VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 21/10/2016

  Videogameacteurs staken werk voor verschillende grote game-uitgevers

  De Amerikaanse vakbond SAG-Aftra, die onder andere stemacteurs voor videogames vertegenwoordigt, is een staking begonnen tegen grote Amerikaanse game-uitgevers. De organisatie zegt er niet uit te komen bij de onderhandelingen over compensatie.
  Bron: Tweakers

 • 21/10/2016

  Noot Hugenholtz onder Reprobel

  HvJ EU Reprobel, NJ 2016/370, p. 4962-4964, m.nt, Hugenholtz. In dit arrest beantwoordt het Hof van Justitie vragen van uitleg over het ‘reprorecht’, de auteursrechtelijke beperking en vergoeding voor het fotokopiëren (‘reprograferen’) van werken.
  Bron: IE-Forum

 • 21/10/2016

  News Media Europe benadrukt belang uitgeversrecht

  Het uitgeversrecht wijst nieuwsuitgevers aan als rechthebbenden zodat zij betere afspraken kunnen maken met bedrijven die hun werk commercieel exploiteren. Wout van Wijk, directeur van News Media Europe, benadrukt dat het uitgeversrecht nieuwsmedia helpt om meer te kunnen investeren in kwaliteitsjournalistiek en innovatie, zoals nieuwe manieren om nieuws te verspreiden.
  Bron: InCT

 • 21/10/2016

  Noot Hugenholtz onder Deckmyn

  HvJ EU Deckmyn, NJ 2016/351, p. 4664 - 4667, m.nt. P.B. Hugenholtz. Prejudiciële vragen gesteld door Hof van Beroep Brussel, HvJ EU. De plaats van de parodie in het auteursrecht is van oudsher omstreden.
  Bron: IE-Forum

 • 20/10/2016

  Video On Demand Film 4-daagse van start

  Op vrijdag 21 oktober start de Video On Demand Film 4-daagse. De trend om thuis digitaal films te kijken, heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Filmliefhebbers willen niet alleen in de bioscoop maar ook thuis zo snel mogelijk de nieuwste bioscoopfilms zien. Video On Demand biedt deze mogelijkheid op een makkelijke en veilige manier.
  Bron: NVPI

 • 20/10/2016

  SoundCloud en Buma/Stemra sluiten Europese deal

  SoundCloud en Buma/Stemra maken vandaag bekend dat ze met ingang van 1 oktober 2016 een tweejarige Europese deal hebben gesloten, die de vergoeding voor het gebruik van muziek van de bij Buma/Stemra aangesloten leden regelt.
  Bron: Buma/Stemra

 • 20/10/2016

  Kunstwerk Water wordt goedkoop čn vakkundig verwijderd

  De werkgroep Red het Kunstwerk Water in zwembad de Zeehond heeft zijn eerste overwinning behaald. Rotterdam wilde het kunstwerk met muur en al in stukken te zagen, kosten: 100.000 De kunstenaar Leo van Oudheusden en zijn belangenbehartiger Pictoright, de bond Heemschut en de werkgroep Red het Kunstwerk kwamen met elkaar in het geweer tegen deze beslissing.
  Bron: Brielsche Courant

 • 20/10/2016

  Hof houdt beslissing aan met betrekking tot auteursrechten kunstenaar in vennootschap

  Dusdanig sterke aanwijzingen in feitenmateriaal dat de akte van inbreng de auteursrechten van de kunstenaar aan de vennootschap overdraagt. Taalkundige uitleg aktes wijst op inbrenging in de vennootschap van de gehele onderneming inclusief bijbehorende activa en de auteursrechten op de dan bestaande kunstwerken.
  Bron: IEPT

 • 20/10/2016

  Géén herleving van door formaliteit vervallen auteursrechten

  Beschermingstermijnrichtlijn 93/98 niet van toepassing op auteursrechten die aanvankelijk door een nationale wetgeving werden beschermd, maar vóór 1 juli 1995 zijn vervallen. Niet laten herleven van wegens formaliteit vóór 1 juli 1995 vervallen auteursrechten niet in strijd met Beschermingstermijnrichtlijn 93/98.
  Bron: IEPT

 • 20/10/2016

  Schrijver begrafenishit 'Waarheen Waarvoor' kreeg geen euro voor zijn nummer

  Dramatisch terzijde bij het overlijden van Mieke Telkamp. Karel Hille, de tekstschrijver van aula-aria Waarheen Waarvoor, is nooit beloond voor zijn uitvaartklassieker. Hij is nog steeds boos. We rouwen vandaag om de dood van de vrouw die het begrafenisnummer aller tijden heeft gezongen: Mieke Telkamp (1934-2016).
  Bron: QuoteNet

 • 20/10/2016

  Nieuwsbrief e-data en research

  De nieuwsbrief e-data & research verschijnt drie keer per jaar. De nieuwste editie van oktober bevat interessante artikelen over onder andere auteursrecht en visualisatietechnieken in het Bosch-project. Ewoud Sanders vraagt zich in zijn column af of hij zijn persoonlijke online bibliotheek beschikbaar mag stellen voor de wetenschap.
  Bron: Digitaal Erfgoed Nederland

 • 20/10/2016

  Vice begint televisiezender in Nederland

  Vice begint een eigen televisiezender in Nederland: Viceland. Het 24-uurs jongerenkanaal is vanaf het eerste kwartaal van 2017 te bekijken door Ziggo-abonnees, en later dat jaar ook beschikbaar via andere kabelbedrijven.
  Bron: Volkskrant

 • 19/10/2016

  Lira kan geen rechten ontlenen aan de overdracht van primaire openbaarmakingsrechten

  Hof Amsterdam 18 oktober 2016, (UPC, nu Ziggo en RODAP tegen Stichting LIRA) Auteursrecht. Contractuele overdracht. Uitvoerbaar bij voorraad. LIRA en UPC hebben in het verleden Kabelovereenkomsten met elkaar gesloten, welke ten einde zijn of niet vernieuwd.
  Bron: IE-Forum

 • 19/10/2016

  Rechter: wegvallen vergoedingen filmmakers in strijd met EU recht

  Het Amsterdamse Gerechtshof heeft vandaag in een tussenarrest geoordeeld dat filmmakers zoals scenarioschrijvers en regisseurs de dupe zijn geworden van het wegvallen van de zogenaamde ‘kabelvergoedingen’ in 2012 en dat dit in strijd is met de rechtspraak van het Europese Hof van Justitie en internationale verdragsregels.
  Bron: Lira

 • 19/10/2016

  Eerste resultaten KVB Boekwerk Monitor gepresenteerd op Frankfurt

  Op woensdag, 19 oktober, zijn op de Frankfurter Buchmesse de eerste resultaten van de KVB Boekwerk Monitor gepresenteerd. In deze monitor is voor het eerst aan de hand van kengetallen de gehele boekenmarkt in kaart gebracht. De indicatoren die zijn verzameld geven inzicht in hoe de markt functioneert, hoe deze zich ontwikkelt en wat de waarde ervan is.
  Bron: NUV

 • 19/10/2016

  Interview ADE-directeur Richard Zijlma: 'Groei is geen doel op zich'

  Vanaf vandaag is Amsterdam vijf dagen lang de dancehoofdstad van de wereld. Tijdens de 21e editie van het Amsterdam Dance Event worden meer dan 375.000 bezoekers verwacht en ruim 2.200 artiesten. ADE-festivaldirecteur Richard Zijlma over groei en schaalvergroting.
  Bron: Entertainment Business

 • 19/10/2016

  Nederland: nog altijd hoofdrolspeler van de dance

  Met 140 locaties en 2.200 artiesten is het Amsterdam Dance Event vijf dagen lang het epicentrum van de dance. Na twee decennia is Nederland nog altijd toonaangevend. Hoe komt dat toch? Het AD zocht naar antwoorden.
  Bron: AD (Algemeen Dagblad)

 • 18/10/2016

  Aankondiging eerste acts voor Noorderslag - bekendmaking start voorverkoop

  Broederliefde, Donnie, Pip Blom, Rondé, Rob Dekay, Teske, The Jerry Hormone Ego Trip, The Grand East en Yung Internet zijn bevestigd voor Noorderslag 2017. De kaartverkoop voor Eurosonic Noorderslag start op 29 oktober, 12.00 uur. Tickets zullen uitsluitend online te koop zijn via Ticketmaster.nl. Nieuw dit jaar zijn de Noorderslag YUNG! tickets, waarmee jongeren tot 18 jaar een flinke korting krijgen op kaarten voor Noorderslag.
  Bron: Buma/Stemra

 • 18/10/2016

  Nederlands-Vlaams getinte Buchmesse geopend

  In Frankfurt is dinsdag de Buchmesse geopend. Nederland en Vlaanderen zijn samen eregast van de internationale boekenbeurs. De Buchmesse geeft de Nederlandse literatuur een enorme boost en kan een doorbraak betekenen voor de nieuwe generatie Nederlandse schrijvers, denkt cultuurminister Jet Bussemaker.
  Bron: Dagblad van het Noorden

 • 18/10/2016

  BREIN schikt met recidiverende handelaar in illegale dvd's na politieoptreden

  BREIN heeft de afgelopen week voor een bedrag van 9.000 euro geschikt met een op Marktplaats handelende verkoper van illegaal gekopieerde films en Tv-series op dvd. De persoon in kwestie had in het verleden al tot tweemaal toe een onthoudingsverklaring getekend, nu liep hij voor een derde keer tegen de lamp.
  Bron: Stichting BREIN

 • 18/10/2016

  Netflix: eigen content draagt bij aan sterke groei in abonnees

  Netflix heeft er in het derde kwartaal van 2016 een groot aantal nieuwe leden bijgekregen, zo meldt het bedrijf in de kwartaalcijfers. Naar eigen zeggen droeg zelfgeproduceerde content bij aan deze groei. Het totale aantal Netflix-abonnees is opgelopen tot 86,7 miljoen.
  Bron: Tweakers

 • 18/10/2016

  Gratis streamen van muziek is een slecht idee

  Telecomprovider T-mobile maakte op 10 oktober bekend dat je naar muziekstreamingdiensten kan gaan luisteren zonder dat dit ten koste gaat van je data-bundel. En hier moet je niet blij mee zijn. Eindelijk gratis naar Spotify (en andere muziekstreamingdiensten) luisteren zonder dat je databundel al na een paar dagen op is of zonder dat je van Wifi-locatie naar Wifi-locatie moet rennen om maar te kunnen blijven luisteren.
  Bron: 42bis

 • 17/10/2016

  EHRM laat veroordeling Parool rond gewelddadige rapper in stand

  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft dagblad Het Parool ook in beroep ongelijk gegeven in een rechtszaak rond een foto die de krant in 2009 publiceerde. Het betrof een foto van een jongen die twee jaar daarvoor aan een serie van de NPS had meegewerkt, maar nu voor moord terecht stond. Het portret van de rapper onder de noemer 'Vrije Radicalen' werd twee keer uitgezonden in 2007 en 2008.
  Bron: Villamedia

 • 17/10/2016

  Auteurscontractenrecht; art. 25b-h Auteurswet

  Voor de exploitatie van hun werk zijn makers (en uitvoerende kunstenaars) veelal afhankelijk van daarin gespecialiseerde derden zoals uitgevers, platenmaatschappijen en filmproducenten. Makers die met deze professioneel georganiseerde ondernemers afspraken moeten maken over de exploitatie van hun werk bevinden zich over het algemeen in een zwakke onderhandelingspositie.
  Bron: Bureau Brandels