VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 29/07/2016

  Zoektocht naar (bemiddelings)deskundigen auteurscontractenrecht

  De Federatie Auteursrechtbelangen en de Stichting Geschillencommissies voor beroep en bedrijf (SGB) streven er naar vanaf 1 oktober 2016 de Geschillencommissie auteurscontractenrecht operationeel te hebben. De Federatie is op zoek naar kandidaat bemiddelingsdeskundigen.

 • 29/07/2016

  KPN verliest kort geding tegen FOX Sports

  KPN heeft het kort geding verloren dat het telecombedrijf had aangespannen tegen FOX Sports, die haar belangrijkste televisiekanaal in het standaardpakket van KPN wil krijgen.
  Bron: Nu.nl

 • 29/07/2016

  CvTA publiceert tweede kwartaalbericht 2016

  Het CvTA heeft onlangs zijn kwartaalbericht over het tweede kwartaal 2016 gepubliceerd. Hieronder de inhoudsopgave.

 • 29/07/2016

  Fotografe Carol Highsmith vordert 1 miljard dollar van Getty Images

  De bekende Amerikaanse fotografe Carol Highsmith (1946) heeft de stockfotobedrijven Getty Images, Alamy en een aantal andere bedrijven op 25 juli jl. aangeklaagd wegens schending van haar auteursrechten. Het gaat volgens Highsmith om grootschalig misbruik van 18.755 van haar foto’s waarmee ze Amerika door de jaren heen heeft gedocumenteerd.
  Bron: IE-Forum

 • 29/07/2016

  ADE introduceert stadscamping en keynote speaker

  Het Amsterdam Dance Event krijgt een stadscamping. Onder de naam ADE SLEEP/OVER kunnen festivalbezoekers de nacht doorbrengen aan de oevers van het IJ. De organisatie deelde verder mee dat de Schotse producer/dj Hudson Mohawke een van de keynote speakers is.
  Bron: Entertainment Business

 • 29/07/2016

  DrTechgirl: Een copycat kopieert mijn website

  Zijn dokters wel eens ziek? Ja, natuurlijk. Dokters hebben ook wel eens hulp nodig van een expert, net als DrTechgirl. Want, hey: ik begin me de laatste tijd ongemakkelijk te voelen. Er is namelijk een copykat actief. Die kopieert mijn website dan wel niet letterlijk, maar neemt overduidelijk een flink aantal onderwerpen en verhalen over. Een paar dagen nadat ik er zelf over schrijf.
  Bron: Techgirl

 • 29/07/2016

  Boek krijgt een nieuwe definitie in de wet

  De Nederlandse wetgever heeft het begrip ‘boek’ aangepast nu er steeds meer elektronische varianten komen.
  Bron: Emerce

 • 28/07/2016

  Illegale streamingsites populairder dan torrents voor tv-series en films

  Torrents van tv-series en films leggen het steeds meer af tegen illegale streamingsites. Afgelopen jaar werden sites waar illegaal tv-series en films te zien waren 57,84 miljard keer bezocht.
  Bron: Entertainment Business

 • 28/07/2016

  NPO onderscheidt zich van commerciële zenders

  De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft zich in 2015 duidelijk onderscheiden van de RTL- en SBS zenders. De genres actualiteiten, meningsvorming en human actua kwamen meer voor dan bij de commerciële zenders, terwijl de genres buitenlandse fictie en spel & quiz minder sterk vertegenwoordigd waren. Er was bij de NPO sprake van een evenwichtig aanbod, zo concludeert het Commissariaat voor de Media.
  Bron: Commissariaat voor de Media

 • 28/07/2016

  Wanneer ben je nou aansprakelijk voor schade?

  Het is een van de meest gestelde vragen bij mijn bedrijf: hoe voorkom ik dat ik aansprakelijk ben voor schade? Meestal gaat het dan om contractuele schade - door wanprestatie dus - maar regelmatig is de angst ook dat men per ongeluk een ander schade berokkent en daar dan megaclaims voor krijgt. Hoe voorkom je dat nou?
  Bron: InternetRecht

 • 27/07/2016

  ACM gaat voorwaarden uitzendrechten Eredivisie van Fox onderzoeken

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de voorwaarden tegen het licht houden die FOX/Eredivisie Media en Marketing C.V. (Fox) stelt aan de verkoop van de rechten op live-uitzendingen van Eredivisie voetbal.
  Bron: ACM

 • 26/07/2016

  EUIPO research naar IE inbreukmakende online business modellen

  Het EU Intellectual Property Office (EUIPO) heeft een onafhankelijk onderzoeksrapport gepubliceerd dat een overzicht geeft van de verschillende online business modellen die Intellectueel Eigendom (IE) inbreuk maken, beoordeelt hoe ze gefinancierd worden, hoe ze winst maken voor hun beheerders, wat voor soort content ze verspreiden en hoe groot hun gebruikersbases zijn.
  Bron: EUIPO

 • 26/07/2016

  Artikelkiosk eLinea bankroet

  De rechtbank heeft een aanvraag voor faillissement van eReaders Groep in Delft en artikelenplatform eLinea goedgekeurd. Dat een faillissement aanstaande was, hing al in de lucht.. Eerder legde concurrent MyJour reeds het loodje. eLinea blijft voorlopig stukken plaatsen en gaat niet op zwart.
  Bron: Villamedia

 • 26/07/2016

  Kijkwijzer geeft goed voorbeeld in Europa

  De bekendheid en het gebruik van de Kijkwijzer zijn in 2015 onverminderd hoog. Ook het vertrouwen in de Kijkwijzer is hoog: negen op de tien ouders noemen de leeftijdsadviezen betrouwbaar. Meer dan acht op de tien ouders vinden de toelichtende pictogrammen bovendien zinvol, zo blijkt uit onderzoek. Dit blijkt uit rapportage van het NICAM waar het Commissariaat voor de Media metatoezicht op verricht.
  Bron: Commissariaat voor de Media

 • 26/07/2016

  Aanklagers in rechtszaak Stairway to Heaven in hoger beroep

  De aanklagers in de rechtszaak rondom de Led Zeppelin-hit Stairway to Heaven hebben een hoger beroep aangetekend. De rechter besloot eind juni dat de band geen inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht van Randy Wolfe. Nabestaanden van de gitarist, die de plagiaatzaak aanspanden, vinden dat het nummer te veel lijkt op het nummer Taurus van Wolfe's band Spirit.
  Bron: Nu.nl

 • 26/07/2016

  Is No Man's Sky a no-go?

  Is No Man's Sky a no-go? In de komende maanden zal de lang verwachte game No Man's Sky uitkomen. In deze game wordt een oneindig groot universum procedureel gegenereerd en iedere planeet in dat universum is uniek. Dat zorgt voor ervoor dat spelers van de game oneindig lang op ontdekkingsreis kunnen gaan.
  Bron: Solv

 • 25/07/2016

  Oprichter IsoHunt schikt rechtszaak voor 45 miljoen euro

  Gary Fung, de oprichter van torrentwebsite IsoHunt, heeft een schikking getroffen met muziekindustriegroep Music Canada voor 66 miljoen Canadese dollar, ongeveer 45 miljoen euro. Daarmee is de laatste rechtszaak tegen de in 2013 offline gehaalde website en diens eigenaar afgerond. De rechtbank heeft bepaald dat Fung 66 miljoen dollar moet betalen aan de CRIA voor geleden schade.
  Bron: Entertainment Business

 • 25/07/2016

  Is het strafbaar om je Netflix-wachtwoord te delen?

  Wanneer is het strafbaar om je wachtwoord te delen? Recent werd er in de VS weer een arrest gewezen hierover, wat eigenlijk meer vragen opriep dan het beantwoordde. Maar de wachtwoorddeler werd wel veroordeeld, dus paniek in de tent: is wachtwoorden delen dan altijd strafbaar?
  Bron: InternetRecht

 • 23/07/2016

  Auteursrechtdebat: Joost Poort - De ontvlochten uitgeverij

  In de jaren 90 was ‘ontvlechting’ (of unbundling) een sleutelbegrip bij het omgooien van de marktordening van bijvoorbeeld de spoorwegen en energiemaatschappijen. Delen van de productieketen die een natuurlijk monopolie vormden, zoals het spoornet en de energienetten, werden gescheiden van de delen waar concurrentie mogelijk zou moeten zijn, zoals de levering en productie van gas en elektriciteit.
  Bron: IE-Forum

 • 22/07/2016

  EFF klaagt Amerikaanse overheid aan wegens dmca

  De Electronic Frontier Foundation zegt dat sectie 1201 van de Digital Millennium Copyright Act, of dmca, burgers het recht op vrijheid van expressie ontneemt op rechtmatig verkregen materiaal waar copyright op rust.
  Bron: Tweakers

 • 22/07/2016

  Aantal bibliotheekleden en uitleningen stabiliseert

  De 156 Nederlandse openbare bibliotheken telden in 2015, net als in het jaar daarvoor, zo’n 3,8 miljoen leden, blijkt uit cijfers van CBS en de Koninklijke Bibliotheek (KB). Daarmee lijkt de daling van het aantal leden tot stilstand gekomen.
  Bron: CBS

 • 22/07/2016

  Staatscourant: Samenwerkingsprotocol tussen ACM en College van Toezicht Auteursrechten

  In de Staatscourant is het Samenwerkingsprotocol tussen ACM en CvTA gepubliceerd, dat vanaf 23 juli formeel in werking treedt. De samenwerking blijft beperkt tot (vertrouwelijke) informatie-uitwisseling en periodiek overleg.

 • 22/07/2016

  Inbreuk scriptie op andere scriptie over reisfotografie die schijnwerkelijkheid laten zien

  Ktr. Rechtbank Midden-Nederland 20 juli 2016 (Scriptie schijnwerkelijkheid reisfoto's) Auteursrecht op scriptie. Eiseres heeft studie Digitale Fotografie aan de Willem de Kooning Academie afgerond over 'reisfotografie'. Gedaagde studeerde af aan Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, met als onderzoeksvraag: 'Laten reisfoto's een schijnwerkelijkheid zien?'
  Bron: IE-Forum

 • 22/07/2016

  Nieuwe ronde voor twee plekken in BIS 2017 - 2020

  De Raad voor Cultuur gaat minister Bussemaker (OCW) adviseren over de invulling van de laatste twee plekken in de Culturele Basisinfrastructuur 2017-2020 (BIS). Vandaag heeft de raad de adviesaanvraag van de minister ontvangen, op maandag 15 augustus a.s. zal hij zijn advies uitbrengen.
  Bron: Raad voor Cultuur