursrecht in toptien prioriteiten Europese Commissie

  EC-voorzitter Jean-Claude Juncker en vice-voorzitter Frans Timmermans hebben in een een brief aan het Europese Parlement tien prioriteiten aangegeven voor het komende jaar. Op twee staat een “Connected Digital Single Market" waaronder worden geschaard een ambitieuze hervorming van de telecommarkt en een voorstel voor auteursrechthervorming.

 • 19/11/2014

  Rechter staat kopiëren software voor tests toe

  Een gebruiker van software mag te allen tijde deze kopiëren voor het testen van bijvoorbeeld compatibiliteit op een ander besturingssysteem. Ook als een kopieerverbod expliciet in de licentie staat, oordeelt de rechtbank Amsterdam.
  Bron: Computerworld

 • 19/11/2014

  Actualiteiten ICT en recht: auteursrecht, iPads, bitcoins en cloudgegevens

  2014 was een bewogen jaar voor het ICT-recht. De belangrijkste gebeurtenissen: een nieuw consumentenrecht, de legalisering van de hyperlink, het downloadverbod en het recht te worden vergeten. Maar ook veel opmerkelijke kleinere zaken: de iPad bleek geen computer, een geautomatiseerde boete door 'agent 404040' was niet rechtmatig en bitcoins zijn geen geld.
  Bron: Advocatie

 • 19/11/2014

  Auteursrechtdebat: Downloadverbod en thuiskopieheffing?

  Door Jung-Ming Ng, Masterstudent aan VU Amsterdam. Thema: Downloadverbod & thuiskopie. Sinds het arrest ACI/Thuiskopie [IEF 13741] is Nederland de trotse eigenaar van een downloadverbod. Het HvJ EU heeft in ACI/Thuiskopie uitdrukkelijk gekozen voor een downloadverbod, de in Nederland gehanteerde thuiskopieheffing werd hiermee onderuit gehaald.
  Bron: IE-Forum

 • 19/11/2014

  Beantwoording Kamervragen over nieuwe app NPO

  Antwoorden van staatssecretaris Dekker (OCW) op vragen van het Kamerlid Verhoeven (D66) over het afluisteren van televisies door de nieuwe app van de NPO.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 19/11/2014

  3D-printen: onmiddellijk verbieden!

  Met verbijstering zie ik het gebruik van 3D-printen toenemen zonder dat iemand er iets tegen doet. Wanneer stelt iemand hier eens orde op zaken? Dit is nu eens écht een 'disruptieve technologie'. Krabbelen we eindelijk eens een beetje uit dat economische dal, staan er allerlei gewetenloze, op geld beluste cowboys op die de reeds tientallen jaren bestaande, goed functionerende productiemethoden dreigen te verstoren.
  Bron: Mechatronica & Machinebouw

 • 19/11/2014

  Wheretowatch - een positief project van de auteursrechtenverenigingen

  Wanneer auteursrechtenorganisaties het uithangen, zijn we de eerste om daarover nieuws te brengen. Wanneer ze dan ook een positief project uitwerken, vinden we dat ze net zo goed in de bloemetjes gezet mogen worden. Wheretowatch is een typisch Amerikaans product - het wordt dan ook opgezet door de MPAA - de Amerikaanse Motion Picture Association.
  Bron: Computertaal

 • 19/11/2014

  Ex parte tegen Facebook DVD handelaar

  (Met dank aan Bastiaan van Ramshorst, Stichting BREIN) Auteursrecht. Ex parte bevel ex 1019e Rv tegen [J], die via Facebook en een eigen website een handel drijft in illegaal gekopieerde DVD's. Dwangsom van € 500 voor iedere dag (een gedeelte van een dag daaronder begrepen) dat [J] in strijd handelt met het stakingsbevel van de voorzieningenrechter, met een maximum van € 25.
  Bron: IEPT

 • 19/11/2014

  Google ontwikkelt nieuwe methode voor fotoherkenning

  Een onderzoeksteam van Google en de universiteit van Stanford heeft een computerprogramma ontwikkeld dat in staat is te ‘begrijpen’ wat er op een foto is te zien en dat vervolgens in natuurlijke taal te beschrijven. Dat maakten leden van het onderzoekteam afgelopen maandag bekend op het Google Research Blog.
  Bron: IP Online