VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 26/09/2014

  Manuel Noriega bezorgd over reputatie

  Bas Kist, 'Manuel Noriega bezorgd over reputatie', NRC Handelsblad 25 september 2014. Wie dacht dat Manuel Noriega, de voormalig dictator van Panama, op zijn lauweren rustte heeft het mis. De inmiddels 80-jarige Noriega, die sinds 1990 gevangen zit vanwege drugssmokkel, witwasserij en politieke moorden, is onlangs vanuit zijn cel een rechtszaak gestart tegen Activation Blizzard, de producent van de populaire videogame Call of Duty: Black Ops II.
  Bron: IE-Forum

 • 25/09/2014

  Minister Asscher keurt sectorplan voor uitgevers goed

  In totaal komt 12,5 miljoen euro beschikbaar voor een sectorplan Uitgeverij. Het geld is bestemd voor onder meer de begeleiding van ontslagen werknemers naar ander werk en extra scholing. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken investeert de helft van het bedrag. De andere helft is afkomstig van werkgevers en vakbonden in de sector.
  Bron: Ministerie van SZW

 • 25/09/2014

  Google weerspreekt piraterijkritiek nieuwsgigant News Corp

  Google heeft uitgebreid gereageerd op beschuldigingen van krantengigant News Corp dat het zoekbedrijf een 'platform voor piraterij' is en dat mediabedrijven worden benadeeld door de zoekalgoritmes van Google. In een blogpost met de titel 'Dear Rupert', een verwijzing naar News Corp-oprichter Rupert Murdoch, zegt Google juist een van de grootste verwijderaars van links naar illegale films en muziek te zijn.
  Bron: Nu.nl

 • 25/09/2014

  Besluit klacht over Buma/Stemra

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een klacht ontvangen over de mogelijkheden om auteursrechten bij Buma/Stemra onder te brengen. ACM heeft een deel van deze klachten meegenomen in het toezeggingsbesluit Buma/Stemra van juni 2014 en deels wijst ze de klachten af omdat zij waarschijnlijk geen significante inbreuk zijn op het mededingingsrecht, of omdat op dit moment de doelmatigheid en doeltreffendheid van ACM-optreden gering zijn.
  Bron: ACM

 • 24/09/2014

  Kamerbrief over verhoging eigen inkomsten publieke omroep

  Brief van staatssecretaris Dekker (OCW) aan de Tweede Kamer over de mogelijkheden voor de publieke omroep zijn eigen inkomsten te verhogen, met als bijlage het rapport van de Boston Consulting Group.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 24/09/2014

  AUTEURSRECHTDEBAT: Downloadverbod en thuiskopieheffing: een opmerkelijke draai van de staatssecretaris

  Door Ebo Keuning, post-initiële/post-graduate master IE, Universiteit van Alicante. Thema: Downloadverbod & thuiskopie. “Als downloaden uit evident illegale bron niet langer onder de thuiskopie-exceptie valt, is er geen aanleiding meer voor een stelsel met thuiskopieheffingen. […] Een heffingenstelsel zou dan slechts leiden tot dubbele of onnodige betaling door de consument."
  Bron: IE-Forum

 • 24/09/2014

  Oordeel consument maatgevend voor hoogte btw-tarief

  Op 11 september 2014 oordeelde het Europese Hof van Justitie (CJEU) dat het aan lidstaten zelf is om te beoordelen of sprake is van fiscale neutraliteit. De uitspraak betrof een zaak aangespannen door een Finse uitgever met betrekking tot het onderscheid in btw-tarief voor papieren boeken en boeken op andere fysieke dragers, zoals cd, cd-rom of USB-stick.
  Bron: NUV

 • 24/09/2014

  'Protest tegen UPC op Nederlands Film Festival'

  Filmmakers grijpen het Nederlands Film Festival (NFF) aan om actie te voeren tegen UPC, meldt BNR. UPC is hoofdsponsor van het NFF en de jaarlijkse filmprijzen, de Gouden Kalveren. De kabelbranche voert echter ook een juridische strijd met auteurs over de afdracht van een vaste vergoeding voor auteursrechten.
  Bron: Telecompaper

 • 24/09/2014

  De hoogte van de Indicatietarieven. Een juiste afspiegeling van de gevorderde proceskosten?

  Bijdrage ingezonden door Wout Olieslagers, afgeronde Master IViR, Master Privaatrechtelijke rechtspraktijk. Sinds 1 september 2014 gelden de nieuwe Indicatietarieven in IE-zaken.
  Bron: IE-Forum

 • 24/09/2014

  Festivalprogramma Amsterdam Dance Event compleet

  Tijdens de aankomende editie van het Amsterdam Dance Event (ADE), 15-19 oktober, treedt een recordaantal van 2.224 artiesten uit 57 landen op. De negentiende editie van het grootste clubfestival én meest toonaangevende evenement voor elektronische muziek, een initiatief van Buma, zet Amsterdam vijf dagen lang in de internationale spotlights.
  Bron: Buma Cultuur

 • 23/09/2014

  Focusland IJsland kondigt eerste acts voor Eurosonic Noorderslag 2015 aan

  In 2015 zal IJsland het focusland van Eurosonic Noorderslag zijn en vandaag kondigde Iceland Music Export aan dat Kaelo, Kiasmos, Rökkurró en Samaris zijn bevestigd als de eerste IJslandse acts die op Europa’s belangrijkste conferentie en live showcasefestival zullen optreden.
  Bron: Buma Cultuur

 • 23/09/2014

  Europa dreigt met boete voor Google in mededingingszaak

  Als Google niet met verdere concessies in een Europese mededingingszaak komt, zal een officiële mededingingszaak worden geopend en kan het bedrijf een boete verwachten. Dat zei de Eurocommissaris voor mededinging, Joaquín Almúnia.
  Bron: Tweakers

 • 23/09/2014

  Buma Stemra: 'Op targets sturen is passé'

  Erg lange doorlooptijden, herhaalklachten en ontevreden klanten. Dat was twee jaar terug de situatie bij Buma Stemra. Director Member Services Wim van Limpt maakte zich afgelopen periode hard voor het afstappen van het sturen op targets. Met succes. 'In twee jaar tijd is het gelukt om een volledige proces- en cultuurverandering teweeg te brengen. Op targets sturen is passé. Alle achterstanden zijn opgelost en structureel beheersbaar gemaakt.
  Bron: Telecommerce

 • 23/09/2014

  Buma en het Nederlands Film Festival slaan de handen ineen

  Buma en het Nederlands Film Festival (NFF) gaan samenwerken om meer aandacht te krijgen voor het Nederlandse filmproduct en de muziek die daarin een essentiële rol speelt. Muziek in films en het belang daarvan staat centraal tijdens deze editie, en zal in de toekomstige programmering een blijvend onderdeel vormen van een breder NFF.
  Bron: Buma/Stemra

 • 23/09/2014

  Nota naar aanleiding van het verslag Reparatiewet WNT

  Wijziging van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector met het oog op een betere uitvoering van de wet (Reparatiewet WNT).
  Bron: Ministerie van BZK

 • 22/09/2014

  Verslag en aangenomen resoluties 44e AIPPI World Intellectual Property Congress

  Van 14-17 september vond het World Intellectual Property Congres van AIPPI plaats in Toronto. Ongeveer 12 leden van de VIE, de Nederlandse groep van AIPPI, waren daarbij aanwezig. Tijdens het ExCo zijn er vier nieuwe resoluties aangenomen naar aanleiding van de zgn. working questions, waaronder: Q240: Exhaustion issues in copyright law.
  Bron: Boek9

 • 22/09/2014

  Compilatieartikel: NORMA schikt met de Staat over thuiskopievergoedingen

  Rijksoverheid: De Staat en Naburige rechtenorganisatie NORMA hebben hun geschil beëindigd over de hoogte van de thuiskopieheffing in de jaren 2007-2012. In 2008 is NORMA samen met de vakbonden FNV KIEM en Ntb en individuele musici en acteurs een bodemprocedure tegen de Nederlandse Staat gestart. Aanleiding hiervoor was het beleid, ingezet door het toenmalige kabinet, om de thuiskopievergoeding per 1 mei 2007 te bevriezen.
  Bron: IE-Forum

 • 22/09/2014

  Britse muziekindustrie stuurt 100 miljoen takedownverzoeken naar Google

  De British Phonographic Industry, branchevereniging voor de platenindustrie in het Verenigd Koninkrijk, heeft de 'mijlpaal' van het verzenden van meer dan 100 miljoen takedown-verzoeken naar Google gemeld. Het gemiddeld aantal verwijderingsverzoeken neemt nog steeds toe.
  Bron: Tweakers

 • 22/09/2014

  HR: Rubik's Cube wordt bepaald door technisch-functionele eisen

  HR 19 september 2014, IEF 14212 (Rubik tegen Beckx Trading). Uitspraak ingezonden door Tobias Cohen Jehoram en Vivien Rörsch, De Brauw Blackstone Westbroek en Willem Hoorneman, CMS Derks Star Busmann. Zie eerder IEF 11805 en IEF 10321 en voor de Conclusie A-G: IEF 13749. Auteursrecht. Rubik is de ontwerper van `Rubik's Cube'. Beckx is een onderneming die zich bezighoudt met de handel in cadeauartikelen.
  Bron: IE-Forum

 • 22/09/2014

  Aanbiedingsbrief bij verslag informele Cultuurraad september

  Tijdens een informele bijeenkomst voor EU cultuur- en mediaministers in Parijs heeft staatssecretaris Dekker van OCW gezegd dat Nederland diverse cultuurpolitieke doelstellingen deelt met Frankrijk, maar geen voorstander is van protectionistisch beleid. Nederland meent dat de creatieve sector gebaat is bij digitale innovatie, een open interne Europese markt en uitwisseling met andere werelddelen, ondersteund door een modern auteursrechtelijk kader.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 19/09/2014

  Teeven beantwoordt Kamervragen over aanpak illegaal aanbod

  De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft de schriftelijke vragen van het nieuwe VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden naar aanleiding van het groeiend gebruik van de illegale filmdienst Popcorn Time beantwoord.

 • 19/09/2014

  Algemeen overleg voor tweede keer uitgesteld

  Een aantal fracties van de Tweede Kamer heeft verzocht om uitstel van het algemeen overleg auteursrechten dat op 24 september zou plaatsvinden omdat op dat moment het advies van de SONT over de thuiskopievergoeding nog niet beschikbaar is. Dat was ook de reden voor het eerdere uitstel. Omdat dit advies wel voor het herfstreces wordt verwacht, is het algemeen overleg nu uitgesteld naar 5 november (van 10.00 tot 13.00 uur).

 • 19/09/2014

  Rox wint prijs Sena Muziekproductiefonds op Buma NL

  € 2.500 om demo om te zetten naar professionele plaatopname. Onder leiding van Eric van Tijn hebben muziekprogrammeurs van diverse radio- en tv-stations een aantal producties van beginnende Nederlandstalige artiesten beluisterd.
  Bron: Sena

 • 19/09/2014

  Auteursrechtdebat: Een downloadverbod is zinloos, want het is niet te handhaven

  Door Jung-Ming Ng, Masterstudent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Thema: Downloadverbod & thuiskopie. Downloaden wordt in de Van Dale als volgt gedefinieerd: ‘Gegevens van internet opslaan op de eigen computer’(1). Sinds ACI/Thuiskopie wordt het downloaden van een illegaal ter beschikking gestelde film niet meer gezien als een thuiskopie voor eigen gebruik.
  Bron: IE-Forum