VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 02/10/2015

  Functioneren van collectief beheer overwegend op orde

  In het persbericht van het College van Toezicht bij het rapport Collectief Beheer 2014 meldt het College dat het functioneren van collectief beheer overwegend op orde is en dat de incasso is gestegen ondanks bedreigingen voor de sector. In de aanbiedingsbrief worden beleidsadviezen aan de staatssecretaris gegeven.

 • 02/10/2015

  Voor de exploitant dient een verzwaarde motiveringsplicht te gelden bij de betwisting van de ernstige onevenredigheid

  Door Mira Herens, NVJ Advocaten & juristen. Thema: Wet Auteurscontractenrecht. Op grond van artikel 25d kan de maker in rechte een aanvullende billijke vergoeding vorderen van zijn wederpartij, indien de overeengekomen vergoeding gelet op de wederzijdse prestaties een ernstige onevenredigheid vertoont in verhouding tot de opbrengst van de exploitatie van het werk.
  Bron: IE-Forum

 • 02/10/2015

  Kamerbrief met reactie op de vragen over moties uitgangspunten cultuurbeleid

  Minister Bussemaker (OCW) stuurt de Tweede Kamer haar reactie op de vragen over haar Kamerbrief inzake moties uitgangspunten cultuurbeleid.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 02/10/2015

  Europese Raad stemt in met voorstel roaming, netneutraliteit

  De Europese Raad heeft formeel ingestemd met nieuwe regulering inzake roaming-tarieven en netneutraliteit. De nieuwe verordeningen op beide gebieden moeten 15 juni 2017 in gaan. Volgens de Raad is het voorstel zonder verdere discussie aangenomen.
  Bron: Telecompaper

 • 02/10/2015

  'Groei Nederlandse gamesindustrie door startups'

  De Nederlandse gamesindustrie is sinds 2011 met 38 procent gegroeid en dat komt vooral door nieuwe gamebedrijfjes. Toch levert de industrie maar weinig nieuwe banen op. Dat blijkt uit de Gamesmonitor 2015.
  Bron: Emerce

 • 01/10/2015

  Winnaar Forum van de Regisseurs

  Morgan Knibbe heeft op de 35e editie van het Nederlands Film Festival de prijs van de eerste editie van het Forum van de Regisseurs ontvangen voor zijn filmische essay THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING. De prijs is vanavond, tijdens de slotavond van het nieuwe competitieprogramma in het Louis Hartlooper Complex, uitgereikt door jurylid Thibaud Delpeut.
  Bron: Nederlands Filmfestival

 • 01/10/2015

  Geen persoonlijk stempel, want er is altijd iemand die de camera instelt en positie neemt

  Rechtbank Amsterdam 30 september 2015 (Roadside tegen LAKS) Uitspraak ingezonden door Irene de Jonge, BRight advocaten. Auteursrecht foto. Tijdens de door LAKS georganiseerde eindexamenklachtenlijn 2009 zijn enkele foto's gemaakt van medewerkers, die zijn in een voor een ieder toegankelijk flickr.com-album geplaatst. Roadside claimt auteursrechten voor het zonder toestemming, vergoeding en naamsvermelding plaatsen van deze foto's.
  Bron: IE-Forum

 • 30/09/2015

  Nieuwe vereniging voor filmproducenten | Vereniging van Professionele Speelfilm Ondernemers

  Producenten Klaas de jong en Bernard Tulp zijn de initiatiefnemers van een nieuwe vereniging voor filmproducenten. Het idee bestond al langer, maar de directe aanleiding is het verschil van inzicht betreffende het beleid van Filmproducenten Nederland (FPN) inzake de bestrijding van piraterij.
  Bron: Nederlands Filmfestival

 • 30/09/2015

  Is auteursrecht werkelijk een vloek geworden, mevrouw Kroes?

  Een auteursrechtelijk beschermd kunstwerk, of niet? In het gebouw waar ik kantoor houd, hield Neelie Kroes een lezing over start-ups. De voormalige Eurocommissaris zet zich momenteel via StartupDelta in voor het stimuleren van nieuwe bedrijven ('startups'). In haar lezing merkte zij op dat veel nieuwe ('jonge') ondernemers denken dat het auteursrecht inmiddels een hindernis is geworden.
  Bron: Kracht advocatuur juridische blog

 • 30/09/2015

  Paul Solleveld 'blijft betrokken' bij de NVPI

  Als Jaap Bruijnen de taken van directeur Paul Solleveld van de NVPI heeft overgenomen, blijft laatstgenoemde actief bij de brancheorganisatie. 'De komst van Jaap luidt niet gelijk mijn afscheid in', zegt Solleveld in een interview met Entertainment Business.
  Bron: Entertainment Business

 • 30/09/2015

  Digitale entertainmentbestedingen overstijgen niet digitale bestedingen in 2017

  In 2017 bereikt de Nederlandse entertainment- en mediasector een historisch omslagpunt. Voor het eerst geven Nederlandse consumenten en adverteerders meer geld uit aan digitale media dan aan fysieke media. Dat blijkt uit de Entertainment & Media Outlook 2015-2019 van PwC.
  Bron: Emerce

 • 30/09/2015

  Bescherming van slogans: origineel of niet?

  De bescherming van slogans is mogelijk op grond van het merkenrecht en het auteursrecht. Beroemd is de uitspraak van het Europese Hof over de slogan 'Voorsprong door techniek' van Audi, die is beschermd door het merkenrecht.
  Bron: Dirkzwager IE en IT

 • 30/09/2015

  Vooraankondiging VvA Ledenvergadering 2015

  VvA Ledenvergadering, vrijdag 30 oktober 2015, 13:30 uur in de Tolhuistuin, IJzaal, IJpromenade 2 te Amsterdam. VvA bericht: 'Het thema van de vergadering is 'De wens van de consument: een alternatief vergoedingsmodel voor digitale content?'
  Bron: Boek9

 • 29/09/2015

  Brancheorganisaties Film verkiezen overleg boven claim

  In reactie op het artikel in het FD van hedenmorgen met de kop 'Nederlandse filmproducenten leggen claim neer bij overheid' achten wij (FPN, NVPI, NVF) het goed om te benadrukken dat partijen juist in overleg zijn met de overheid over oplossingen om schade door piraterij in de toekomst te voorkomen.
  Bron: NVPI

 • 29/09/2015

  SEKAM legt claim bij overheid voor schade uit illegale downloads

  SEKAM, de Stichting tot Exploitatie van Kabeltelevisierechten op Audiovisueel Materiaal, wil de overheid verantwoordelijk stellen voor geleden schade uit illegaal downloaden. Een aantal andere brancheverenigingen heeft zich van de claim gedistantieerd.
  Bron: Entertainment Business

 • 28/09/2015

  Zweedse justitie laat Pirate Bay-oprichter Svartholm vrij

  Zweden heeft de mede-oprichter van The Pirate Bay Gottfrid Svartholm vrijgelaten. Svartholm moest nog een maand in de Zweedse cel doorbrengen, na vorige maand in Denemarken vrijgelaten te zijn. Hij zat in totaal drie jaar vast wegens hacken en auteursrechteninbreuk.
  Bron: Tweakers

 • 28/09/2015

  HP/De Tijd wint citaatrechtzaak tegen Volkert-fotograaf De Kok

  Ferry de Kok, de fotograaf die de foto van een op proefverlof in Amsterdam rondlopende Volkert van der Graaf maakte, heeft een zaak tegen opinieblad HP/De Tijd verloren. De Kok claimde dat HP/De Tijd zijn auteurs- en exploitatierecht had geschonden door bij een artikel over de zaak een afbeelding van de bewuste Telegraaf-cover te plaatsen.
  Bron: Villamedia

 • 28/09/2015

  Jaarverslag 2014 van het Commissariaat voor de Media

  Staatssecretaris Dekken van OCW heeft het jaarverslag 2014 van het Commissariaat voor de Media aan de beide Kamers gezonden.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 28/09/2015

  Buma Classical richt aandacht op Vlaanderen

  Tijdens de tweede editie van Buma Classical ligt de focus op Vlaanderen. Het evenement vindt 26 en 27 november plaats in TivoliVredenburg, en de link met Vlaanderen wordt onder meer gelegd door gezamenlijke live-uitzendingen van NPO Radio 4 en de Vlaamse zender Klara.
  Bron: Entertainment Business

 • 26/09/2015

  Deens bedrijf eist schadevergoeding van Popcorn Time-gebruikers

  Een groep Deense gebruikers van Popcorn Time heeft een brief gekregen waarin zij worden gesommeerd om een schadevergoeding te betalen. Een Deens entertainmentbedrijf wil geld zien na het streamen van de film And So It Goes en andere content. Dat schrijft het Deense DR. Een advocatenkantoor heeft brieven naar enkele honderden Denen verstuurd met daarin de claim voor een schadevergoeding.
  Bron: Tweakers

 • 24/09/2015

  Wim van Limpt verkozen tot Customer Contact Manager 2015

  Vereniging CCMA reikte zojuist in Lelystad de MatchQ CC Manager Award 2015 uit aan Wim van Limpt, servicedirector bij Buma/Stemra. 'Een problem solver gedreven door verbazing', aldus de jury.
  Bron: CustomerFirst

 • 24/09/2015

  Eerste namen Eurosonic Noorderslag 2016 - samenwerking met 27 Europese radiostations

  Eurosonic Noorderslag kondigt de eerste groep namen aan van acts die zullen optreden op 30ste editie van Europa’s belangrijkste muziekconferentie en showcasefestival. De volgende 30 namen werden geselecteerd in samenwerking met 27 radiostations, uit 25 landen, die lid zijn van de European Broadcasting Union (EBU), partner van Eurosonic Noorderslag: ...
  Bron: Buma Cultuur

 • 24/09/2015

  EC opent consultaties over geoblocking en online platforms

  De Europese Commissie heeft de start aangekondigd van nog eens twee publieke consulaties in het kader van de Digital Single Market-strategie. Het gaat nu om de onderwerpen geo-blocking en online platforms.
  Bron: Telecompaper

 • 24/09/2015

  'Escher-museum in Den Haag hangt vol replica's'

  In het Museum Escher in het Paleis in Den Haag hangen tal van replica's, zonder dat dit duidelijk is voor bezoekers. Dat schrijft de Volkskrant donderdag. Ook het personeel zou niet kunnen vertellen welke werken door Escher zelf zijn gemaakt en welke niet.
  Bron: Nu.nl