VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 26/08/2016

  Workshop van Gers Pardoel als wedstrijdprijs in 'Dossier Auteursrecht'

  KlasseTV ontwikkelt samen met de Federatie Auteursrechtbelangen het lespakket 'Dossier Auteursrecht' voor klassen van groep 7/8 in het basisonderwijs. Daar is een wedstrijd aan verbonden waarmee de klas een workshop van een bekende Nederlandse artiest of schrijver kan winnen. Deze week is de naam van de artiest bekendgemaakt: niemand minder dan Gers Pardoel!

 • 26/08/2016

  Betaalde abonnementen Spotify gestegen naar 39 miljoen

  Spotify heeft momenteel 39 miljoen betalende abonnees. Dat heeft global head of creator services Troy Carter gezegd in een interview met Billboard. Volgens de laatste officiële cijfers had Spotify in maart nog 30 miljoen betaalde abonnementen. Bloomberg Businessweek claimt dat het aantal betalende abonnees 'sneller dan ooit' aan het stijgen is.
  Bron: Entertainment Business

 • 26/08/2016

  Ook apotheek moet nu voor muziek betalen

  Dat een Haags restaurant bonje kreeg met Buma Stemra wegens een niet betaalde rekening voor het afspelen van muziek, dat komt vaker voor. Maar een apotheek die de auteursrechtenorganisatie achter zich aan krijgt, dat is uniek.
  Bron: AD / Den Haag

 • 26/08/2016

  'Brussel wil Facebook en Google laten betalen voor nieuwsfragmenten'

  De Europese Commissie werkt aan nieuwe regels die nieuwsuitgevers meer recht zou geven om betalingen te vragen voor het gebruik van artikelfragmenten door internetgiganten als Google en Facebook. Zo moeten nieuwsmedia aan meer omzet worden geholpen, omdat 'de duurzaamheid van uitgeefindustrieëen in de EU mogelijk op het spel staan', stelt de Commissie in een conceptdocument dat is ingezien door de Guardian.
  Bron: Nu.nl

 • 25/08/2016

  Justitie VS klaagt vermeende beheerders torrentsite KickassTorrents aan

  Het is voor het eerst dat justitie ook naar buiten komt met de namen van de andere verdachten: Ievgen Kutsenko en Oleksandr Radostin. Het is niet bekend of die twee Oekraïeners al zijn opgepakt, meldt TorrentFreak. De drie mannen worden beschuldigd van het beheren van de website waarop onder meer illegale films en muziek werd aangeboden. Ze zijn aangeklaagd voor het schenden van auteursrechten en het witwassen van geld.
  Bron: Nutech.nl

 • 25/08/2016

  Europese consultatie over lagere btw voor elektronische publicaties

  Het doel van de consultatie is zienswijzen van stakeholders verzamelen over het btw-regime voor elektronische publicaties, zoals ebooks. Onder de huidige regelgeving vallen die onder het nationale standaardtarief, terwijl lidstaten op printpublicaties een lager of zelfs nul-tarief mogen toepassen. De consultatie loopt tot 19 september.
  Bron: Europese Commissie

 • 25/08/2016

  Nederlands bedrijf claimt primeur met echte tv a la carte

  Het bedrijf M2M TV zegt als eerste aanbieder in de Benelux tv-zenders volledig a la carte aan te bieden. De kijker kiest zelf welke zenders hij wil afnemen. Opzeggen van het gehele abonnement, maar ook het wijzigen van de zenders, kan per maand.
  Bron: Emerce

 • 25/08/2016

  Wiebes ziet niets kwaads in voorwaarden Persgroep

  Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ziet niets kwaads in de algemene voorwaarden die De Persgroep hanteert voor opdrachten die het verstrekt aan freelancers. Dat valt op te maken uit zijn antwoorden op vragen van PvdA-Kamerlid Mei Li Vos. Daar waar De Persgroep wel uit de bocht vloog, heeft de uitgever dat al hersteld, constateert Wiebes.
  Bron: Villamedia

 • 25/08/2016

  Digitaal steeds belangrijker voor RTL Groep

  Digitale activiteiten dragen steeds meer bij aan de omzet van de RTL Groep, zo blijkt uit de vanochtend gepubliceerde halfjaarcijfers. De digitale omzet steeg 20,5 procent naar 264 miljoen euro.
  Bron: Emerce

 • 25/08/2016

  Pharrell en Thicke in beroep tegen uitspraak plagiaatzaak

  Pharrell Williams en Robin Thicke gaan in beroep tegen de uitspraak van een rechter, die vorig jaar oordeelde dat hun hit Blurred Lines te veel leek op het nummer Got To Give It Up van Marvin Gaye.
  Bron: AD (Algemeen Dagblad)

 • 24/08/2016

  Toronto International Film Festival selecteert groot aantal Nederlandse (co)producties

  Vandaag maakte het festival bekend dat Toen mijn vader een struik werd van regisseur Nicole van Kilsdonk, haar wereldpremière beleeft binnen het TIFF Kids programma. De jeugdfilm, een productie van Lemming Film, vertelt het verhaal over een land in oorlog, door de ogen van een tienjarig meisje dat grip probeert te krijgen op een losgeslagen wereld.
  Bron: FPN

 • 24/08/2016

  Martijn David nieuwe themaspecialist IE / Auteursrecht, Reprorecht & Privacy

  Martijn David is jurist en werkt vanaf 2012 bij het NUV. Hij is al lange tijd betrokken bij alle (internationale) ontwikkelingen rond het auteursrecht en is goed ingevoerd in de diverse dossiers. Martijn zal in zijn nieuwe functie de komende maanden nauw samenwerken in diverse dossiers (waaronder reprorecht) met Michiel Kramer.
  Bron: NUV

 • 24/08/2016

  Shula Rijxman nieuwe voorzitter NPO

  Shula Rijxman (56) wordt per 1 september 2016 benoemd als nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO. Daarmee volgt zij Henk Hagoort op die na acht jaar vertrekt bij de NPO. Shula Rijxman was de afgelopen vijf jaar bestuurder van de NPO met radio, televisie en marketing in haar portefeuille.
  Bron: NPO

 • 23/08/2016

  Nominaties Buma NL Awards 2016 bekend

  Maar liefst 15 Nederlandse artiesten, verdeeld over vijf categorieën, hebben vandaag een nominatie ontvangen voor de Buma NL Awards, de belangrijkste onderscheidingen binnen de Nederlandstalige muziekcultuur. De prestigieuze muziek-vakprijzen worden 20 september uitgereikt tijdens Buma NL, het grootste evenement ter promotie van de Nederlandstalige muziek.
  Bron: Buma/Stemra

 • 23/08/2016

  Drie nominaties Taalunie Toneelschrijfprijs 2016

  De toneelschrijvers Magne van den Berg, Rik van den Bos en Barbara Claes zijn genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2016. Deze jaarlijkse prijs voor de beste toneeltekst van het afgelopen seizoen bedraagt 10.000 euro. De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd.
  Bron: Literatuurplein

 • 23/08/2016

  Bas Kist - Auteursrechten aap roert staart

  Hoe is het toch mogelijk dat een eenvoudige aap uit de oerwouden van Indonesië de gemoederen in de Verenigde Staten al zolang weet bezig te houden? In 2011 ging de aap, een makaak die de naam Naruto heeft gekregen, er met het fototoestel van fotograaf David Slater vandoor en schoot een selfie. Toen Slater de auteursrechten van deze apen-selfie claimde, mengde de PETA, People for Ethical Treatment of Animals, zich in de zaak.
  Bron: IE-Forum

 • 22/08/2016

  NPO zet vol in op on demand kijken

  De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat zijn online videoplatform, bekend als Uitzending Gemist, grondig vernieuwen. De upgrade van de site NPO.nl en de bijbehorende app staat gepland in het voorjaar van 2017. De modernisering past in de nieuwe koers van de NPO, waarin het on demand kijken een centrale plaats krijgt.
  Bron: NPO

 • 22/08/2016

  Besluit over NPO Plus

  Staatssecretaris Dekker (OCW) stuurt de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep het besluit op het door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) aangevraagde nieuwe aanbodkanaal NPO Plus.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 19/08/2016

  'Amerikaanse muziekdienst Pandora breidt internationaal uit'

  De Amerikaanse muziekdienst Pandora gaat internationaal uitbreiden. Het bedrijf introduceert nieuwe abonnementen en gaat deze ook buiten de VS aanbieden. Dat stellen anonieme bronnen vrijdag tegen de Wall Street Journal. Met de expansie wil Pandora nadrukkelijker de concurrentie aangaan met andere muziekdiensten als Spotify en Apple Music.
  Bron: Nu.nl

 • 19/08/2016

  Zoektocht naar (bemiddelings)deskundigen auteurscontractenrecht

  De Federatie Auteursrechtbelangen en de Stichting Geschillencommissies voor beroep en bedrijf (SGB) streven er naar vanaf 1 oktober 2016 de Geschillencommissie auteurscontractenrecht operationeel te hebben. De Federatie is op zoek naar kandidaat bemiddelingsdeskundigen.

 • 19/08/2016

  'Vrij Nederland verdient dit jaar 2 ton aan Blendle'

  Opinieweekblad Vrij Nederland verdient in 2016 naar verwachting zo’n 200.000 euro netto aan de verkoop van losse artikelen via de digitale kiosk Blendle. Dat schat uitgever Wouter van der Meulen tegenover de Columbia Journalism Review.
  Bron: Villamedia

 • 19/08/2016

  NOS verslaat eigen online records met Rio 2016

  De digitale verslaggeving van de Olympische Spelen in Brazilië breekt records bij de NOS. Zowel de sportsite als de sectie met algemeen nieuws scoort miljoenen kijkers. De topdag van NOS.nl/rio2016 was zonder twijfel afgelopen dinsdag 16 augustus. Op die dag trok de sportieve subsite 1,5 miljoen unieke bezoekers.
  Bron: Emerce

 • 18/08/2016

  BREIN schikt met illegale cyberlocker uploader voor 7.000 euro

  In het kader van BREIN's aanpak van illegale uploaders werd een rechterlijk ex parte bevel gehaald tegen een illegale cyberlocker uploader van muziek. Daarna werd een schikking met hem getroffen voor 7.000 euro. Eerder werden rechterlijke bevelen gehaald en schikkingen getroffen met illegale bittorrent en usenet uploaders voor meestal rond de 15.000 euro.
  Bron: Stichting Brein

 • 18/08/2016

  Nominaties Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2016

  De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de Louis Hartlooper Stichting. Met de prijs hopen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmpublicaties.
  Bron: Filmproducenten Nederland