VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 05/02/2016

  Pictoright wint ook in hoger beroep tegen kunsthandelaar

  Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 2 februari jl. arrest gewezen in het hoger beroep van een grote Nederlandse kunsthandelaar. Pictoright, die de procedure destijds was gestart om het volgrecht van kunstenaars veilig te stellen, wordt wederom vrijwel geheel in het gelijk gesteld. Het arrest is hier vinden op www.IE-Forum.nl.
  Bron: Pictoright

 • 05/02/2016

  35% Nederlanders downloadt content zonder betaling

  35 procent van de Nederlanders downloadt wel eens zonder hiervoor te betalen content zoals films of series, muziek of games, of laat dit door een familielid, vriend of kennis doen. Van alle Nederlanders downloadt 13 procent wel eens zonder betaling via peer-to-peer, bijvoorbeeld via torrentsites, zo blijkt uit onderzoek van het Telecompaper Consumer Panel.
  Bron: Telecompaper

 • 05/02/2016

  De Nederlandse Filmbranche stelt de Staat aansprakelijk

  De Nederlandse filmbranche stelt de Staat aansprakelijk voor de door haar geleden schade. Schade die is veroorzaakt doordat de Staat jarenlang heeft verkondigd dat kopiëren of downloaden uit illegale bron was toegestaan. Hierdoor is een generatie opgegroeid zonder enig besef dat digitale content ook een waarde vertegenwoordigt, anders gezegd, dat je er voor zou moeten betalen.
  Bron: Bureau Brandels

 • 05/02/2016

  Blog Michel Frequin - Aflevering 5: Power to the authors

  Vanaf 1 juli 2015 gelden in Nederland speciale regels die auteurs een sterkere onderhandelingspositie moeten geven ten opzichte van hun uitgevers. Juist omdat er nu meer in de wet is geregeld, is het van groot belang dat beide partijen van tevoren heel goed nadenken over wat precies hun bedoeling is met de exploitatie van het werk.
  Bron: Boekblad

 • 05/02/2016

  Copywrong or copyright? Altijd optreden tegen schendingen!

  Copywrong or copyright? Altijd optreden tegen schendingen! Een jaar of 10 terug liep mijn Canadese collega Douglas Walton (een internationaal gerenomeerde filosoof/argumentatiedeskundige) tijdens een bezoek aan China een bibliotheek in en zag daar een rijtje van zijn boeken staan. Het bijzondere was, dat de taal van de boeken Chinees was en hij er niet van wist.
  Bron: Solv

 • 05/02/2016

  Wiley en universiteiten akkoord over open access

  Nederlandse universiteiten en de uitgeverij John Wiley and Sons, Inc. (Wiley) hebben een akkoord bereikt dat het ongelimiteerd open access publiceren van wetenschappelijke artikelen mogelijk maakt.
  Bron: Inct

 • 05/02/2016

  Plannen Amazon voor eigen winkels 'zeer ambitieus'

  Het nieuws dat Amazon 300 tot 400 boekwinkels wil openen, had blijkbaar nog niet naar buiten gemogen. De bron van dat verhaal, de CEO van het Amerikaanse vastgoedbedrijf General Growth Properties, wist deze week niet hoe snel hij eraan moest toevoegen dat hij niet namens Amazon sprak. Maar ontkennen deed hij het ook niet.
  Bron: Emerce

 • 04/02/2016

  Geen actieve rol Brein in aanpak downloaders

  Stichting Brein is niet van plan om een actieve rol te spelen in het aanpakken van individuele Popcorn Time-gebruikers. De piraterijbestrijder laat dat over aan de betrokken partijen en geeft zelf de voorkeur aan een voorlichtingstraject.
  Bron: Noordhollands Dagblad

 • 04/02/2016

  European Audiovisual Observatory publiceert IRIS Plus rapport 'Copyright enforcement online'

  European Audiovisual Observatory, onderdeel van de Raad van Europa, heeft het IRIS Plus rapport 'Online copyright enforcement: policies and mechanisms' gepubliceerd. Dit rapport biedt uitgebreide achtergrondinformatie over maatregelen in Europa om audiovisuele content online te beschermen. Het rapport is hier te downloaden.

 • 04/02/2016

  Overgangsregeling voor nieuw Safe Harbor verdrag

  De Europese privacywaakhonden gaan niet ingrijpen zolang er nog wordt gewerkt aan de tekst voor het EU-US Privacy Shield, de vervanger van het Safe Harbor-verdrag. Dat hebben zij donderdag laten weten.
  Bron: Emerce

 • 04/02/2016

  Hoe groot mag een foto-citaat anno 2016 zijn?

  Op foto's zit auteursrecht, en die mag je dus niet zomaar overnemen zonder toestemming. Alleen als je een wettelijke uitzondering kunt vinden, en je je houdt aan de voorwaarden daarvan, kun je wegkomen met geen toestemming vragen (en dus ook geen schadeclaim hoeven te betalen). Het citaatrecht is zo'n uitzondering.
  Bron: InternetRecht

 • 04/02/2016

  Italië hanteert ook laag btw tarief voor digitale content

  Vanaf 1 januari heeft Italië het btw tarief voor alle digitale publicaties gezet op het lage tarief: 4%. Daarmee loopt het land voor op ontwikkelingen in een aantal andere Europese landen. De maatregel is genomen om het digitaal publiceren extra te stimuleren. De beperking is dat het allen geldt voor publicaties met een ISSN of ISBN code.
  Bron: Inct

 • 03/02/2016

  Noorwegen krijgt toestemming voor btw-nultarief op digitaal nieuws

  Om het btw-tarief gelijk te stellen aan dat voor gedrukte nieuwsmedia, worden digitale nieuwsmedia in Noorwegen voortaan belast tegen het nultarief.
  Bron: NUV

 • 03/02/2016

  Webversie Popcorn Time keert terug in vorm die moeilijk offline is te halen

  Ontwikkelaars hebben de broncode gepubliceerd van een webversie van Popcorn Time, die door iedereen gehost kan worden. Gebruikers kunnen de onlineversie benaderen in combinatie met de nieuwe 'Torrents Time'-plug-in, die een torrent-client bevat en vpn's ondersteunt.In tegenstelling tot eerdere webversies van Popcorn Time, is Popcorn Time Online niet afhankelijk van een enkele server of domeinnaam.
  Bron: Tweakers

 • 03/02/2016

  Amateurondertitelaars slepen stichting Brein voor de rechter

  Een vereniging van amateurondertitelaars sleept stichting Brein voor de rechter. Brein had een aantal ondertitelaars gesommeerd te stoppen met hun activiteiten en daarnaast een aantal websites waarop ondertitels te vinden waren, opdracht gegeven hun site offline te halen. Stichting Laat Ondertitels Vrij (SLOV) wil graag dat de rechter een uitspraak doet over of hun activiteiten legaal zijn of niet. Voor Brein is het duidelijk: illegaal.
  Bron: Nu.nl

 • 02/02/2016

  EU-VS privacyschild: Europese Commissie en VS eens over nieuw kader voor trans-Atlantische gegevensstromen

  De Europese Commissie en de Verenigde Staten zijn het eens geworden over een nieuw kader voor trans-Atlantische gegevensstromen: het EU-VS privacyschild. [...] Dit nieuwe kader zal de grondrechten van Europeanen beschermen bij doorgifte van hun gegevens naar de Verenigde Staten en bedrijven meer rechtszekerheid bieden.
  Bron: Europese Commissie

 • 02/02/2016

  Edison POP nominaties bekend 2 februari 2016

  Sena maakt deze prestigieuze popprijzen mede mogelijk. De genomineerden Edison POP 2016 zijn bekend. Gevestigde artiesten en nieuwkomers zijn door de jury, onder voorzitterschap van schrijver/presentator Leon Verdonschot, beoordeeld en dat heeft tot drie genomineerden per categorie geleid. De winnaars worden op 21 maart bekendgemaakt.
  Bron: Sena

 • 02/02/2016

  Invoering Mediawet vertraagd: Senaat heeft teveel twijfels

  De invoering van de Mediawet loopt nog meer vertraging op. De Eerste Kamer heeft zoveel twijfels over de plannen van staatssecretaris Dekker (Media, VVD) dat het debat dinsdagavond is afgebroken. Begin maart praat de senaat opnieuw over het wetsvoorstel, als nieuwe toezeggingen 'in alle rust' zijn bestudeerd.
  Bron: Volkskrant

 • 02/02/2016

  Openbare Jaarvergadering over toekomst NUV

  Op donderdag 28 januari 2016 organiseerde het Nederlands Uitgeversverbond zijn Openbare Jaarvergadering, met als thema ‘Verbinden met de toekomst’. Centraal in de bijeenkomst stonden de ontwikkelingen in de branche en de toekomstige rol voor het NUV als brancheorganisatie.
  Bron: NUV

 • 01/02/2016

  Duitse rechter: YouTube niet verantwoordelijk voor piraterij van gebruikers

  Het hoogste regionale gerechtshof in München heeft geoordeeld dat YouTube niet verantwoordelijk is voor gebruikers die inbreuk plegen op auteursrechten. Volgens de rechters ligt de volledige verantwoordelijkheid bij de gebruikers.Met dit oordeel stelt het gerechtshof YouTube in het gelijk in de zaak die tegen de videosite werd aangespannen door Duitse muziekrechtenbeheerder GEMA.
  Bron: Tweakers

 • 01/02/2016

  Minister van der Steur kondigt overleg aan over samenwerking bij voorlichting en handhaving

  In antwoord op vragen van de leden Jeroen van Wijngaarden (VVD) en Astrid Oosenbrug (PvdA) over het bericht dat de Staat te weinig doet tegen piraterij, geeft de minister aan graag bereid te zijn binnen afzienbare tijd een overleg te entameren op zijn departement om partijen nader tot elkaar te brengen. Partijen zullen daartoe worden uitgenodigd, nadat de minister hun de gelegenheid heeft geboden met elkaar van gedachten te wisselen over de juiste randvoorwaarden voor die samenwerking.

 • 01/02/2016

  Minister Bussemaker reageert op vragen over het dalende inkomen van popmuzikanten en andere kunstenaars

  In antwoord op schriftelijke vragen van de leden Van Dekken (PvdA) en Jasper van Dijk (SP) over de inkomenspositie van popmuzikanten geeft de minister aan de uitkomsten van het onderzoek “Pop, wat levert het op?" zorgelijk te vinden.

 • 30/01/2016

  De Persgroep geeft abonnees gratis digitale toegang tot andere kranten

  De Persgroep heeft Topics aangekondigd, een digitale dienst die bedoeld is voor klanten die een abonnement hebben op een van de kranten die het bedrijf uitgeeft. Met Topics kunnen die abonnees gratis digitaal toegang krijgen tot artikelen van andere uitgaves.
  Bron: Tweakers

 • 29/01/2016

  Blog Michel Frequin - Aflevering 4: Wat is er modern aan auteursrecht beperken?

  De Auteurswet kent een groot aantal uitzonderingen op, ‘beperkingen’ van, het exclusieve recht op reproductie en publicatie ten behoeve van het algemeen belang bij toegang tot informatie. In de Europese Auteursrechtrichtlijn uit 2002 is afgesproken dat de lidstaten vrijelijk gebruik kunnen maken van het scala aan toen geldende beperkingen opgesomd in de Richtlijn, maar dat nieuwe beperkingen uniform in Europa moeten gaan gelden.
  Bron: Boekblad