VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 20/05/2016

  Minister wil afspraken tussen isp's en rechthebbenden

  Minister Van der Steur heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van de gesprekken tussen rechthebbenden en internet service providers over de mogelijkheden om illegaal downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal tegen te gaan en tegelijkertijd het aanbod van legaal materiaal te vergroten. Hij kondigt een gesprek met partijen aan in de tweede helft van juni.

 • 20/05/2016

  Fiches over nieuwe EC voorstellen digitalisering

  Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer een viertal fiches gezonden betreffende nieuwe voorstellen van de Europese Commissie op het gebied van digitalisering, Europees Cloudinitiatief (o.m. open science) en standaardisatie van de digitale eengemaakte markt.

 • 20/05/2016

  'Uitgevers verliezen bijna 27 miljard dollar aan adblockers'

  Uitgevers verliezen in 2020 bijna 27 miljard dollar als gevolg van adblockers, volgens nieuwe berekeningen van Juniper Research. Dat is bijna tien procent van de huidige digitale advertentieomzet.
  Bron: Emerce

 • 20/05/2016

  Op één lijn brengen van het Europese open access-beleid

  Alle schijnwerpers waren op 17 en 18 mei op open access gericht tijdens de Green Light For Open Access Conference in Amsterdam. Aan de conferentie, in partnerschap met het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, namen zo’n 150 deskundigen, geldschieters, onderzoeksinstellingen, uitgevers en beleidsmakers deel, afkomstig uit alle windstreken tot aan Australië toe.
  Bron: Nederlands EU-voorzitterschap 2016

 • 19/05/2016

  Filmbranche gaat Nederlandse internetpiraten doorverwijzen naar legaal aanbod

  De Nederlandse entertainmentbranche start na de zomer met een grootschalige campagne om consumenten te wijzen op het legale aanbod van films en series. Onderdeel is een app die mensen voorgeschoteld krijgen als ze zoeken naar illegaal aanbod.
  Bron: Tweakers

 • 19/05/2016

  Gerechtelijk bevel tegen online inbreuk vanuit Turkije

  BREIN heeft een ex parte bevel behaald tegen een persoon die vanuit Turkije in Nederland inbreuk maakte op de rechten van de bij BREIN aangesloten partijen. De (Nederlandse) dader verstuurde vanuit Istanbul via internet en fysieke post tegen betaling illegale kopieën van tv-series en games aan Nederlandse klanten.
  Bron: Stichting BREIN

 • 19/05/2016

  Toespraak van minister Bussemaker bij inontvangstname BIS advies

  Toespraak van minister Bussemaker (OCW) bij de inontvangstname van het advies in oover de Subsidieregeling culturele basisinfrastructuur 2017-2020 door de Raad van Cultuur, op 19 mei 2016.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 19/05/2016

  Raad voor Cultuur beoordeelt subsidieaanvragen culturele basisinfrastructuur

  De Raad voor Cultuur heeft over 77 subsidieaanvragen van culturele instellingen een positief advies gegeven. Zij kunnen wat de raad betreft deel uitmaken van de Culturele Basisinfrastructuur 2017- 2020 (BIS). Over 41 subsidieaanvragen heeft de raad een negatief advies gegeven; bij 14 daarvan krijgen de instellingen een herkansing.
  Bron: Raad voor Cultuur

 • 19/05/2016

  Google stapt naar hoogste Franse rechter om verwijderen zoekresultaten

  Google weigert gehoor te geven aan de eis van Frankrijk om verzoeken voor de verwijdering van links naar omstreden content online mondiaal toe te passen. Uitbreiding van het recht om vergeten te worden op internet opent de deur naar totale censuur, zegt het Amerikaanse bedrijf. Het gaat in beroep tegen een besluit en een boete die in maart werd opgelegd door de Franse privacywaakhond.
  Bron: Volkskrant

 • 19/05/2016

  Auteursrechtdebat - Mark Buijnsters: 'Verlinkt door de A-G: de interventie van Wathelet (GeenStijl/Playboy)'

  De A-G heeft gesproken. Britt Dekker als protagonist van het hele avontuur is ongetwijfeld totaal niet geïnteresseerd in het oordeel van het Hof; wij des te meer. We zullen nog even moeten wachten. Ondertussen: hoe ver reikt Wathelets conclusie? En kon hij eigenlijk wel anders adviseren? De feiten (en zo neem ik aan ook de pikante foto's) zijn u vast wel bekend.
  Bron: IE-Forum

 • 19/05/2016

  Nieuw open access-akkoord met kleine uitgeverijen

  Nederlandse universiteiten zijn weer een stapje dichter bij de realisatie van het ideaal van open access, nu de universiteitsbibliotheken met drie kleine uitgeverijen afspraken hebben gemaakt over het gratis publiceren in open access tijdschriften.
  Bron: Folia

 • 19/05/2016

  NPO themakanalen worden vernieuwd

  De themakanalen van de NPO gaan veranderen. Het aantal wordt teruggebracht van acht naar zes kanalen, die op vijf zenders te zien zullen zijn. Per 1 juli worden de themakanalen NPO Doc en NPO Humor stopgezet en per 1 augustus gaan NPO Zapp Xtra en NPO Best samen verder op één zender.
  Bron: NPO

 • 19/05/2016

  Steve Vai wint Sena European Guitar Award

  De Amerikaanse supergitarist Steve Vai is de winnaar van de Sena European Guitar Award 2016. De man uit Los Angeles krijgt op zaterdag 9 juli de prestigieuze oeuvre-award, afgekort SEGA, in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt. De drievoudige Grammy Award-winnaar Vai is daarmee de opvolger van zijn landgenoten Walter Trout en Slash die de afgelopen 2 jaar de prestigieuze prijs kregen.
  Bron: Sena

 • 18/05/2016

  Streamen zonder data in rekening te brengen blijft strijdig met netneutraliteit

  De Tweede Kamer heeft dinsdag voor een wijziging van de Telecommunicatiewet gestemd, waardoor providers onder andere geen diensten mogen uitzonderen van dataverbruik. Deze praktijk, ook wel zero rating genoemd, blijft daarmee in strijd met het principe van netneutraliteit.
  Bron: Tweakers

 • 18/05/2016

  Vereniging van Commerciële Radio en Buma/Stemra verlengen overeenkomst

  De Vereniging van Commerciële Radio (VCR) en muziekauteursrechtenorganisatie Buma/Stemra hebben hun overeenkomst voor de afdracht voor het muziekgebruik op de radiozenders verlengd.
  Bron: Buma/Stemra

 • 18/05/2016

  Mag je foto's wel tijdelijk op een concept website gebruiken?

  Het aantal keren dat ik mensen uit de brand heb moeten helpen, omdat er een miscommunicatie was tussen een webdesigner en diens klant, over de foto's die op een (test) website hebben gestaan, kan ik niet meer tellen. Het probleem? Nou, dat een website bouwer wel eens wat afbeeldingen nodig heeft om even te laten zien hoe de site eruit kan zien, omdat een klant de site anders niet mooi vindt.
  Bron: Charlottes Law

 • 18/05/2016

  Hersenscan-onderzoek: popmuziek maakt blijer én productiever

  Het horen van popmuziek tijdens werk maakt werknemers blijer én productiever. Dat blijkt uit onderzoek dat Sena heeft laten uitvoeren door neuromarketing-onderzoeksbureau Neurensics door middel van hersenscans (MRI). Popmuziek heeft niet alleen een gunstig effect op de gemoedstoestand, maar heeft ook een positieve invloed op de snelheid van werknemers, terwijl dit niet ten koste gaat van de nauwkeurigheid.
  Bron: Sena

 • 17/05/2016

  Beep: A Documentary History of Game Sound, Nederlandse première tijdens BMIM 2016

  Tijdens Buma Music in Motion op 24 mei aanstaande in Tolhuistuin vindt de exclusieve Nederlandse première van Beep: A Documentary History of Game Sound plaats. De film is een unieke documentaire over het gebruik van muziek in games en de vertoning tijdens Buma Music in Motion 2016 is een eenmalige, exclusieve gelegenheid om deze film te kunnen zien.
  Bron: Buma/Stemra

 • 17/05/2016

  Schending artikel 6 EVRM in auteursrechtzaak

  ECHR Zaak 33883/06: Dumitru Gheorghe v RoemeniëAuteursrecht. Dumitru Gheorghe is professioneel fotograaf en heeft in 1984 een aantal landschapsfoto's gemaakt. Deze foto's waren bedoeld voor een album, maar dat album is nooit verschenen. F.G., die destijds het project leidde en de foto's beheerde heeft in 27 april 1999 alsnog een album uitgegeven met de landschapsfoto's. Als maker werd niet Gheorghe genoemd, maar F.G. zelf.
  Bron: Boek9

 • 17/05/2016

  ALA lanceert bibliotheekrichtlijnen om privacy van scholieren te waarborgen

  De American Library Association (ALA) heeft begin mei de publicatie ’Library Privacy Guidelines for Students in K-12 Schools’ gelanceerd.
  Bron: IP Online

 • 17/05/2016

  Sony Pictures in India waarschuwt torrentsites al voor release

  Bij de Indiase divisie van Sony Pictures nemen ze preventie serieus. Zo serieus dat ze nog voor de release van de nieuwste troefkaart diverse torrent-sites aanschreven om uit te kijken naar illegale versies. Het gaat om de film Azhar, die zaterdag 14 mei in première ging, zo bericht TorrentFreak.
  Bron: Entertainment Business

 • 17/05/2016

  Expertmeeting: Maak ruimte voor collectief onderhandelen van zzp'ers in kunsten en creatieve industrie

  'Het huidige mededingingsrecht belemmert vrije onderhandelingen door zelfstandigen en is mede-verantwoordelijk voor hun slechte positie in de culturele sector.' Over die stelling gaat de expert-meeting van FNV KIEM op dinsdag 31 mei in Nieuwspoort aan de vooravond van een overleg in de Tweede Kamer.
  Bron: FNV KIEM

 • 17/05/2016

  'Aanzienlijk deel Netflix-aanbod EU moet in Europa worden gemaakt'

  Als het aan de Europese Commissie ligt moeten videodiensten zoals Netflix op termijn een aanzienlijk deel van hun aanbod in Europa ook hier produceren. Vice-voorzitter van de commissie, Andrus Ansip, heeft dat tegen de Franse krant Les Échos gezegd. Ansip is binnen de commissie verantwoordelijk voor de digitale markt. Hij deed de uitspraken tijdens het filmfestival in Cannes.
  Bron: NOS

 • 16/05/2016

  'EU gaat Google antitrust-boete van 3 miljard euro opleggen'

  Google zou een boete van drie miljard euro boven het hoofd hebben hangen omdat het bedrijf volgens de Europese Commissie misbruik heeft gemaakt van zijn monopoliepositie op de zoekmachinemarkt om zijn eigen productvergelijker te begunstigen. Het bedrag zou een record zijn.
  Bron: Tweakers