VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 29/08/2014

  College van Toezicht rapporteert positieve ontwikkelingen collectief beheer

  De minister van V&J heeft op 15 augustus het jaarverslag 2012 van het CvTA aan de Tweede Kamer aangeboden. Daarin worden veel positieve ontwikkelingen in de sector collectief beheer genoemd.

 • 29/08/2014

  Herbenoemingen College van Toezicht

  Met ingang van 1 september 2014 is de heer drs. J.W. Holtslag voor een periode van vier jaar benoemd tot voorzitter en lid van het College van Toezicht collectieve beheersorganisaties Auteurs- en naburige rechten. Tevens is de heer jhr. mr. J.L.R.A. Huydecoper voor vier jaar herbenoemd tot lid van het College.

 • 29/08/2014

  Illegale streamingdienst Popcorn Time op 1,3 miljoen Nederlandse apparaten

  De illegale tv- en filmstreamingdienst Popcorn Time is geïnstalleerd op 1,3 miljoen Nederlandse apparaten. Dagelijks gebruiken bijna 100.000 Nederlanders de app, blijkt uit cijfers die Popcorn Time heeft gedeeld met Android Planet, en die ook door NU.nl zijn ingezien.
  Bron: Nu.nl

 • 29/08/2014

  Extra investering in talentontwikkeling kunstenaars

  Minister Bussemaker (Cultuur) investeert in de periode 2014-2016 €8 miljoen extra in talentontwikkeling binnen de cultuursector. Ze komt daar mee tegemoet aan de wens om meer ruimte te maken voor experiment en verdieping voor kunstenaars. Dit schrijft ze in haar visiebrief over (top)talentontwikkeling in de culturele sector.
  Bron: Rijksoverheid

 • 28/08/2014

  Kunstbeleid voor de Facebookgeneratie

  Hoe in het kunstenbeleid in te spelen op trends als vergrijzing, digitalisering en globalisering? Melle Daamen, directeur Stadsschouwburg Amsterdam en lid Raad voor Cultuur, doet een aantal voorzetten.
  Bron: NRC

 • 28/08/2014

  Nederlandse uitgeverijen introduceren abonnementendienst voor e-books

  Twee grote Nederlandse uitgeverijen komen met een abonnementendienst voor e-books. Voor drie euro per maand krijgen klanten toegang tot tien boeken per maand en korting op dertig andere titels. Het is voor zover bekend de eerste abonnementsdienst voor e-books in Nederland.
  Bron: Tweakers

 • 28/08/2014

  Nederlandse internetkiosk Blendle heeft 100.000 gebruikers

  De Nederlandse online kiosk Blendle heeft 100.000 gebruikers. De dienst bereikt die mijlpaal vier maanden na de release in april. Inmiddels heeft Blendle een Android-app in de Play Store staan en werkt aan applicaties voor iOS.
  Bron: Tweakers

 • 27/08/2014

  Lotte Sluyser nieuwe directeur Nederlands Uitgeversverbond per 1 november 2014

  Het Algemeen Bestuur van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) heeft Lotte Sluyser benoemd tot nieuwe directeur met ingang van 1 november 2014. Zij volgt hiermee Geert Noorman op. Sluyser is momenteel nog directeur/bestuurder van Bibliotheek Zuid-Kennemerland en was eerder werkzaam binnen de wetenschappelijke en B2B-uitgeverij.
  Bron: NUV

 • 27/08/2014

  Een werkbaar verbod op kabeldoorgifte

  Rechtbank Amsterdam 27 augustus 2014, IEF 14143 (Stichting LIRA tegen UPC c.s. en RODAP). Uitspraak ingezonden door Jacqueline Seignette en Marijn Kingma, Höcker advocaten. Auteursrecht. Contractuele overdracht. Uitvoerbaar bij voorraad. LIRA en UPC hebben in het verleden Kabelovereenkomsten met elkaar gesloten, welke ten einde of niet zijn vernieuwd.
  Bron: IE-Forum

 • 27/08/2014

  Mag je een heel boek fotograferen in de winkel met je smartphone?

  Laatst stond ik in een boekwinkel waar een man met zijn smartphone een heel boek aan het fotograferen was. Mag dat als thuiskopie of is het verboden? En wat nou als je dat in de bibliotheek doet?
  Bron: InternetRecht

 • 26/08/2014

  Subsidieplafond aanvraagronde 2 september 2014 Reglement Stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland

  Artikel I - Het subsidie plafond van het Reglement Stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland voor het jaar 2014 is € 19.400.000,– zegge: negentien miljoen vierhonderdduizend euro. Het subsidieplafond voor de eerstvolgende aanvraagronde op 2 september 2014 bedraagt 6 miljoen euro, waarvan in eerste instantie 4,5 miljoen euro (75% van het beschikbare budget) bestemd is voor internationale coproducties.
  Bron: Staatscourant

 • 26/08/2014

  Kosten voor het opsporen als additionele vergoeding niet onderbouwd

  Ktr. Rechtbank Den Haag 4 augustus 2014, IEF 14140 (Masterfile tegen De Bie c.s.) Uitspraak ingezonden door Lucia van Leeuwen, Köster advocaten. Tegen deze uitspraak is beroep ingesteld. Auteursrecht. Stockfotobureau. De bedrijfsactiviteiten en website van Falcon zijn overgedragen, zie daartoe ook het SIDN-domeinnaamregister en Falcon kan niet als inbreukmaker worden aangemerkt.
  Bron: IE-Forum

 • 26/08/2014

  Amazon koopt gamestreamingdienst Twitch voor 1 miljard dollar

  Amerikaanse webwinkel-gigant Amazon neemt streamingdienst Twitch, een site die zich specialiseert in het streamen van game-video's, over voor bijna 1 miljard dollar. Dat maakte Amazon maandagavond bekend. De overnamesom ligt op 970 miljoen dollar (735 miljoen euro). Eerdere geruchten spraken nog over een overname door Google voor een soortgelijk bedrag.
  Bron: Nutech.nl

 • 25/08/2014

  Game idee juridisch beschermen

  Een veel gestelde vraag van game-ontwikkelaars is of het mogelijk is om een idee/concept voor een game juridisch te beschermen. Een logische vraag omdat (startende) ontwikkelaars vaak in gesprek moeten met opdrachtgevers en/of investeerders.
  Bron: ICTRecht

 • 25/08/2014

  3.335 euro schadevergoeding voor auteursrechtinbreuk op foto's Masterfile door vijf gedaagden

  (Met dank aan Lucia van Leeuwen, Köster Advocaten) Auteursrechtelijke vorderingen. Masterfile jegens twee gedaagden afgewezen: geen inbreuk door gedaagde resp. geen overdracht auteursrecht aan Masterfile. T.a.v. overige vijf gedaagden wel inbreuk aangenomen: schadevergoeding van € 510, € 545, € 480, € 840 en € 960.
  Bron: IEPT

 • 25/08/2014

  Wikipedia mag makaak-selfie laten staan

  Online encyclopedie Wikipedia krijgt van Amerikaanse auteursrechteninstanties gelijk als het stelt dat een fotograaf niet het copyright kan claimen op een foto die is gemaakt door een aap. Natuurfotograaf David Slater maakte bezwaar tegen het gebruik van een foto van een kuifmakaak bij het betreffende lemma in Wikipedia. De foto was gemaakt door de kuifmakaak zelf met Slaters camera.
  Bron: Villamedia

 • 25/08/2014

  AUTEURSRECHTDEBAT: Svensson funest voor inkomen van makers

  Door Charlotte Meindersma, Charlotte's Law & Fine Prints. Thema: Hyperlinken en embedden. Auteurs vrezen voor hun werken én voor hun inkomsten na het Svensson-arrest. Als het Svensson-arrest betekent dat alle (soorten) werken geëmbed mogen worden, hebben makers geen controle meer over hun werken, kosten en inkomsten. Voor hen zal het internet juist niet meer vrij zijn en hen beperken in hun werk of in het genereren van werk en inkomsten.
  Bron: IE-Forum

 • 24/08/2014

  Google wint rechtszaak in Duitsland omtrent indexeren nieuwsberichten

  Google hoeft volgens de Duitse autoriteiten niet te betalen voor het indexeren van nieuwsberichten van Duitse uitgevers. Laatstgenoemden hadden hierop aangedrongen. Eerder nam het parlement al een wet aan waardoor indexeren van nieuwsberichten beperkt mogelijk is.
  Bron: Tweakers

 • 22/08/2014

  Britse piraat krijgt 33 maanden cel voor maken en verspreiden camopname

  Een Britse man moet 33 maanden de cel in omdat hij heimelijk een bioscoopfilm had opgenomen en deze zogeheten 'cam' via diverse torrentsites in omloop had gebracht. De auteursrechthebbenden hebben tevreden op het vonnis gereageerd. De Brit werd in mei 2013 opgepakt. Hij zou verantwoordelijk zijn voor een cam van de actiefilm Fast & Furious 6.
  Bron: Tweakers

 • 22/08/2014

  Effectieve Notice & Take Down procedure en aanvullende maatregelen tegen illegaal aanbod verplicht voor Usenet provider

  In 2009 benaderde BREIN de, naar eigen zeggen, grootste Usenet provider van Europa News-service Europe (NSE) met de vraag welke maatregelen zij bereid waren te nemen tegen de overweldigende hoeveelheid illegale entertainment content op hun dienst. Geen enkele, was kort gezegd het antwoord, waarop BREIN een bodemprocedure aanspande.
  Bron: Stichting Brein

 • 21/08/2014

  Google krijgt miljoen takedown-verzoeken per dag

  Google wordt 'overladen' met takedown-verzoeken door partijen die hun mogelijke klanten weg willen houden van illegale piratensites, aldus Torrentfreak. Deze sites worden er, door onder meer auteursrechtenorganisaties, van verdacht auteursrechten te schenden. Sinds de zoekgigant begonnen is met het publiceren van data, is het aantal verzoeken enorm gestegen. Sommige industriepartijen vinden echter dat Google nog te weinig doet.
  Bron: Entertainment Business

 • 19/08/2014

  Vier jaar foto-auteursrecht in 40 columns

  J. Becker, 'eBook Foto's en Auteursrecht - 4 jaar foto-auteursrecht in 40 columns 2010-2014', Dirkzwager bibliotheek. In de jaren 2010-2014 is er veel aandacht geweest voor auteursrechten op foto's. De 40 bijdragen die Joost Becker van Dirkzwager de afgelopen 4 jaar op het gebied van foto-auteursrecht voor de bekende fotowebsite Photoq.nl publiceerde, zijn in een nieuw eBook 'Foto's en Auteursrecht' gebundeld.
  Bron: IE-Forum

 • 19/08/2014

  Films en series streamen in plaats van illegaal downloaden

  RCC 31 juli 2014, IEF 14124, dossiernr. 2014/00455 (DIT is TV Box) Gedeeltelijke aanbeveling. Misleiding. Het betreft reclame op https://ditistv.nl voor de DIT is TV Box.
  Bron: IE-Forum