VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 21/07/2016

  Bianca's foto's werden gestolen door kledingmerken: 'Ik was heel boos'

  Vandaag onstond er ophef op Twitter toen de Amerikaanse illustrator Tuesday Bassen een tweet plaatste over hoe modeketen Zara haar ontwerpen gestolen zou hebben. Maar zij is zeker niet de enige bij wie dit gebeurd is. Wat doe je als je ontwerp gestolen wordt? Fotografe Bianca Toeps heeft het de afgelopen jaren al een aantal keer meegemaakt: ketens als Coolcat, Sting en Protest gebruikten haar werk zonder dat ze daar toestemming voor had gegeven.
  Bron: RTL Z

 • 21/07/2016

  Europese Commissie noemt Open Cultuur Data ´voorbeeldproject´

  21 juli 2016 In een recent voortgangsrapport van de Europese Commissie over de ontwikkelingen rond de digitalisering, online beschikbaarstelling en digitale duurzaamheid van cultureel erfgoed wordt naar het project Open Cultuur Data verwezen als een voorbeeldig initiatief rond de online toegankelijkheid van digitaal erfgoed verwezen.
  Bron: Digitaal Erfgoed Nederland

 • 21/07/2016

  KickassTorrents uit de lucht, vermeende eigenaar aangeklaagd door VS

  De beruchte website KickassTorrents is niet meer bereikbaar. De vermeende eigenaar Artem Vaulin werd gisteren gearresteerd in Polen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt hem aan. Via een persbericht laat het Amerikaanse ministerie van Justitie weten dat het Artem Vaulin, het vermeende brein achter KickassTorrents heeft aangeklaagd.
  Bron: Entertainment Business

 • 20/07/2016

  Wolftone vertegenwoordigt Drenthe tijdens Sena Performers POPnl Award 2016

  De veertien afgevaardigde deelnemers van de Sena Performers POPnl Award 2016 zijn bekend. Drenthe wordt vertegenwoordigd door Wolftone. Samen met Radio Eliza, AAPNOOTMIES, Abdomen, The Circle Remains, DOOXS, Here Be Dragons, Roots Creation, February Moon, Mantra, Hard & Heady, Duke John, Daimy Lotus en Vikings in Tibet staan zij op zaterdag 27 augustus in de Melkweg. Een vakjury bepaalt uiteindelijk wie de Sena Performers POPnl Award 2016 wint.
  Bron: Cuzzo

 • 20/07/2016

  Rectificatie van geknipt geluidsfragment over uitgezette familie en (on)geloofwaardigheid Tinkebell

  Rechtbank Amsterdam 20 juli 2016, IEF 16123 (Tinkebell tegen Omroep Brabant) De rechtbank verklaart voor recht dat het nieuwsitem van Omroep Brabant onrechtmatig is. Daarin wordt aandacht besteed aan de naar Afghanistan uitgezette familie en de (on)geloofwaardigheid van het verhaal van kunstenares TINKEBELL die erachter kwam dat vader in een privékliniek zat na zijn deportatie.
  Bron: IE-Forum

 • 20/07/2016

  BREIN behaalt succes in buitenland

  Stichting BREIN heeft de vorige maand ingezette private handhaving tegen een cyberlocker en twee gelieerde linksites voortgezet in het buitenland. Hierdoor is een afsluiting voor de drie inbreukmakenden behaald bij Luxemburgse en Portugese hosting providers. Afgelopen juni won BREIN een zaak tegen drie illegale diensten met grote hoeveelheden links naar illegale content.
  Bron: Entertainment Business

 • 20/07/2016

  BELLS OF YOUTH

  Het is niet vanzelfsprekend dat bij Buma/Stemra aangesloten componisten en tekstschrijvers zelf ook op de voorgrond treden en de muziek inzingen of opnemen. Maar natuurlijk gebeurt het ook veel dat de liedjesmakers ook zelf optreden als uitvoerend artiest. De jonge band Bells of Youth bijvoorbeeld bracht dit jaar haar tweede album uit en is deze zomer nog op een aantal festival te zien.
  Bron: Buma/Stemra

 • 19/07/2016

  19 juli 2016 | Bavaria / Your Hosting - Zo. Toch geen auteursrecht.

  19 juli 2016 - Bavaria heeft in hoger beroep alsnog bot gevangen in de zaak tegen Your Hosting. In tegenstelling tot de voorzieningenrechter oordeelt het hof Den Haag dat Bavaria's slagzin uit 1985 'Zo. Nu eerst een Bavaria' niet auteursrechtelijk beschermd is. De voorzieningenrechter overwoog nog: 'De slagzin is inderdaad kernachtig en 'pakkend' met een zekere kwinkslag waarvoor door de maker ervan vrije en eigen creatieve keuzes zijn gemaakt.
  Bron: Hoog & Haak

 • 19/07/2016

  'Zo. Nu eerst een Bavaria' niet door auteursrecht beschermd

  Den Haag, 19 juli 2016. Bierbrouwerij Bavaria kan een internetbedrijf niet verbieden om de tekst 'Zo. Nu eerst naar de cloud' te gebruiken in een radiospotje. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep bepaald. Het Haagse hof vernietigt daarmee de uitspraak van de rechtbank, die eerder oordeelde dat Bavaria dat wel kan verbieden.
  Bron: Rechtspraak.nl

 • 18/07/2016

  marktkramers en namaak bestrijding

  Kunnen houders van intellectuele eigendomsrechten de verhuurders van een markthal dwingen om namaak, aangeboden door marktkramers, te stoppen? Ja, zo oordeelt het Europese Hof van Justitie. Een verhuurder is een 'tussenpersoon' in de zin van artikel 11 van de Handhavingsrichtlijn.
  Bron: Dirkzwager

 • 15/07/2016

  Sterkere positie ledenraad

  De ledenraad krijgt een grotere rol binnen Buma/Stemra. De verantwoordelijkheden van Bestuur en Ledenraad worden daarom de komende maanden scherper gedefinieerd. Daarbij is het de bedoeling dat de Ledenraad zich uiteindelijk beter kan richten op onderwerpen waar belangenbehartiging een rol speelt, en zal het een aantal taken van het Bestuur over gaan nemen.
  Bron: Buma/Stemra

 • 14/07/2016

  Vragen HvJ over via cloud computing aanbieden van tv-programma's uit andere lidstaten

  Prejudiciële vraag HvJ EU 4 mei 2016; IEF 16101; IEFbe 1863; IT 2103; C-265/16 (VCAST) Privékopie-exceptie. Richtlijn 2000/31/EG. Richtlijn 2001/29/EG. Verzoekster biedt via internet een systeem aan waarmee alle tv-programma's van belangrijke Italiaanse zenders als video kunnen worden opgeslagen ('cloud computing'). Gebruikers dienen daarvoor (bij een derde partij) een drager en ruimte aan te schaffen.
  Bron:IE-Forum Oorspronkelijk van: IE-Forum

 • 14/07/2016

  Google: 'YouTube is een zegening voor de muziekindustrie'

  Door fans geüploade video's zijn goed voor meer dan de helft van de inkomsten van de muziekindustrie op YouTube. Google benadrukt in het recente 'How Google Fights Piracy'-rapport dat YouTube, dankzij het Content ID-programma, een zegening is voor de muziekindustrie. Google investeerde naar eigen zeggen 60 miljoen dollar in Content ID.
  Bron: Entertainmentbusiness Oorspronkelijk van: Entertainment Business

 • 14/07/2016

  IFPI: 'Antipiraterijplannen Google onvoldoende'

  Volgens Google werpt het straffen van piraten door zoekresultaten te downgraden zijn vruchten af. Ook zou er volgens het net geüpdate rapport 'How Google Fights Piracy' 2 miljard dollar door YouTube uitbetaald zijn aan rechtenhouders sinds de introductie van de 'Content ID' tool. De International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) is minder onder de indruk en vindt dat Google veel meer kan en moet doen. Oorspronkelijk van: Entertainment Business

 • 13/07/2016

  Position paper auteursrechtenhervorming Europese partners

  Public Libraries 2020, IFLA, EBLIDA, LIBER en Europeana werken op Europees niveau intensief samen. Deze organisaties publiceerden recentelijk een position paper Towards a modern, more European copyright frame.
  Bron: Vereniging van Openbare Bibliotheken Oorspronkelijk van: Vereniging van Openbare Bibliotheken

 • 13/07/2016

  Wisso Wissing treedt terug als directeur NORMA

  De 65-jarige Wisso Wissing, directeur bij NORMA, legt per 1 september zijn functie neer. Hij zal wel verbonden blijven aan de organisatie als internationaal adviseur. Wisso Wissing was 13 jaar als directeur het boegbeeld van NORMA. Daarvoor was hij vijf jaar bestuurslid van de rechtenorganisatie.
  Bron: Entertainmentbusiness Oorspronkelijk van: Entertainment Business

 • 13/07/2016

  Auteursrechtdebat: Arnoud Engelfriet - Digitale uitputting - Een lege boekenkast, wie kan daar op tegen zijn?

  Of de rechters hun verstand hebben verloren in het UsedSoft-arrest zoals Antoon Quaedvlieg stelt? Het is inderdaad een revolutionaire uitspraak van het Hof van Justitie: gedownloade gekochte software mag worden doorverkocht, en kopers van tweedehands software hebben een wettelijk gebruiksrecht. Ongeacht wat in de licentie staat.
  Bron: IE-Forum

 • 12/07/2016

  Tributetournee door het land voor Jerney Kaagman

  Volgend jaar wordt een theatertournee door Nederland gehouden met muziek van Jerney Kaagman en Earth & Fire (groet foto). Het is voor het eerst dat de Haagse groep op zo'n grootschalige manier wordt geëerd. Het initiatief voor de tribute komt van zangeres Marieke Eelman (kleine foto), voormalig frontvrouw van de band Nilsson. 'Ik ben al een tijdje bezig om de 'Ode aan Jerney Kaagman' op de rails te krijgen', vertelt Marieke.
  Bron: Den Haag FM Oorspronkelijk van: Den Haag FM

 • 12/07/2016

  NVJ-juristen hebben Persgroep gewezen op artikelen in strijd met Wet DBA

  Bart Verkade, directeur van de Persgroep, stelt dat 'de juristen van de bonden nimmer hebben gewezen op de passages die wij nu hebben geschrapt en aangepast. Zij hebben op tal van punten input geleverd, maar nooit op deze punten,' zo meldde hij maandag 11 juli aan Villamedia. Dit is pertinent onjuist, aldus de NVJ en de NVF.
  Bron: NVJ Oorspronkelijk van: NVJ

 • 12/07/2016

  Het 'nieuw publiek' criterium hoort niet thuis in het Europese mededelingsrecht

  AMI 2016/3, p. 57-66, S.C. van Velze: '[...]De toenemende betekenis van het 'nieuw publiek' criteriumwordt bekritiseerd in de literatuur. Er zijn twijfels over de legaliteit en vragen over de toepasbaarheid van het criterium. Aan de hand van een internationale, Europese en teleologische analyse wordt in dit artikel onderzocht of het mededelingsrecht ruimte laat voor de toepassing van een 'nieuw publiek' criterium.
  Bron: Boek9 Oorspronkelijk van: Boek9

 • 12/07/2016

  Implementatie van de richtlijn verweesde werken

  AMI 2016/3, p.67-71, A.G.I. Terhorst: 'De Wet houdende wijziging van de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten in verband met de implementatie van de Richtlijn 2012/28/EU inzake bepaalde toegestane gebruikswijzen van verweesde werken1 (hierna: implementatiewet) en het Besluit zorgvuldig onderzoek verweesde werken zijn overeenkomstig de richtlijn verweesde werken op 29 oktober 2014 in werking getreden.
  Bron: Boek9 Oorspronkelijk van: Boek9

 • 12/07/2016

  Kim Dotcom wil Megaupload herlanceren

  Megaupload was in zijn glorietijd de op twaalf na meest bezochte site wereldwijd, goed voor 50 miljoen dagelijkse gebruikers en - naar eigen zeggen - vier procent van het internetverkeer. In een reeks tweets kondigt Dotcom aan dat hij in januari de site zal herstarten. Hij belooft daarbij 100 gigabyte opslag, geen transferlimieten en synchronisatie over verschllende toestellen.
  Bron: Datanews Oorspronkelijk van: Datanews

 • 11/07/2016

  Auteursrechtdebat: Over de Grote Boze Google en het Kaboutertje - Hoe groot is de value gap in het auteursrecht?

  Alhoewel de temperatuur langzaam opkruipt in de aanloop van een veelbelovende zomer, valt deze weersverandering in het niet bij de 'hitte' die gevoeld werd tijdens het Zomer IE Forum gehouden op 7 juli 2016.* Het was een heuse bonte boel in het Volkshotel in Amsterdam.
  Bron: IE-Forum Oorspronkelijk van: IE-Forum

 • 10/07/2016

  Grandioze awarduitreiking aan Steve Vai in Gebouw-T

  BERGEN OP ZOOM - De Amerikaanse supergitarist Steve Vai is de winnaar van de Sena European Guitar Award 2016. De man uit Los Angeles kreeg afgelopen zaterdag de prestigieuze oeuvre-award, afgekort SEGA, uitgereikt in Gebouw-T. Het was een feestje met virtuoze gitaarmuziek, van jonge talenten, rockers, en een gentleman op leeftijd: Jan Akkermans.
  Bron: Bergen op Zoomse Bode Oorspronkelijk van: Bergen op Zoomse Bode