VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 27/07/2015

  'Ik zou wel eens willen weten wat er gebeurt tegen illegaal downloaden' op RTL4

  In het tv-programma 'Ik Zou Wel Eens Willen Weten’ is een item opgenomen van 4 minuten waarin Tim Kuik, directeur van BREIN, vertelt over wat BREIN is en doet en op welke wijze zij aanbieders stoppen om illegale content beschikbaar te stellen. Tevens legt Tim uit dat het beleid met betrekking tot consumenten gericht is op voorlichten en waarschuwen, met het advies de creativiteit te steunen en gebruik te maken van legaal aanbod, dat te vinden is op thecontentmap.nl.

 • 24/07/2015

  Geen medium dat eenzelfde nieuwsfunctie verzorgt

  Rechtbank Utrecht 7 maart 2012; ECLI:NL:RBUTR:2012:343 (Cozzmoss tegen Management adviesgroep '88) Auteursrecht. Persexceptie. Op de websites van Management Adviesgroep: www.accountantsonline.nl, www.fiscalistenonline.nl en www.desecretaresse.nl zijn artikelen van Trouw, de Volkskrant, de NRC en Applinet openbaar gemaakt.
  Bron: IE-Forum

 • 24/07/2015

  Vragen aan HvJ EU over wettelijke collectieve vertegenwoordiging voor out-of-print books

  Prejudiciële vraag aan HvJ EU 19 juni 2015; zaak C-301/15 (Soulier et Doke) Via UK IPO: Auteursrecht. Collectief beheer.
  Bron: IE-Forum

 • 24/07/2015

  Minister Kamp (EZ) over toekomstbestendig IE-systeem

  Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft op 20 juli in een brief aan de Kamer aangegeven wat zijn beleid is op het terrein van intellectuele eigendomsrechten, het harmoniseren van de btw-tarieven voor fysieke en digitale media en de Wet vaste boekenprijs. Het kabinet vindt het belangrijk dat de Commissie deze zaken op korte termijn oppakt en beoogt tijdens het Nederlands voorzitterschap deze onderdelen op de agenda te zetten en ook voortgang te boeken.

 • 23/07/2015

  Admin moet uploaden en spotten van entertainmentcontent staken

  Beschikking Vzr. Rechtbank Midden-Nederland 25 februari 2015 (Stichting BREIN tegen admin Dutplanet) Beschikking ingezonden door Victor den Hollander, Stichting BREIN. Gerekwestreerde stelt via Usenet films, series, muziek en ebooks ongeautoriseerd ter beschikking aan het publiek. Via Dutplanet.net worden op grote schaal entertaimentcontent gespot, dit gebeurt door het aanbieden van vindplaatsen van NZB-bestanden die via nieuwsgroepen worden gedownload.
  Bron: IE-Forum

 • 23/07/2015

  Europese Commissie onderzoekt geoblocking bij Sky

  De Europese Commissie beschuldigt de Britse betaalzender Sky en zes Amerikaanse filmstudio's ervan dat ze de concurrentie belemmeren. De tv-kanalen van Sky UK en Sky Ierland zijn niet beschikbaar in de rest van Europa. De Europese Commissie heeft een brief gestuurd met de formele bezwaren, de eerste stap in een Mededingingsonderzoek.
  Bron: Telecompaper

 • 23/07/2015

  Highlights BREIN acties eerste half jaar 2015

  BREIN verkreeg twaalf ex-parte rechterlijke bevelen tegen beheerders van illegaal digitaal aanbod, vijf betreffende films en series, twee betreffende boeken (een daarvan op Facebook), twee betreffende games (waarvan een ook ombouw van consoles), een muziek en twee gemengd films, boeken, muziek en games. Vijf van de bevelen betroffen grote uploaders, vier voor bittorrent en een voor usenet.
  Bron: Stichting BREIN

 • 23/07/2015

  Rusland dreigt Youtube te blokkeren vanwege schending auteursrechten

  Dat laat Roskomnadzor, de Russische mediawaakhond, donderdag weten. TNT Network heeft op 8 april een klacht ingediend bij Youtube over video's waarin afleveringen van een tv-serie te zien waren. De video's werden vervolgens door Youtube verwijderd, zoals gebruikelijk bij auteursrechtenschending. In juli bleek echter dat er wederom delen van verschillende tv-series van TNT Network op Youtube te bekijken waren.
  Bron: Nutech.nl

 • 23/07/2015

  Wordt Bksy de Peerby van het boekenvak?

  Pas geleden werd Bksy (spreek uit: Boeksie) gelanceerd, een app waarmee je je boeken kunt delen met vrienden en bekenden. Het persbericht en het al gepubliceerde artikel erover op Boekblad riepen eerlijk gezegd nogal wat vragen op.
  Bron: MarketingFacts

 • 22/07/2015

  Dagprogramma Buma NL rond

  Buma NL heeft het dagprogramma gepresenteerd voor de 2015-editie, die op maandag 14 september aan de Parade in 's-Hertogenbosch plaatsvindt. Het evenement legt dit jaar de focus op alle soorten Nederlandstalige muziek,van volks tot pop. Vanuit die benadering zijn dit jaar net alleen vertegenwoordigers en artiesten uit alleen het volkse segment welkom, maar wordt gemikt op de hele gevestigde Nederlandstalige muziekindustrie.
  Bron: Entertainment Business

 • 21/07/2015

  Makers aan de macht? (deel 1)

  Stel je eens voor dat Dong Nguyen nooit had verwacht dat zijn app Flappy Bird een groot succes zou worden. Misschien had hij zijn exploitatierechten voor een habbekrats verkocht aan zijn uitgever GEARS Studios die vervolgens flink van de opbrengsten had kunnen genieten. Met een beetje pech had hij ook alle toekomstige exploitatievormen overgedragen, waardoor hij niet of nauwelijks had kunnen profiteren van de nieuwe smartwatch markt.
  Bron: ICTRecht

 • 21/07/2015

  Franse auteursrechtenorganisatie verstuurt vijf miljoen waarschuwingen

  Frankrijk hanteert als het om piraterij gaat het ´three strikes´-principe. Overtreders worden twee keer gewaarschuwd, waarna de derde keer actie wordt ondernomen. Een rapport laat zien dat er sinds 210 vijf miljoen waarschuwingen uit zijn gegaan.
  Bron: Entertainment Business

 • 20/07/2015

  Alles Goed: Het mooie eerbetoon van Rapper Steen aan zijn vader Hans Kosterman

  Vorige maand overleed Hans Kosterman. Muzikant bij de belangrijke Utrechtse band Braak, bestuurslid bij onder meer Buma/Stemra en als jurist grote steun voor muzikanten die slachtoffer dreigden te worden van wurgcontracten. 'Hans was een behulpzaam en liefdevol persoon, die zich altijd inzette voor de mensen die het minder hadden', zei Henk Westbroek op DUIC. Hans Kosterman was een bijzonder mens.
  Bron: De Utrechtse Internet Courant

 • 19/07/2015

  Britse overheid overweegt celstraffen tot tien jaar voor piraterij

  De Britse overheid overweegt om de celstraffen op piraterij fors te verhogen. Waar er nu nog maximaal twee jaar gevangenisstraf staat op online copyrightinbreuk, zijn er plannen om dit te verhogen naar maximaal tien jaar.
  Bron: Tweakers

 • 18/07/2015

  'Google weert Kickasstorrents uit zoekresultaten'

  Google geeft torrentsite Kickasstorrents niet meer als bovenste zoekresultaat als wordt gezocht op de site. De site wordt gehost vanaf KAT.cr sinds een aantal maanden, maar in de laatste weken is de pagina niet of nauwelijks meer vindbaar in Google, zo meldt Torrentfreak. Bij concurrerende zoekmachines Bing, Yahoo en Duckduckgo staat de site nog wel bovenaan dan wel op de tweede positie.
  Bron: Nu.nl