VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 24/06/2016

  Collectieve versterking van de creatieve keten

  De Federatie Auteursrechtbelangen heeft wegens gebleken succes besloten haar communicatieactiviteiten gericht op het onderwijs voort te zetten. Bestuur en Raad hebben afgelopen vrijdag ingestemd met een follow-up van de pilot met KlasseTV, die vorig jaar november tijdens de Week van de Mediawijsheid is uitgebracht.

 • 24/06/2016

  Peter Stadhouders benoemd tot directeur van het NUV

  Het Algemeen Bestuur van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) heeft Peter Stadhouders, sinds 1 maart 2016 interim directeur NUV, benoemd tot directeur met ingang van 1 juli 2016.
  Bron: NUV

 • 24/06/2016

  Jaarverslag NUV 2015 online

  Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) presenteert het jaarverslag 2015 online. Het jaarverslag informeert u over onze speerpunten en activiteiten in het afgelopen jaar, maar ook in 2016 en verder.
  Bron: NUV

 • 24/06/2016

  Uitleg muziekuitgave-overeenkomst dat appellant 50% van betalingen uit buitenland toekomt juist

  Uitleg muziekuitgave-overeenkomst dat appellant 50% van betalingen uit buitenland toekomt juist. Appellant mocht er redelijkerwijs vanuit gaan dat uitleg op basis van bewoordingen de juiste was en dat EMI dat zo begreep. Jaren lang niet volledige aan appellant toekomende inkomsten betalen voldoende ernstige tekortkoming voor ontbinding.
  Bron: IEPT

 • 24/06/2016

  Stichting Reprorecht zoekt onafhankelijk voorzitter

  Voor Stichting Reprorecht zoekt wervings- en selectiebureau PublicSpirit een onafhankelijk voorzitter. Klik hier voor meer informatie.

 • 24/06/2016

  Wetsvoorstel Implementatiewet richtlijn collectief beheer door Tweede Kamer aangenomen

  Het wetsvoorstel Implementatiewet richtlijn collectief beheer is afgelopen dinsdag met een meerderheid van stemmen door de Tweede Kamer aangenomen. Het wetsvoorstel staat aanstaande dinsdag 28 juni op de agenda bij de commissie Veiligheid en Justitie van de Eerste Kamer.

 • 24/06/2016

  'Netflix gaat voor het eind van het jaar offline kijken toestaan'

  Netflix gaat het zijn klanten mogelijk voor het einde van het jaar toestaan om videos te downloaden en offline te kijken. Dat zegt de operationeel directeur van Penthera, een bedrijf dat technologie voor het downloaden van videos op mobiele platformen ontwikkeld, tegen LightReading.
  Bron: Nu.nl

 • 23/06/2016

  Led Zeppelin heeft geen plagiaat gepleegd met Stairway to Heaven

  Led Zeppelin heeft geen plagiaat gepleegd met het nummer Stairway to Heaven. De Amerikaanse rechter besloot donderdag dat de band geen inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht van gitarist Randy Wolfe. Nabestaanden van de gitarist vonden dat het nummer te veel lijkt op het nummer Taurus van Wolfe's band Spirit.
  Bron: Nu.nl

 • 23/06/2016

  Motie ingediend bij VAO Cultuur over gezamenlijk onderhandelen kunstenaars

  Tijdens het voortgezet algemeen overleg over Cultuur op 23 juni jl. hebben de leden Monasch (PvdA) en Jasper van Dijk (SP) een motie ingediend om de ACM voor te stellen dat zij toestaat dat kunstenaars de krachten bundelen bij onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden, zoals dat ook in andere Europese landen met gelijke competitiewetgeving gebeurt.

 • 23/06/2016

  Stimuleringsmaatregel Film werpt vruchten af

  De eerste monitor toont een positief resultaat: onafhankelijk onderzoek naar de economische effecten van de Stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland, de Netherlands Film Production Incentive, toont dat de regeling het productieklimaat in Nederland versterkt en de internationale concurrentiepositie verbetert. Het onderzoek werd uitgevoerd in de periode juli 2014 tot en met december 2015.
  Bron: FPN

 • 23/06/2016

  Rijksmuseum toont kunstwerken via Google

  Werken uit de collectie van het Rijksmuseum zijn sinds 22 juni te bekijken via het Google Cultural Institute, een online database waar kunst in hoge resolutie is te zien. Er zijn zo’n 200.000 kunstwerken van het museum in opgenomen.
  Bron: IP Online

 • 23/06/2016

  Gastcollege Marco Borsato tijdens Buma NL

  Zanger, acteur en muziekondernemer Marco Borsato (49) zal 20 september aanstaande een bijzonder gastcollege geven tijdens Buma NL, het jaarlijkse evenement voor Nederlandse artiesten, componisten, tekstschrijvers, muziekuitgevers en liefhebbers. Het gastcollege van Borsato zal een centrale plek innemen in het conferentieprogramma van Buma NL, dat ook nu weer wordt gehouden op De Parade in 's-Hertogenbosch.
  Bron: Buma/Stemra

 • 23/06/2016

  BitTorrent Inc. introduceert video- en muziekstreamingdienst BitTorrent Now

  BitTorrent Inc. heeft op donderdag muziek- en videostreamingdienst BitTorrent Now geïntroduceerd. De dienst is voor iOS, Android, web en Apple TV. Contentmakers kunnen op BitTorrent Now zelf bepalen hoe ze inkomsten genereren.
  Bron: Tweakers

 • 22/06/2016

  VPRO hekelt onder ede verhoren acteurs uit serie De Maatschap

  De VPRO hekelt de beslissing van de rechtbank in Groningen om Robert Moszkowicz toe te staan elf acteurs en makers van de dramaserie De Maatschap op te roepen voor getuigenverhoor. Het gaat om vier acteurs, onder wie Pierre Bokma en Daan Schuurmans, schrijvers, producenten en de regisseur.
  Bron: Het Parool

 • 22/06/2016

  Oproep: Filmproducenten Nederland Award

  De Filmproducenten Nederland Award: € 5.000 inzetbaar voor professionele ontwikkeling of een nieuw project. Het doel van de FPN Award is om jong producententalent te stimuleren en de rol van de producent als creatief ondernemer verder te ontwikkelen.
  Bron: Nederlands Filmfestival

 • 22/06/2016

  Pirate Bay-oprichter klaagt muzieklabels aan wegens laster

  Pirate Bay-oprichter Peter Sunde is van plan diverse grote muzieklabels aan te klagen wegens laster. De medeoprichter van het torrentplatform werd door de rechtbank in Helsinki vorige week veroordeeld tot een boete van 395.000 dollar. De uitspraak van de Finse rechter schaadt zijn goede naam en kost hem veel tijd, aldus Sunde tegen website TorrentFreak.
  Bron: Entertainment Business

 • 22/06/2016

  D66 presenteert Techvisie

  Kamerlid Kees Verhoeven heeft woensdag de Techvisie van D66 gepresenteerd, waarin onder meer wordt gepleit voor modernisering van het auteursrecht. Zo wil D66 uitbreiding van de uitzonderingen in het auteursrecht voor niet-commerciële user-generated content, tekst- en datamining en ook voor bibliotheken en archieven zodat ook beschermde werken online toegankelijk kunnen worden gemaakt (p. 35-36).
  Bron: D66

 • 22/06/2016

  'Facebook betaalt bedrijven tot 3 miljoen dollar om live video te streamen'

  Facebook heeft contracten afgesloten met 140 mediabedrijven en bekendheden. Het sociale netwerk betaalt hen voor het gebruik van videostreamingdienst Live. BuzzFeed en The New York Times krijgen 3 miljoen dollar om een jaar lang live uit te zenden op Facebook.
  Bron: Tweakers

 • 22/06/2016

  Rechter verplicht Usenet providers grote uploaders te identificeren

  BREIN heeft met succes twee Usenet providers in kort geding gedwongen de identificerende gegevens (naam, adres, betaalgegevens en IP-adressen) van twee anonieme uploaders van meer dan 2.000 ebooks af te geven onder verbeurte van een dwangsom van 1.000 euro per dag.
  Bron: Stichting BREIN

 • 22/06/2016

  Minister Bussemaker opent Wikipedia themaweken over cultureel erfgoed

  Minister Jet Bussemaker van OCW opent op 29 juni a.s. de internationale Wikipedia themaweken over ‘Cultureel erfgoed’. Deze opening van de themaweken is voorafgaand aan de start van de Conferentie Digitalisering Cultureel Erfgoed in het Europagebouw in Amsterdam.
  Bron: IP Online

 • 21/06/2016

  Mark Buijnsters-Popquiz: wat hebben Madonna en Kraftwerk gemeen?

  Beide iconen zijn betrokken (geweest) bij langlopende procedures over muzikale sampling. De uitkomst hiervan heeft hiphop-producenten en dj's in Duitsland en de VS weer wat ademruimte gegeven. Een korte beschouwing (of 'sample' - zo u wilt). Componisten en platenmaatschappijen versus hiphop-producten: wie wint?
  Bron: IE-Forum

 • 21/06/2016

  Klanten van onder meer Amazon en Apple krijgen geld terug voor te dure e-books

  Vooral Amerikaanse klanten van Amazon, Barnes & Noble, Kobo en Apple krijgen geld terug vanwege te dure e-books tussen 2010 en 2012. De terugbetaling is een gevolg van de rechtszaak tegen Apple en grote uitgevers wegens het opdrijven van de prijzen van e-books.
  Bron: Tweakers

 • 21/06/2016

  Europees Parlement vraagt duidelijkheid over safe harbour-regeling

  Ook in Europa begint de discussie over een eerlijkere beloning voor artiesten van inkomsten uit onlineplatforms op te laaien. In een open brief aan Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, wordt gevraagd om meer duidelijkheid over de safe harbour-regeling.
  Bron: Entertainment Business

 • 20/06/2016

  Onderhandelingen over contractvoorwaarden

  Erik Thijssen, Onderhandelingen over contractvoorwaarden, Sena Performers Magazine (2016, 2).'Op initiatief van de Ntb, zijn de Ntb en collega-organisatie FNV KIEM de afgelopen maanden in onderhandeling getreden met de NVPI (de brancheorganisatie van Nederlandse platenmaatschappijen) over redelijke contractvoorwaarden bij platencontracten, distributiedeals en licentiecontracten.
  Bron: Boek9