VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 31/10/2014

  Thuiskopieregeling gewijzigd

  De Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen (SONT) heeft onlangs nieuwe Thuiskopietarieven geadviseerd aan Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. Op 17 oktober heeft de Ministerraad ingestemd met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarin dat advies is overgenomen. De AMvB is vandaag aan de Tweede kamer aangeboden.
  Bron: Stichting de Thuiskopie

 • 31/10/2014

  Auteursrechtdebat: Gedwongen websiteblokkades - de grenzen aan handhaving

  Door Ebo Keuning, post-initiële/post-graduate master IE, Universiteit van Alicante. Thema:Blokkade. 'Piracy. It's a crime!' Hollywood maakt dankbaar gebruik van de hyperbool, de Motion Picture Association of America (MPAA) en partners vechten voor creativiteit en tegen diefstal. De pleitbezorgers voor digitale burgerrechten beschermen onze vrijheid en privacy op het internet.
  Bron: IE-Forum

 • 31/10/2014

  Programma Buma Classical is rond

  Met de bevestiging van het Nederlands Blazers Ensemble en Trio Peter Beets is de festivalprogrammering van de Buma Classical Convention compleet. Het nieuwe evenement voor klassieke muziek dat dit jaar op 28 en 29 november zijn eerste editie beleeft in het Utrechtse TivoliVredenburg, wordt een conferentie en festival inéén dat zich richt op liefhebbers van klassieke muziek.
  Bron: Entertainment Business

 • 31/10/2014

  Staatscourant: Regeling wijziging bedragen bezoldigingsmaximum WNT 2015

  Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 27 oktober 2014, nr. 2014-58158, houdende wijziging van de bedragen met betrekking tot het wettelijke bezoldigingsmaximum van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector voor 2015.
  Bron: Rijksoverheid

 • 30/10/2014

  Vooralsnog geen verlaagd btw-tarief voor digitale media

  Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft in een schriftelijk antwoord op vragen over het Belastingplan 2015 aangegeven dat de oplossing voor de verschillende btw-tarieven voor print en digitale media niet ligt in een alleingang van Nederland, zoals Frankrijk, Luxemburg en België al eerder deden.

 • 30/10/2014

  Vonnis in procedure van Vlaamse tv-zenders tegen cloudvideorecorder Bhaalu uitgesteld tot 4 november

  Normaal gesproken werd vandaag het vonnis van de Antwerpse Rechtbank van Koophandel uitgesproken in de copyright-procedure van de Vlaamse tv-omroepen tegen de cloud-videorecorder Bhaalu van het Hasseltse technologiebedrijf Right Brain Interface. Maar de uitspraak is uitgesteld naar 4 november.
  Bron: Datanews

 • 30/10/2014

  Nieuwe eurocommissaris wil digitale auteursrechtenheffing

  Günther Oettinger, vanaf 1 november 2014 eurocommissaris voor Digitale economie en samenleving, wil dat internetbedrijven uit de hele wereld een heffing gaan betalen over Europese auteursrechtelijk beschermde werken die zij verwerken.
  Bron: NUV

 • 29/10/2014

  'Zorgvuldig onderzoek' naar verweesde werken vereist ook raadpleging cbo's

  De Wetswijziging implementatie richtlijn verweesde werken en het bijbehorende Besluit zorgvuldig onderzoek zijn op 29 oktober 2014 in werking getreden na publicatie in het Staatsblad de dag ervoor. In het Besluit wordt opgesomd welke inspanningen per categorie werken minimaal moeten worden gedaan om rechthebbenden te achterhalen. Daaronder is begrepen het raadplegen van databanken van collectieve beheersorganisaties.

 • 29/10/2014

  UPC niet langer sponsor IFFR

  UPC is niet langer de hoofdsponsor van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Dat heeft het festival dinsdag bevestigd. Al in de zomer is besloten tot een afscheid. De beslissing staat volgens een woordvoerder van het filmfestival dan ook los van de ruzie tussen de kabelaar en scenaristen over uitbetalingen van auteursrechtvergoedingen.
  Bron: Marketingtribune

 • 29/10/2014

  Auteursrechten op bijbelteksten, hoe zit dat?

  Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt de Nieuwe bijbelvertaling (NBV) niet langer gratis beschikbaar aan derden. De bijbel-app YouVersion moest daarom haar kopie van de NBV verwijderen, wat tot veel teleurstelling leidde bij gebruikers. Op de teksten die de bron vormen voor de Bijbel rust geen auteursrecht meer, aangezien hun auteurs langer dan zeventig jaar geleden overleden zijn.
  Bron: InternetRecht

 • 28/10/2014

  Bussemaker beantwoordt vragen over uitvoering filmregeling

  In haar schriftelijke beantwoording van Kamervragen over de OCW-begroting 2015 gaat minister Bussemaker onder meer in op de uitvoering van de Stimuleringsmaatregel Filmproductie en met name de wijze van beoordeling door het Filmfonds. Hieronder een selectie.

 • 28/10/2014

  Wetsvoorstel Afschaffing geschriftenbescherming als hamerstuk door Eerste Kamer

  De Eerste Kamer heeft op 28 oktober 2014 het wetsvoorstel Afschaffing geschriftenbescherming (33.800) als hamerstuk afgedaan. Op 2 oktober 2014 was het voorstel al door de Tweede Kamer als hamerstuk afgedaan.

 • 28/10/2014

  Justitie Duitsland arresteert 'sleutelfiguren' illegale site Kinox.to

  De Duitse justitie heeft jacht gemaakt op de personen achter de illegale streamingsite Kinox.to. Twee verdachten zijn opgepakt, nog twee andere verdachten zijn voortvluchtig. Dat meldt TorrentFreak.
  Bron: Entertainment Business

 • 28/10/2014

  Kamerbrief over toegankelijkheid websites Nederlandse mediaprogramma's in Caribisch Nederland

  Brief van minister Plasterk (BZK) aan de Tweede Kamer over de toegankelijkheid van websites van Nederlandse publieke en commerciële omroepen in Caribisch Nederland.
  Bron: Ministerie van BZK

 • 28/10/2014

  Media Seminar - Cash, copyright en compensatie

  Steeds meer online platforms en diensten bieden diverse mogelijkheden voor consumenten om toegang te kunnen krijgen tot muziek, films, boeken en nieuws.
  Bron: BirdBuzz

 • 28/10/2014

  35 veelbelovende acts aan de line up van Eurosonic Noorderslag toegevoegd

  Eurosonic Noorderslag breidt de line up uit met nieuwe, spannende namen, waaronder Years & Years, Kid Astray, Moonlight Breakfast en Kate Tempest.
  Bron: Buma Cultuur

 • 26/10/2014

  Blendle krijgt 3 miljoen euro van The New York Times voor verdere uitbreiding

  The New York Times en uitgever Axel Springer gaan gezamenlijk 3 miljoen euro steken in Blendle, de Nederlandse onlinekiosk voor kranten en tijdschriften. Met de investering wil Blendle gaan uitbreiden naar andere landen.
  Bron: Tweakers

 • 26/10/2014

  Europees Hof: embedden auteursrechtelijk beschermd materiaal is toegestaan

  Het Europese Hof heeft geoordeeld dat het embedden van content geen schending van het auteursrecht inhoudt als de rechthebbende zelf de content al vrijelijk op het internet verspreid. De uitspraak volgt nadat eerder linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal al werd toegestaan. Dat meldt TorrentFreak, die documenten met het oordeel van de rechter in handen kreeg.
  Bron: Tweakers

 • 24/10/2014

  Auteursrechtdebat: zelfs oma zit nu full time op The Pirate Bay

  Door: Frank Melis, Ventoux. Thema: blokkade. Eind januari oordeelde het Hof Den Haag dat providers Ziggo en XS4ALL de torrent site The Pirate Bay niet langer hoeven te blokkeren1. Veel burgers waren verheugd door deze uitspraak2. Nu het erop lijkt dat sinds april 2014 een downloadverbod van kracht is in Nederland3, is en blijft de vraag relevant of een dergelijke blokkade effectief is om het aantal auteursrechtinbreuken te doen verkleinen.
  Bron: IE-Forum

 • 24/10/2014

  Duitse uitgevers zwichten voor Google

  Google mag ook in Duitsland korte samenvattingen van nieuwsartikelen in zijn zoekresultaten blijven vertonen. De groep Duitse uitgevers die daar eerder dit jaar met Google over ruziede heeft een stap terug gedaan wegens ‘de overweldigende macht’ van de online zoekmachine.
  Bron: Villamedia

 • 24/10/2014

  Meer Nederlands audio-visueel erfgoed op Wikipedia

  Met de dag voor audiovisueel erfgoed wil UNESCO aandacht vragen voor het belang van het behoud van audiovisuele documenten: bijvoorbeeld film-, televisie- en radiomateriaal. De videosprint die Beeld en Geluid heeft georganiseerd om meer Nederlands audio-visueel erfgoed op Wikipedia te krijgen, duurt van 27 oktober tot 3 november.
  Bron: Historiek.net

 • 24/10/2014

  Antwoord Wiebes op PvdA-vragen over btw-tarieven print en digitaal

  Op vragen van de PvdA over de verschillende btw-tarieven op media in print en digitaal, antwoordt staatssecretaris Wiebes van Financiën dat de Europese Commissie momenteel beraadslaagt over een eventuele wijziging van de BTW-Richtlijn op het gebied van verlaagde tarieven, waaronder het tarief op digitale publicaties. Hij verwacht binnen afzienbare tijd een nadere mededeling over dit dossier.

 • 24/10/2014

  Downloadsites zien zoekverkeer kelderen door nieuw algoritme Google

  Grote torrent- en downloadsites hebben veel last van het nieuwe zoekalgoritme van Google waarbij grote sites die illegaal downloads aanbieden niet of nauwelijks meer worden getoond. Eerder deze week voerde Google een update door aan het zoekalgoritme. Het bedrijf nam al eerder maatregelen tegen piraterij door downloadsites lager in de zoekresultaten te plaatsen en zoekopdrachten rondom deze sites niet meer automatisch aan te vullen.
  Bron: Nutech.nl

 • 23/10/2014

  NJB Kroniek Technologie & Recht 2013-2014

  Kroniek Technologie en recht (Remy Chavannes, Niels van der Laan), gepubliceerd in Nederlands Juristenblad 2014/35 van 17 oktober 2014 [PDF]. De afgelopen twee jaar brachten de onthullingen van Edward Snowden over de digitale spionageprogramma's van de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten een maatschappelijk debat teweeg over de verhouding tussen veiligheid en (digitale) grondrechten.
  Bron: IE-Forum